Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemenAlbert Heijn corrigeert persbericht half-om-half-gehakt na klacht POV

Albert Heijn corrigeert persbericht half-om-half-gehakt na klacht POV

Albert Heijn heeft het persbericht over haar nieuwe half-om-half-gehakt gecorrigeerd, nadat de POV hierover geklaagd had. Volgens de producentenorganisatie deed Albert Heijn in het persbericht voorkomen alsof haar nieuwe runder-kipgehakt een veel lagere CO2-footprint heeft dan runder-varkensgehakt. POV zegt blij te zijn dat AH het persbericht op haar website daarop heeft aangepast. Ook heeft AH contact opgenomen met de journalist van het AD, en ook hier werden zaken rechtgezet.

POV was eerder voornemens het persbericht voor toetsing voor te leggen aan de Reclame Code Commissie, maar dat hoeft niet meer nu Albert Heijn haar persbericht heeft gecorrigeerd. AH liet weten het eens te zijn met de constateringen van POV. POV zou net als de journalisten het persbericht verkeerd hebben gelezen. POV was het niet met AH eens. Als mensen het persbericht ‘verkeerd’ lezen, dan deugt het persbericht niet. Het persbericht zet lezers en journalisten op het verkeerde been.

37 procent lagere CO2-footprint

AH bracht half april nieuwe half-om-half-vleesproducten op de markt, op basis van rundvlees en kip. De introductie ging gepaard met een ronkend persbericht, waarin ‘half-om-half-producten met lagere CO2-uitstoot’ werden aangeprezen. Er werd een vergelijking gemaakt met het reguliere half-om-half-product op basis van rund- en varkensvlees. De nieuwe runder-kip-variant zou een minimaal 37 procent lagere CO2-footprint hebben.

Varkensvlees en kip nagenoeg vergelijkbaar

In een interview in dagblad AD werd het volgens POV nog bonter gemaakt. AH vertelde aan de journalist dat de nieuwe variant ook gezonder is, omdat die minder calorieën bevat. POV wees de supermarkt erop dat de CO2-footprint van varkensvlees en kip nagenoeg vergelijkbaar is. Dat geldt ook voor het aantal calorieën. Bovendien bevatten beide vleessoorten relatief weinig calorieën en is eenzijdig kijken naar calorieën geen maat voor gezondheid.

CO2-uitstoot varkensvlees bijna helft lager

POV hoopt binnenkort het gesprek aan te gaan met AH over de CO2-uitstoot van varkensvlees. In Nederland worden verouderde cijfers gebruikt, waarin de CO2-uitstoot van een kilo varkensvlees op 12,4 kilogram is gesteld. AH liet de CO2-uitstoot van de eigen aanvoer van Nederlands varkensvlees recent in kaart brengen, voor haar Beter Voor-concept. Deze ligt met 6,8 kilogram bijna de helft lager.

Foto van Reinout Burgers
Tekst: Reinout Burgers

Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.

Beeld: AH

Bron: POV

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top