Pigbusiness.nl logo
  • Nieuws
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf

  • Menu
Ceva logo
  • Home
  • Nieuws
  • Over Ceva
  • Contact
CevaDiergezondheidOverleggen van biggen: zorg voor structuur!

Overleggen van biggen: zorg voor structuur!

In de huidige tijd van hoogproductieve zeugen, ontkomen we er niet aan om soms biggen over te leggen. Maar met de biggen, verspreiden we ook (ziekte)kiemen. Dus weet wat je doet en zorg voor een goed protocol!

Insleep van ziektekiemen

Ziektes komen in de meeste gevallen van buiten het bedrijf en moeten zich een weg naar binnen banen. Daar kunnen we een systeem van uitgebreide externe biosecurity voor opzetten, om dit zoveel mogelijk te voorkomen. Maar wat als een ziektekiem op een of andere manier toch naar binnen komt?

Verspreiden van kiemen

Als een ziektekiem binnengekomen is, verspreidt deze zich vaak snel door het bedrijf. Er is een heel scala aan maatregelen mogelijk, om deze versleep zoveel mogelijk te voorkomen. Versleep door middel van dieren is één factor in dit geheel. We zouden een bepaalde ziektekiem kunnen zien als rode verf. Dan is het makkelijk in gedachten voor je te zien, waar deze rode verf zich allemaal heen verspreidt door het bedrijf, en waar uiteindelijk de rode verf (is ziektekiem) allemaal teruggevonden kan worden.

Biggen als verspreiders

Elke zeug en elke big heeft een eigen wereld aan microflora, en bij het mengen van biggen van verschillende tomen, mengen we onbedoeld ook deze microflora. Door veel biggen over te leggen, en tomen te mengen, worden deze kiemen onbedoeld rondgebracht over het hele bedrijf. Dit is een belangrijke besmettingswijze voor bijvoorbeeld diarree in de kraamstal, maar speelt ook een grote rolbij recurrent influenza op de batterij!

Hoe te beginnen

Wat we als eerste moeten doen, is beoordelen of het nodig is om biggen over te leggen, en zo ja, hoeveel biggen er overgelegd moeten worden. Dit is onder andere afhankelijk van het aantal functionele spenen, de gezondheidstoestand en de conditie van de zeug, en de capaciteit om voer op te nemen. Kijk hierbij ook naar het aantal biggen dat de vorige worp is gespeend. Maak dan een inventarisatie per toom van het aantal biggen dat eraf moet, of het aantal biggen dat erbij kan, en beoordeel dan tussen welke twee zeugen biggen overgelegd kunnen worden. Wat we niet nastreven, is eenzelfde aantal biggen bij elke zeug. Dit is alleen te bereiken met veel overleggen en mengen, iets wat we juist niet willen.

Zorg voor protocol

Leg niet over voor 24 uur leeftijd. Heeft een zeug zoveel biggen, dat ze niet voldoende spenen heeft, pas dan split suckling toe. Als de biggen 24 uur biest hebben opgenomen, neem dan de grootste geltjes en leg deze als één groep over naar een andere zeug. Je mengt dus nooit meer dan twee tomen. Markeer dit zowel op de zeugenkaart als op de big zelf. Leg geen biggen meer over na 3 dagen leeftijd, dan is de rangorde aan de tepels bepaald en ontstaan er gevechten en stress. Leg de werkwijze vast in een protocol, en werk hier ook naar, zodat de gang van zaken voor iedereen duidelijk is.

Pleegzeugen

Een mogelijkheid om boventallige biggen groot te brengen, is het maken van een pleegzeug. Hiervoor wordt meestal een zeug gebruikt, waarvan de biggen gespeend kunnen worden, en die nog voldoende productie van melk heeft. Hier kan een koppel biggen bijgelegd worden, van een aantal dagen tot een week oud. Let er hierbij weer op, dat er niet meer dan twee tomen gemengd worden!

Uniformiteit loslaten

Uniformeer de tomen niet op basis van grootte van de biggen. Eigen broertjes en zusjes, al zijn ze niet allemaal precies even groot, doen het toch het beste, als ze als koppel samenblijven. Dit reduceert stress en zorgt uiteindelijk voor de meest efficiënte groei. Zo worden de biggen het zwaarst gespeend. Als een koppel wat verschil vertoont in uniformiteit, zorg er dan voor, dat de kleinste biggen de eerste week wat extra aandacht krijgen, door de grootste biggen soms een uurtje op te sluiten in een kist. Dan wordt het verschil tussen de biggen in een toom kleiner, en speen je toch redelijk uniforme biggen.

Ideale situatie

Uiteraard is dit een ideale situatie, en is het in de praktijk soms wat weerbarstiger. Maar neem dit als uitgangsprocedure, en maak af en toe een uitzondering, voor een optimaal beleid. De praktijk leert, dat er in de loop van de tijd minder overgelegd hoeft te worden, omdat de gezondheidsstatus beter wordt. Dit bevordert dan ook het werkplezier in de stal.

In een volgende editie, gaan we nader in op andere maatregelen om verspreiding van ziektes binnen een bedrijf te verminderen.

IDT-Biologika, Marlies Olde Monnikhof

Klik hier om meer te weten te komen over: Verspreiding van speendiarree en oedeemziekteKlik hier om meer te weten te komen over:Influenza infecties bij biggenKlik hier om meer te weten te komen over onze vaccins
Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Samen werken aan een gezond varkensbedrijf
Ceva streeft er voortdurend naar om betere oplossingen te vinden voor dierziekten; waardoor de gezondheid, het welzijn en de productiviteit van de dieren worden verbeterd. Steeds meer is Ceva zich gaan richten op de preventieve diergeneeskunde, vooral met vaccins. In het kader van ziektepreventie is een goede diergeneeskundige bedrijfsbegeleiding zeer belangrijk. Daarom wil Ceva een totaalservice naar de dierenarts en varkenshouder aanbieden. Een sterke technische ondersteuning, de Biovac autovaccins en longonderzoek met het Ceva Long Programma maken deel uit van deze totaalservice.
Samen met de dierenarts probleemoplossend werken staat centraal.
Lees verder
Links
  • Lees hier de brochure over bloedarmoede en coccidiose
  • Ceva producten varken
  • Longonderzoek aan de slachtlijn: hoe gaat het in zijn werk?
Contactpersoon
  • Steven Van Colen

    Steven Van Colen

    Veterinary Service Specialist Swine Benelux

    +32 (0)493 09 71 50

    steven.van-colen@ceva.com

    • Stuur mij een bericht via Whatsapp
  • Bert Cornelis

    Bert Cornelis

    Veterinary Service Specialist Swine Nederland

    +31 (0)6-26 34 74 30

    bert.cornelis@ceva.com

    • Stuur een bericht via Whatsapp
  • Joyce Schumans

    Joyce Schumans

    Veterinary Service Specialist Swine Benelux

    +31 (0)6-57 19 58 01

    joyce.schumans@ceva.com

    • Stuur een bericht via Whatsapp
  • Eva De Jonghe

    Eva De Jonghe

    Veterinary Service Specialist Swine België

    +32 (0)476 83 05 56

    eva.de-jonghe@ceva.com

    • Stuur een bericht via Whatsapp
  • Gert-Jan de Reus

    Gert-Jan de Reus

    Salesmanager Swine Benelux

    +31 (0)6-30 05 65 13

    gert-jan.de-reus@ceva.com

    • Stuur een bericht via Whatsapp
  • Pierre Lesenne

    Pierre Lesenne

    Key Account Manager Swine België

    +32 (0)494 69 77 39

    pierre.lesenne@ceva.com

    • Stuur een bericht via Whatsapp
  • Bennaar Dirven

    Bennaar Dirven

    Territory Manager Pork Value Chain Benelux

    +31 (0)6 57 21 50 48

    bennaar.dirven@ceva.com

Meer contact
Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top