Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsVleesRetail en consument'Communicatie over vlees moet veel genuanceerder'

'Communicatie over vlees moet veel genuanceerder'

In beleidsrapporten over de eiwittransitie staan veel productvergelijkingen. Vlees komt hierin als minder duurzaam uit de bus dan plantaardige producten. Dat is onterecht, volgens zes vierdejaars studenten van HAS Green Academy. Zij onderzochten welke duurzaamheidscriteria zouden moeten worden meegewogen. Duurzaamheid is veel meer dan de CO2-uitstoot per kilo product.

De studenten vergeleken varkensvlees als leverancier van eiwit met de meest gegeten plantaardige eiwitbronnen: soja, kikkererwten, linzen, bruine bonen en noten. Dit deden zij voor een reeks belangrijke duurzaamheidsfactoren: CO2-uitstoot, waterverbruik, voedingswaarde, eiwitkwaliteit, landgebruik en pesticidengebruik.

Duurzaam

Op CO2-uitstoot per kilo product scoren de meeste plantaardige eiwitbronnen een stuk gunstiger. Echter, op voedingswaarde per kilo product scoort varkensvlees aanzienlijk beter. Dat geldt ook voor de kwaliteit van de eiwitten (goed verteerbaar). Waterverbruik is een volgend belangrijk criterium. Varkensvlees heeft een vergelijkbaar waterverbruik dan de meeste plantaardige eiwitbronnen. Noten hebben veruit het hoogste waterverbuik.

Het landgebruik voor varkensvlees en plantaardige eiwitbronnen is redelijk vergelijkbaar. Ook het gebruik van pesticiden (op veld- en voedergewassen) is een belangrijk criterium voor duurzaamheid. Op dit aspect komt soja als slechtste uit de bus.

Bij risico op ziekten bij overconsumptie doen de plantaardige producten het weer beter. Dat varkensvlees hier minder goed scoort heeft vooral te maken met de vele toevoegmiddelen aan de kant-en-klare producten. Consumenten eten in hoge mate bewerkte producten.

Aanbevelingen

De studenten concluderen dat beleidsmakers meer belangrijke duurzaamheidscriteria moeten meewegen in hun productvergelijkingen. Enkel kijken naar de CO2-uitstoot per kilo product geeft geen juist beeld. Ook zou duidelijker moeten worden gecommuniceerd over het risico op gezondheidsklachten door overconsumptie van vlees: het probleem ligt vooral bij het bewerkte vlees (toevoegmiddelen) en minder bij het onbewerkte product. Het onderzoek gebeurde in opdracht van de Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) en Nederland Vleesland.

Foto van Tom Schotman
Tekst: Tom Schotman

Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.

Beeld: Martijn Beekman

Bron: Producenten Organisatie Varkenshouderij

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top