Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemen'Voeding bepaalt voor 80% varkensgezondheid'

'Voeding bepaalt voor 80% varkensgezondheid'

Varkenshouder Edwin Tijs denkt dat voeding voor 80 procent bepalend is voor gezondheid van varkens. Hij heeft liever dat de nutritionist maandelijks komt dan de veearts. Dit zei de ’Sallandse boer van 2013’ gisteren op de thema-avond Ondernemen van Pig Business en FarmFocus.

Een onafhankelijk nutritionist die aan zijn zijde staat, is volgens Tijs belangrijk als je zelf voer maakt. Normaal gesproken staat de nutritionist aan de zijde van de voerfabriek.

Grip op voersamenstelling
Het inkopen van grondstoffen en maken van voer kost veel tijd. Tijs schat dat één persoon continue met voer bezig is. Daarbij is echter alles inbegrepen, van inkopen van het voer, tot het vervoeren en zelf maken.

In 2009 was het antibioticagebruik 39 dagdoseringen per dierjaar (dd/dj) voor zijn zeugen. Doordat hij steeds meer grip heeft gekregen op de voersamenstelling is de gezondheidsstatus op zijn bedrijf verbeterd. Het antibioticagebruik in 2013 is tot nu toe 1,7 dd/dj voor de zeugen en 0,7 voor de vleesvarkens.

Volledig brijvoer
Varkenshouder Edwin Tijs sprak over zijn ondernemersvisie. Tijs (46) werd onlangs gekozen tot ‘Sallandse Boer van 2013’. Hij heeft een varkensbedrijf met 480 zeugen en 3.900 vleesvarkens.

De varkenshouder werkt sinds 2003 volledig met brijvoer op zijn bedrijf. Tijs vindt het belangrijk om de regie zelf in handen te houden en naar je toe te trekken. Hij maakt zelf zijn voer en koopt de grondstoffen hiervoor zelf in, daardoor schakelt hij de tussenhandel uit en komt dat deel van de marge bij hem terecht.

„De tussenhandel koopt grondstoffen zo goedkoop mogelijk in en kijkt daarna welke prijs een varkenshouder wil betalen voordat hij het niet meer koopt", zegt Tijs. „Die marge komt allemaal bij de tussenhandel terecht.”

Volledig brijvoer
Voer inkopen en maken doet hij in overleg met onafhankelijk nutritionist Bart Swinkels. In 2001 zocht Tijs rechtstreeks contact met Ola ijs in Hellendoorn. Van 2001 en 2010 heeft hij een reststroom van 1.000 ton ijs gebruikt in zijn voerrecept.

Daarna was dit niet meer mogelijk omdat Ola dit product ging gebruiken in een biogasinstallatie.

Sindsdien voert hij een stroom producten uit de eiverwerkende industrie. Deze producten bevatten veel eiwit, daardoor hoeft de varkenshouder minder soja in te kopen.

Vier silo’s
Scherp inkopen is ook belangrijk. Af en toe zitten er grote verschillen in prijs van aangeboden grondstoffen. Gisteren kreeg hij soja aangeboden van 498 euro per ton en van 460 euro per ton. Op een vracht van 35 ton soja zit dan 1.300 euro verschil, dat vindt Tijs heel veel. Tijs heeft vier silo’s op zijn bedrijf voor tarwe, gerst, soja en koekmix.

Foto van Tom Schotman
Tekst: Tom Schotman

Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.

Beeld: Susan Rexwinkel

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top