Pigbusiness.nl logo
  • Nieuws
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf

  • Menu
Voergroep Zuid logo
  • Home
  • Nieuws
  • Over Voergroep Zuid
Voergroep ZuidOndernemenVideo: ‘Samenwerken als rode draad door het bedrijf'

Video: ‘Samenwerken als rode draad door het bedrijf'

Bij aankomst in de gezellige boerderijkeuken van Bart en Marjan Peters in Sint Anthonis zit Marjan net aan de telefoon met haar vader Wil. Wil Witlox is een bekende binnen de Voergroep, hij reed er namelijk jarenlang als chauffeur. Dit jaar ging hij met pensioen, maar zijn werk kan hij nog niet helemaal loslaten.

Marjan: “Mijn vader rijdt nog twee dagen in de week om Voergroep Zuid te helpen én omdat hij het gewoon heel erg leuk vindt.” Wil speelde ook een rol toen Bart en Marjan klant werden. Bart: “Collega-varkenshouders uit de regio behaalden goede resultaten met Voergroep Zuid en natuurlijk hielpen de positieve woorden van Wil mee. Toen vleesvarkensspecialist Jan Altena met een goed plan kwam, waar ik vertrouwen in had, was er natuurlijk één voorwaarde om klant te worden: Wil brengt de eerste vracht voer.”

De vleesvarkensspecialist hoefde hier niet lang over na te denken en belde direct met de bulkverlader. Er werd een plannetje gesmeed waardoor Wil aan het einde van de dag nog even een spoedbestelling moest brengen. Altena: “Op de bon stond ‘Odiliapeel’, maar op het laatste moment hebben we dit veranderd in ‘Sint Anthonis’. Zo kon hij zonder dat hij dit vooraf wist de eerste vracht voer naar zijn dochter en schoonzoon brengen!”

Een inkijkje in het bedrijf van Bart en Marjan Peters

Een inkijkje in het bedrijf van Bart en Marjan Peters
Een inkijkje in het bedrijf van Bart en Marjan Peters
YouTube toestemming
Het bekijken van deze video kan ertoe leiden dat cookies worden geplaatst door de aanbieder van deze video. Momenteel zijn jouw voorkeuren zo ingesteld dat je geen toestemming hebt gegeven om deze cookies te plaatsen, daarom kan je de inhoud niet bekijken. Wil je dat toch? Klik dan op de onderstaande knop om alsnog toestemming te geven.
“Ik zoek proactieve leveranciers die goed en duidelijk communiceren. Samenwerking staat of valt met een goede communicatie. We moeten het samen doen!”
“Ik zoek proactieve leveranciers die goed en duidelijk communiceren. Samenwerking staat of valt met een goede communicatie. We moeten het samen doen!” Beeld: Voergroep Zuid

Samen uitdagingen aanpakken

Inmiddels zijn Bart en Marjan samen met de ouders van Bart, Martien en Door, al enkele jaren klant bij Voergroep Zuid en nog altijd naar volle tevredenheid. Bart: “We zijn geen lopers en de samenwerking bevalt hartstikke goed. We pakken de uitdagingen écht samen aan!” Ook voor Jan Altena is samenwerken met de familie Peters heel plezierig: “Het mooie is dat je ziet dat er écht iets met de adviezen wordt gedaan.”

Om de gestelde doelen te halen werden verschillende aanpassingen gedaan. “We pasten de rantsoenen aan en lichtten de watervoorziening volledig door. Zo werden de nippelzeefjes in iedere afdeling vervangen voor een gelijke wateropbrengst”, aldus Altena. Daarnaast werd knoeien met voer verminderd door de voerbakken anders af te stellen. Hierdoor gaan de varkens zuiniger met het voer om. Tot slot startte Bart met het monitoren van het stalklimaat via een StalVitaal-meter. Jan: “Het doel was om de voerconversie met 0.2 te laten dalen en dat is gelukt, met de recente wisseling van borgen naar beren kunnen we nog lager!”

Toegevoegde waarde creëren

Het streven naar verbetering zit ook bij Bart in het bloed. Onlangs besloot de varkenshouder én akkerbouwer na enkele jaren gangbaar geproduceerd te hebben, dat het interessanter was om wederom deel te nemen aan Beter Leven. Bart: "Destijds kozen we doordat er onvoldoende vraag was vanuit de markt voor gangbaar, ondanks dat het concept ons destijds erg goed beviel. De keuze voor een ketenconcept is een bewuste. We hebben namelijk niet de schaal van de écht grote jongens, dus zie ik meer in het creëren van toegevoegde waarde van een ketenconcept. Dit is ook een van de redenen dat we onze nieuwste stal uit 2018 volledig volgens de nieuwste dierenwelzijnseisen hebben ingericht. Alle ingrediënten voor varkenshouden volgens dit concept zijn er dus al.”

Die blik vooruit verlangt Bart ook van zijn leveranciers: “Ik zoek proactieve leveranciers die goed en duidelijk communiceren. Samenwerking staat of valt met een goede communicatie. We moeten het samen doen!”

Ook het coöperatieve gedachtengoed speelt hierin een belangrijke rol. Bart: “Als ik kijk naar de akkerbouwtak, dan zet ik de aardappelen bewust af via een coöperatieve afzetorganisatie.

“We zijn geen lopers en de samenwerking bevalt hartstikke goed. We pakken de uitdagingen écht samen aan!”

Bart Peters
“Het doel was om de voerconversie met 0.2 te laten dalen en dat is gelukt, met de recente wisseling van borgen naar beren kunnen we nog lager!”
“Het doel was om de voerconversie met 0.2 te laten dalen en dat is gelukt, met de recente wisseling van borgen naar beren kunnen we nog lager!” Beeld: Voergroep Zuid

Je wordt als individuele teler toch sneller uitgespeeld dan als coöperatief collectief. Dat betrouwbare gevoel ervaar ik ook bij Voergroep Zuid. Ook bij de PLUS staan we als collectief van varkenshouders sterker door zaken samen op te pakken.”

Pilot de Peel

Dat samenwerken als een rode draad bij Bart en Marjan door de bedrijfsvoering loopt, blijkt ook uit de unieke samenwerking met melkveehouders uit de buurt. Samen werken ze aan een nieuwe pilot. Bart: “We ruilden al jaren grond, zodat wij verse grond hebben voor onze aardappelteelt. Daarnaast leveren zij rundveemest voor onze akkerbouw en leveren wij de varkensmest aan een mestverwerker.” Deze samenwerking was voor één van de melkveehouders de reden om Bart te benaderen voor een pilot over het reduceren van stikstofuitspoeling naar het grondwater. Zo vergelijken we in samenwerking met WUR de uitspoeling van vergiste mest (digestaat) uit een monovergister met traditionele mest”, vertelt Bart. De mest wordt dagelijks meerdere keren uit de stal geschoven en gaat direct naar de vergister. Het digestaat wordt daarna gescheiden in dunne en dikke fractie waarna een ammoniakstripper het overgrote deel van de stikstof uit de dunne fractie haalt. Hiermee ontstaat een interessante kunstmestvervanger. “De resultaten zijn heel belangrijk voor het maken van keuzes in ons bouwplan en het verduurzamen van onze teelten. Uit het onderzoek blijkt dat we de stikstofuitspoeling van ons areaal op deze manier behoorlijk kunnen verlagen.”

Nieuwe kansen

De toekomstgerichte blik van Bart en Marjan komt goed van pas bij de pilot. Marjan: “We zoeken graag naar oplossingen en ook de WUR is zeer proactief en gepassioneerd in het onderzoek dat ze doen. Onlangs kwam ook het ministerie van LNV bij de pilot kijken. Het zou mooi zijn als het ministerie zich minder focust op het verplichten van allerlei maatregelen, maar op de doelen die we moeten bereiken. Dan krijgen ondernemers de ruimte om deze doelen op eigen wijze te bereiken. Dat stimuleert boeren om inventief te zijn.”

Kijkend naar de toekomst verwacht Bart dat er de komende jaren veel gaat veranderen: “Er zullen zeker behoorlijk wat bedrijven stoppen. Dat is jammer, maar ook best te begrijpen. Uiteindelijk geeft dit ruimte voor de blijvers.”

Landbouwbedrijf Peters

Bart en Marjan Peters zijn de derde generatie boeren op de locatie in Sint Anthonis. Momenteel zitten zij samen met Martien en Door, de ouders van Bart, in een VOF. Binnenkort nemen Bart en Marjan het bedrijf volledig over.

Bij de oprichting van het bedrijf bestond het bedrijf uit een koeien- en akkerbouwtak. Op termijn maakten de koeien plaats voor zeugen en later werd er uitgebreid met vleesvarkens. De werkzaamheden van de zeugentak waren echter lastig te combineren met de akkerbouwactiviteiten. Daarom werd er voor gekozen om naast de akkerbouw te specialiseren in vleesvarkens. In 2009 werd er een nieuwe vleesvarkensstal gebouwd en in 2018 volgde de tweede, voorzien van plateaus in de hokken.

De combinatie tussen vleesvarkens en akkerbouw biedt een mooie afwisseling in werkzaamheden en financiële continuïteit tijdens het akkerbouwseizoen.

Bedrijfsgegevens

Woonplaats

Sint Anthonis

Aantal vleesvarkens

3.600 (Beter Leven concept)

Hectare akkerbouw

100 ha in bewerking

Geteelde gewassen

Aardappelen, maïs, cichorei, suikerbieten, uien en conservengroenten

Tekst: Voergroep Zuid

Beeld: Voergroep Zuid

Bron: Voergroep Zuid

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Coöperatie Voergroep Zuid
Voergroep Zuid is al ruim 127 jaar een vooruitstrevende, coöperatieve voerleverancier. Vanuit onze vier voerfabrieken leveren wij hoogwaardig voer en grondstoffen tegen een eerlijke prijs. Daarnaast geven wij onze klanten praktisch advies op het boerenerf. Hierbij hechten wij veel waarde aan een goede samenwerking met andere kennispartners en erfbetreders.

Samen ondersteunen wij varkenshouders optimaal bij het efficiënt en duurzaam produceren van biggen, fokgelten en vleesvarkens. Zo verdienen wij geld voor boeren in plaats van aan boeren.
Lees hier meer over...
  • Onze zeugenaanpak
  • Onze biggenaanpak
  • Onze vleesvarkensaanpak
  • Onze Brijvoeraanpak
  • Vitamine Hy.D
  • StalVitaal
  • Boeren met LEF
  • De Relax-aanpak
Volg onze social media:
  • Volg ons op Facebook
  • Volg ons op LinkedIn
  • Volg ons op Youtube
  • Volg ons op Instagram
Contactpersoon
  • Fons van Katwijk

    Fons van Katwijk

    Manager varkensteam

    06 249 034 33

    fons.v.katwijk@voergroepzuid.nl

  • Twan de Groot

    Twan de Groot

    Klimaatspecialist

    06 295 361 83

    twan.d.groot@voergroepzuid.nl

  • Bas Philipse

    Bas Philipse

    Manager Nutritie & Innovatie

    06 412 632 48

    bas.philipse@voergroepzuid.nl

  • Bart Hoeben

    Bart Hoeben

    Nutritionist zeugen biggen

    06 215 991 89

    bart.hoeben@voergroepzuid.nl

  • Ronald van Kol

    Ronald van Kol

    Nutritionist vleesvarkens

    06 515 059 39

    ronald.v.kol@voergroepzuid.nl

Bekijk hier ons hele team!
Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top