Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsVleesCO2-voetafdruk in varkensvleesketen inzichtelijk met calculator

CO2-voetafdruk in varkensvleesketen inzichtelijk met calculator

Vion meldt de CO2-voetafdruk van varkensvlees - afkomstig van een grote groep varkenshouders - op boerderijniveau met werkelijke data te hebben berekend. Ook de Van Loon Group gaat de hiervoor ontwikkelde CO2-voetafdruk calculator van ImpactBuying gebruiken.

Producent van vlees en vleesvervangers Vion meldt initiatiefnemer en opdrachtgever te zijn voor de ontwikkeling van de CO2-footprint calculator, die samen met databedrijf ImpactBuying is ontwikkeld. Er is daarbij gebruik gemaakt van de door Wageningen Universiteit & Research (WUR) gepubliceerde berekeningswijze voor varkensvlees.

Van begin tot eind

Met deze calculator maakt Vion naar eigen zeggen de totale CO2-emissie in de productieketen van varkensvleesproducten inzichtelijk, vanaf het zaadje voor het veevoer tot het transport van het eindproduct naar de winkel. ‘Dit geeft ons de mogelijkheid om samen met varkenshouders, transporteurs en supermarktketens te werken aan maatregelen om de CO2-footprint in de keten te verlagen.'

Vóór de slacht

In de hele keten van de vleesproductie worden in verschillende fasen broeikasgassen uitgestoten, voornamelijk CO2 en methaan (CH4). Zo meldt Vion. ‘Minder dan 3 procent daarvan heeft betrekking op het proces bij Vion en energiegebruik in de productie. Het overgrote deel van de overige ruim 97 procent uitstoot vindt plaats in de fasen vóór het slachten. In dat deel van de keten liggen veel van de mogelijkheden om de footprint verder te reduceren.’

Samenwerking keten

In 2019 heeft Vion de eerste stap gezet in het concreet maken van de CO2-voetafdruk in de keten. Samen met een groep varkenshouders is toen gestart met het berekenen van de emissie in de varkenshouderij. Vervolgens zijn daar ook veevoederproducenten, overheidsinstanties en supermarktorganisaties bij aangesloten.

Supermarkten

De vraag om transparantie over de CO2-voetafdruk van voedingsmiddelen komt voor een belangrijk deel vanuit de retailwereld, licht Vion verder toe. ‘Supermarkten vinden het belangrijk om hun klanten op verpakkingen informatie te kunnen geven over de duurzaamheid van hun producten.’

Van Loon ook

Ook de Van Loon Group gaat de CO2-voetafdruk calculator van ImpactBuying gebruiken om de volledige emissie van zijn vleesketens in kaart te brengen en zo te werken aan verdere reductie. Van Loon meldt in 2019 bij 38 van zijn varkenshouders een nulmeting te hebben gedaan en hun complete CO2-emissie in kaart te hebben gebracht. Van Loon gaat de CO2-voetafdruk van al zijn varkenshouders jaarlijks berekenen en rapporteren over de gerealiseerde reductie.

Start in juli

Vanaf juli start Van Loon met de CO2-footprint calculator van ImpactBuying. 'We nemen de blockchain stapsgewijs in gebruik', aldus de groep. 'Als eerste gaan we al onze varkenshouders en ketenpartners van Varken op z’n Best zoals voerleveranciers, geneticaleveranciers en dierenartspraktijken aansluiten. Later volgen onze andere vleesketens. Zo wordt de dataverzameling maximaal geautomatiseerd en is de data onafhankelijk gevalideerd.'

Foto van Erik Kruisselbrink
Tekst: Erik Kruisselbrink

Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.

Beeld: Vion

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top