Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsVleesEuropeanen eten 4,5 kilo minder vlees in vier jaar

Europeanen eten 4,5 kilo minder vlees in vier jaar

De Europese vleesconsumptie is in vier jaar tijd met 4,5 kilogram per persoon afgenomen. Dat concludeert het Duitse Agrarmarkt Informations-Gesellschaft. Tot 2019 was er nog een stijgende trend in de vleesconsumptie te zien, maar die stijging is nu omgezet in een daling. Voornaamste reden is de economie. De vleesprijs in de winkelschappen is in de laatste jaren fors toegenomen en men koopt daarom iets minder.

Afgelopen jaar daalde de Europese vleesconsumptie met 1,6 procent ten opzichte 2022. In Nederland daalde de vleesconsumptie in 2022 al iets en in Duitsland was afgelopen jaar in tegenstelling een lichte stijging te zien. Naast de prijs geven de onderzoekers ook aan dat de oorzaak in de veranderende eetgewoonten gevonden kan worden, een groter bewustzijn van gezondheid en milieu en alle plantaardige vleesalternatieven die op de markt komen. Gemiddeld eet de Europeaan 870 gram vleesvervanger en na een groei neemt de interesse af.

De daling wordt ook niet zozeer vanwege gezondheidsredenen veroorzaakt, omdat het merendeel van de bevolking vlees als gezond ervaart. Milieu en klimaat daarentegen zouden naast de hogere prijs wel een impact op de daling kunnen hebben. In Duitsland was afgelopen jaar echter een lichte stijging te zien

Minder vlees tussen nu en 2035

De daling van de vleesconsumptie zal door de hogere prijzen nog wel even verdergaan, zo is de verwachting van de onderzoekers. De Europese Commissie onderschrijft die trend ook. In de jaarlijkse landbouwvooruitzichten wordt een daling van de veestapel beschreven door de strengere regelgeving op het gebied van milieu en klimaat. Door het verminderde aanbod en de gestegen productiekosten blijven de vleesprijzen bovendien aan de hoge kant, zo is de verwachting.

Van alle vleessoorten kan kip de uitzondering op de regel zijn. Het kan profiteren van een relatief gezond imago en goedkopere prijs. De commissie sluit dan ook niet uit dat de pluimveesector nog gaat groeien tussen nu en 2035, al zal dat veel minder hard gaan dan de afgelopen jaren.

Wereldwijd toename consumptie

Minder vlees eten betekent niet dat minder mensen vlees eten. Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statiek (CBS) laten zien dat 95 procent van de Nederlanders vlees eet en 5 procent niet. Die cijfers blijven constant. Overigens blijkt uit WUR-onderzoek dat 40 procent van de vegetariërs wel af en toe vlees eet.

De cijfers in Europa zeggen echter niets over de wereldwijde vleesconsumptie. Deze stijgt nog altijd, mede door de groei van de wereldbevolking en stijgende welvaart. Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) stijgt de wereldwijde vleesconsumptie de komende tien jaar met 2,5 procent. De gemiddelde vleesconsumptie komt daarmee in 2032 uit op 29,5 kilogram per jaar.

Foto van Reinout Burgers
Tekst: Reinout Burgers

Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.

Beeld: Pexels

Bron: Agrarmarkt Informations-Gesellschaft

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top