Pigbusiness.nl logo
  • Nieuws
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf

  • Menu
AgruniekRijnvallei logo
  • Home
  • Nieuws
  • Over AgruniekRijnvallei
  • Contact
AgruniekRijnvalleiHuisvestingKlimaatCO2 en NH3 onder controle in de varkensstal

CO2 en NH3 onder controle in de varkensstal

In de moderne varkenshouderij is het belangrijk om zo stabiel mogelijk te ventileren. Wie wel eens ventilatie-specialist Frans Lemans op bezoek heeft gehad kent zijn bekende formule: CO2 + NH3 + H2O = problemen. Het is daarom essentieel om deze drie parameters onder controle te krijgen en te houden.

Gewenste waarden

De CO2 (kooldioxide) moet lager zijn dan 3.000 ppm en de NH3 (ammoniak) moet lager zijn dan 20 ppm. Daarnaast mag de luchtvochtigheid niet hoger zijn dan 75%. Vooral in de winter is het lastig om deze waarden op peil te houden. Door het koudere weer gaan de ventilatoren langzamer draaien waardoor de waarden stijgen. Het verwarmen van de inkomende lucht is dan vaak de enige oplossing.

Grondkanaalprincipe

Toch is het mogelijk om CO2, NH3 en H2O onder controle te krijgen zonder dat daar een nieuwe stal voor gebouwd hoeft te worden. Varkenshouder Messing in Toldijk heeft dit op een mooie manier voor elkaar gekregen. Er wordt geventileerd volgens het grondkanaalprincipe waarbij de lucht lang onderweg is om bij de varkens te komen. Hierdoor blijft de luchtvochtigheid laag (er mag geen water in de luchtkanalen staan) en liggen de varkens mooi droog met de mest op de juiste plek.

Juiste dimensionering

Belangrijk bij deze manier van ventileren zijn de juiste plek van de voeler en een juiste dimensionering. Hierbij worden de openingen van de luchtinlaat van en naar de afdeling berekend zodat er met een passende onderdruk geventileerd kan worden. Met de slimme stalmeter zien we dan een strak ventilatiepatroon terug. In de grafieken is mooi te zien dat CO2, NH3 en H2O goed onder controle zijn en er weinig schommelingen zijn.

Tot slot

De dieren van Messing zijn ruim twee maanden geleden opgelegd in de vleesvarkensstal. Het resultaat mag er zijn. De varkens groeien meer dan 1.000 gram per dier per dag en ze zijn kerngezond. Een mooi voorbeeld van gezond hARd groeien.

  • Eelco van de Hoef

    Eelco van de Hoef

    Innovatie en productmanager varkensvoeders

    06-50235373

    e.vandehoef@argroep.nl

Luchtinlaat

Een belangrijk onderdeel van een goede ventilatie is de luchtinlaat van buiten naar binnen. Vaak zien we dat de lucht gelijk met het maaiveld naar binnenkomt. Dit is te laag. De luchtinlaat dient zich op 1 tot 1,5 meter hoogte te bevinden. Bij koude momenten ligt de inlaattemperatuur op die hoogte veel hoger dan op het maaiveld (kan wel 5 graden Celsius schelen). Een ander groot voordeel is dat de wind op die manier geen invloed heeft.

Gerelateerde artikelen

Klimaat in de varkensstal: 8 aandachtspunten
Ventilatieaanpak hard groeiende vleesvarkens

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Bedrijfsprofiel
Wij zijn AR (AgruniekRijnvallei): een actieve land- en tuinbouwcoöperatie met veehouders, akkerbouwers en fruittelers als leden. Onze ambitie? Het ondersteunen van agrarische ondernemers met hun uitdagingen van vandaag de dag en met hun plannen voor later. We beloven ze daarbij niet alleen resultaat, maar maken onze beloftes ook waar. Dit doen we met behulp van praktische adviezen en een breed scala aan doordachte oplossingen. Wij ontwikkelen en produceren niet alleen kwalitatief hoogwaardig Zuiver Voer, maar staan u als veehouder ook graag bij met doordachte adviezen.
Assortiment
  • Biggen
  • Zeugen
  • Vleesvarkens
  • Zuiver Voer
  • Biologisch
Producten
  • CCM
Contact
Neem vrijblijvend contact met ons op
  • 0317-499510

    voer@argroep.nl

  • Eelco van de Hoef

    Eelco van de Hoef

    Innovatie en productmanager varkensvoeders

    06-50235373

    e.vandehoef@argroep.nl

  • Britt Engelsman

    Britt Engelsman

    Specialist varkens biologisch

    06-12836120

    b.engelsman@argroep.nl

  • Rob Schurink

    Rob Schurink

    Nutrionist varkens

    06-10060211

    r.schurink@argroep.nl

Meer contact
Social Media
  • Twitter
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • LinkedIn
Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top