Pigbusiness.nl logo
  • Nieuws
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf

  • Menu
Ceva logo
  • Home
  • Nieuws
  • Over Ceva
  • Contact
CevaDiergezondheidImpact van de griep op de productie

Impact van de griep op de productie

Op dit gebied zijn er een aantal onbeantwoorde vragen, zoals: 1) wat is de impact van de ziekte in endemische situaties op het reproductie niveau (onregelmatige terugkomers/vruchtbaarheid), vooral bij gelten; of 2) wat is de impact op de productie in kraamafdelingen, vooral als we weten dat de zuigende biggen een rol kunnen spelen als reservoir van het virus in een endemisch besmet bedrijf.

opfokgelt
opfokgelt Beeld: Maaike Meijerink, IDT Biologika

Er zijn geen twijfels over het zoönotische risico van de varkensgriep. Het is echter onduidelijk wat het belang is van dit respiratoir pathogeen vanuit een productie-oogpunt. Over het algemeen wordt influenza in Noord-Amerika beschouwd als de tweede belangrijkste ademhalingsaandoening bij varkens en wordt het meestal opgenomen in vaccinatieschema’s van varkensbedrijven. Omgekeerd wordt de impact van deze ziekte in diverse landen in Europa op verschillende manieren beleefd en zijn er zelfs verschillen tussen gebieden of bedrijven binnen eenzelfde land. Een mogelijke verklaring voor deze verschillende standpunten zou het ontbreken van een duidelijke oorzaak-gevolgrelatie kunnen zijn; dat wil zeggen, tussen de aanwezigheid van het influenzavirus en de aanwezigheid van een duidelijke klinische impact. In sommige gevallen kan dit te wijten zijn aan een ontoereikende of onvoldoende diagnosestelling.

Om de impact van influenza op de productie te kunnen beoordelen, moeten twee verschillende situaties worden nagegaan: 1) epidemische situaties, vaak gekenmerkt door acute respiratoire uitbraken met hoge morbiditeit, en 2) de endemische situaties, over het algemeen gekenmerkt door een lage incidentie die mogelijk verband houdt met gevarieerde scenario's; van een schijnbaar subklinische circulatie van het virus tot respiratoire uitbraken met een terugkerend patroon.

Epidemische situaties komen vaak voor wanneer een griepstam wordt geïntroduceerd in een vatbare groep. In deze gevallen is de impact variabel en zal deze worden beïnvloed door verschillende factoren (milieu, omstandigheden, management, bijkomende ziekten ...). In sommige gevallen kan de epidemische situatie leiden tot ernstige problemen op bedrijven. In een case gepresenteerd in de "Varkensdagen", op de Autonome Universiteit van Barcelona (Casanovas, 2012), werd een epidemie-uitbraak beschreven, veroorzaakt door een H3N2-stam in een Spaans bedrijf van 800 zeugen. De uitbraak veroorzaakte een aanzienlijke toename van abortussen en zelfs sterfgevallen bij zeugen. In het bijzonder 21 sterfgevallen en 14 abortussen veroorzaakt door koorts. Hierbij moeten we wel in beschouwing nemen, dat dit een extreem geval was in juni 2011, toen de hoge temperaturen waarschijnlijk een grote rol speelden in de ernst van de zaak. Opmerkelijk is, dat een epidemische griepcirculatie ook een aanzienlijke toename van onregelmatige terugkomers kan veroorzaken, die wel kan oplopen tot + 15% (Lorenzo, Avances, 2014). In andere stadia van de productie is de potentiële impact minder belangrijk, zolang secundaire infecties gemakkelijk onder controle kunnen worden gehouden, vanwege de lage mortaliteit (<1%) en de compensatoire groei die in de meeste gevallen is waargenomen.

Wat betreft endemische situaties, deze komen voor wanneer een virus lange tijd in een bedrijf aanwezig blijft. In deze situaties is de invloed van virale infecties moeilijk te beoordelen, omdat er mogelijk interacties zijn met andere pathogenen (viraal of bacterieel). Er zijn echter twee gedetailleerde studies, die de impact evalueren van influenzavirussen die endemisch in biggenbatterijen circuleren (Gillespie 1999, Torremorell et al., 2009). Vergelijkbare situaties worden beschreven in beide studies: 1) terugkerende respiratoire symptomen in elke productiegroep, 2) verhoogde mortaliteit van ongeveer 2% en 3) afname van het uiteindelijke speengewicht, variërend van -10% in de eerste studie tot -30% in de tweede. Bovendien werden secundaire bacteriële complicaties waargenomen in beide onderzoeken, waardoor de indirecte kosten per behandeling werden verhoogd.

In Europa is er niet veel informatie beschikbaar om de impact van influenza zo gedetailleerd te evalueren op endemisch besmette bedrijven. In een studie, uitgevoerd door de groep epidemiologie en infectieziekten op de veterinaire faculteit van de Autonome Universiteit van Barcelona (2012, ongepubliceerde gegevens), werd de impact van endemische influenza in groepen varkens geëvalueerd tijdens de mesterijfase. Productiegegevens van 137 batches binnen dezelfde bedrijven werden geëvalueerd. Specifiek, in 33 van de 137 batches werden ademhalingsuitbraken gedetecteerd. Van deze 33 gevallen bleken er 20 positief te zijn voor influenzavirus door onderzoek via RT-PCR op speeksel. De groepen getroffen door het influenzavirus vertoonden significante verschillen ten opzichte van gezonde partijen met betrekking tot: 1) de gemiddelde productiedagen (+3 dagen), 2) de totale dagen van bezetting (dagen om het leegmaken van de vleesvarkensstallen te voltooien; +2,5 dagen) en 3) het sterftecijfer (+ 24,6% in relatieve termen) (Tabel 1). Vanuit een productie oogpunt hadden de bedrijven waar klinische uitbraken werden veroorzaakt door influenza een verlies van ongeveer € 0,66 per geproduceerd varken in vergelijking met partijen die geen ademhalingsuitbraken hebben gehad (zie tabel 2). Bovendien moeten de kosten van geneesmiddelen die verband houden met ademhalingsproblemen ook nog worden toegevoegd. De resultaten, verkregen in dit onderzoek zijn voorlopige resultaten en we moeten in beschouwing nemen, dat de evaluatie achteraf is uitgevoerd.

Desondanks kan dit onderzoek nuttig zijn als een eerste benadering van de echte impact in de circulatie van het influenzavirus tijdens de mesterijperiode vanuit een economisch en productie standpunt.

Tabel 1. Productie en economische analyse van influenza-virusinfectie in vleesvarkensstallen.

  • Sheet1
  • Sheet2
  • Sheet3
SterfteGemiddeld aantal dagen tot alle dieren zijn afgevoerd naar slachthuis(dagen)Gemiddeld aantal dagen om slachtgewicht te bereiken (dagen)
Batches met influenza-uitbraken bevestigd in het laboratorium (n=20)4.1%a159.2 a137.2 a
Batches met respiratoire uitbraken negatief voor influenza (n=13)4.08% a158.5 a.b134.6 b
Gezonde batches (n=104)3.39% b156.6 b134.2 b
a>b>c P-waarde < 0.05
a>b>c P-waarde < 0.05
a>b>c P-waarde < 0.05

Tabel 2. Berekening van de kosten per dier verkocht in influenza-positieve vleesvarkensplaatsen

  • Sheet1
  • Sheet2
  • Sheet3
VerschillenCommentaarEconomische kosten
Voerconsumptie / dierNee--
Eindgewicht / dierNee--
SterfteJaToename van sterfgevallen als gevolg van influenza-uitbraken in vergelijking met gezonde voerplaatsen = + 0,827%; relatieve stijging = + 24,6%→ Kosten van gespeende big (Spanje, 2012) = 42 €
→ Winstverlies door sterfte = 7 €
→ Totale kosten van sterfte van een big = 42 + 7 = 49 €
→ Toename van sterfgevallen door griep = 0,827 x Dieren in de vleesvarkensstal
→ Verkochte dieren = dieren in de vleesvarkensstal - totale sterfgevallen (4,1% in de groepen getroffen door griep)
→ Kosten per verkocht dier = (Totale kosten van overlijden x Toename van sterfgevallen door griep) / Verkochte dieren = 0.42 € / verkocht dier
Gemiddeld aantal dagen om slachtgewicht te bereiken (dagen)JaToename van de gemiddeld benodigde dagen om het slachtgewicht te bereiken als gevolg van influenza-uitbraken in vergelijking met gezonde voerplaatsen = + 3 dagenNiet in aanmerking genomen zolang er geen verschillen zijn in voeropname en eindgewicht
Gemiddeld aantal dagen tot aan de slacht (dagen)JaVerhoging van de gemiddelde tijd totdat alle dieren naar het slachthuis worden gestuurd als gevolg van influenza-uitbraken in vergelijking met gezonde voerplaatsen = + 2,6 dagenKosten van voerplaats per dag (Spanje, 2012) = 0,095 € Kosten per verkocht dier = 0,095 € / dag x 2,6 dagen = 0,247 €
TOTALE KOSTENSTIJGING PER VERKOCHT DIER IN INFLUENZA GEÏNFECTEERDE KOPPELS = 0.667 €

Kortom, de varkensgriep is een ziekte die een hoge economische en productieve impact op een bedrijf kan hebben. Het komt sporadisch, maar explosief voor in epidemische situaties; terwijl het in endemische situaties een terugkerende en constante lage incidentie kent. Helaas is er in de literatuur weinig informatie beschikbaar over de invloed van influenza vanuit het oogpunt van productie. Tegenwoordig zijn er een aantal onbeantwoorde vragen, zoals: 1) wat is de impact van de ziekte in endemische situaties op het reproductieve niveau (onregelmatige terugkomers/vruchtbaarheid), vooral bij gelten; of 2) wat is de productieve impact in kraamafdelingen, vooral als we weten dat zuigende biggen een rol kunnen spelen als reservoir van het virus in een endemisch besmet bedrijf

Origineel gepubliceerd door Gerard E. Martin Valls op pig333.com op maandag 4 januari 2016

Aangepast en vertaald van wetenschappelijk artikel: Gerard E. Martin Valls, Jordi Casal, Ivan Diaz Luque: Flu productive impact

klik hier om meer te weten te komen over dynamiek van het influenzavirus op zeugenbedrijvenklik hier om meer te weten te komen over influenza infecties bij biggen
Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Samen werken aan een gezond varkensbedrijf
Ceva streeft er voortdurend naar om betere oplossingen te vinden voor dierziekten; waardoor de gezondheid, het welzijn en de productiviteit van de dieren worden verbeterd. Steeds meer is Ceva zich gaan richten op de preventieve diergeneeskunde, vooral met vaccins. In het kader van ziektepreventie is een goede diergeneeskundige bedrijfsbegeleiding zeer belangrijk. Daarom wil Ceva een totaalservice naar de dierenarts en varkenshouder aanbieden. Een sterke technische ondersteuning, de Biovac autovaccins en longonderzoek met het Ceva Long Programma maken deel uit van deze totaalservice.
Samen met de dierenarts probleemoplossend werken staat centraal.
Lees verder
Links
  • Lees hier de brochure over bloedarmoede en coccidiose
  • Ceva producten varken
  • Longonderzoek aan de slachtlijn: hoe gaat het in zijn werk?
Contactpersoon
  • Steven Van Colen

    Steven Van Colen

    Veterinary Service Specialist Swine Benelux

    +32 (0)493 09 71 50

    steven.van-colen@ceva.com

    • Stuur mij een bericht via Whatsapp
  • Bert Cornelis

    Bert Cornelis

    Veterinary Service Specialist Swine Nederland

    +31 (0)6-26 34 74 30

    bert.cornelis@ceva.com

    • Stuur een bericht via Whatsapp
  • Joyce Schumans

    Joyce Schumans

    Veterinary Service Specialist Swine Benelux

    +31 (0)6-57 19 58 01

    joyce.schumans@ceva.com

    • Stuur een bericht via Whatsapp
  • Eva De Jonghe

    Eva De Jonghe

    Veterinary Service Specialist Swine België

    +32 (0)476 83 05 56

    eva.de-jonghe@ceva.com

    • Stuur een bericht via Whatsapp
  • Gert-Jan de Reus

    Gert-Jan de Reus

    Salesmanager Swine Benelux

    +31 (0)6-30 05 65 13

    gert-jan.de-reus@ceva.com

    • Stuur een bericht via Whatsapp
  • Pierre Lesenne

    Pierre Lesenne

    Key Account Manager Swine België

    +32 (0)494 69 77 39

    pierre.lesenne@ceva.com

    • Stuur een bericht via Whatsapp
  • Bennaar Dirven

    Bennaar Dirven

    Territory Manager Pork Value Chain Benelux

    +31 (0)6 57 21 50 48

    bennaar.dirven@ceva.com

Meer contact
Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top