Pigbusiness.nl logo
  • Nieuws
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf

  • Menu
Voergroep Zuid logo
  • Home
  • Nieuws
  • Over Voergroep Zuid
Voergroep ZuidDiergezondheidAlles begint met ritme en balans

Alles begint met ritme en balans

Lees hoe je met split-suckling veel wint in bigvitaliteit.
Lees hoe je met split-suckling veel wint in bigvitaliteit.
Om vitale biggen te spenen is een goede melkgift cruciaal, maar hoe zorg je dat een zeug goed op de melk komt en blijft? Een goed ritme voor rust aan de uier, voldoende beschikbare, goed verteerbare nutriënten en goede bigkwaliteit doen wonderen. Zeugen-biggenspecialist Frank van de Pas: “Als de big goed is, komt de melk wel.”
Frank van de Pas “Aan de hand van het Transitiekompas observeren we de uier. Zodra deze op orde is kijken we of de melkgift voldoende is. Hiervoor kijken we vooral naar de biggen. Zijn dit sterke biggen en hoe is de bigontwikkeling na drie tot vier dagen?
Frank van de Pas “Aan de hand van het Transitiekompas observeren we de uier. Zodra deze op orde is kijken we of de melkgift voldoende is. Hiervoor kijken we vooral naar de biggen. Zijn dit sterke biggen en hoe is de bigontwikkeling na drie tot vier dagen?"

Dat een goed zeugenritme de basis is weten we, maar hoe zorg je hier nu voor? Zeugen-biggenspecialist René Lemmens: “Het klinkt logisch, maar hanteer altijd vaste voertijden. Zo laat je de zeug, bij voorkeur, drie keer per dag in de benen komen en raakt de zeug gewend aan dit ritme. Voor een zeug komt dit vrij nauwkeurig. In een goed ritme start de zeug met eten, gaat ze rustig liggen en hierna laat ze de biggen drinken. Dit ritme nemen de biggen over, wat zorgt voor rust aan de uier en daardoor zwaardere en uniformere tomen bij spenen.”

Rust aan de uier

Zodra het ritme op orde is en er rust in het kraamhok is, is het mogelijk om harder te voeren, maar houd een goede balans. Te hard voeren kan namelijk zorgen voor een pijnlijke uier, zodra de biggen gaan zoeken naar de melk. René: “Binnen onze MamaVit®-aanpak hebben we veel aandacht voor deze balans. Zo zijn onze voeders ingericht met smakelijke en goed verteerbare grondstoffen om de melkgift aan te jagen, maar tegelijkertijd niet de uier op slot te voeren. Daarnaast voeren we naar de behoefte van de specifieke genetica. Zo zijn de randvoorwaarden voor succes aanwezig, maar alles begint bij een goede observatie van de uier.”

René Lemmens: "Het toepassen van goede split-suckling zorgt voor een goede biestverdeling en rust aan de uier en dus rust in de toom. Zo houden we ook het ritme van de zeug vast!”
René Lemmens: "Het toepassen van goede split-suckling zorgt voor een goede biestverdeling en rust aan de uier en dus rust in de toom. Zo houden we ook het ritme van de zeug vast!”

Werken met 5-eren

Hier start ook voor zeugen-biggenspecialist Frank van de Pas het monitoren van de melkgift: “Aan de hand van het Transitiekompas observeren we de uier. Zodra deze op orde is kijken we of de melkgift voldoende is. Hiervoor kijken we vooral naar de biggen. Zijn dit sterke biggen en hoe is de bigontwikkeling na drie tot vier dagen? Dit is een goede graadmeter, aangezien de zeug dan overgaat van hormonale melkgift, naar de voergestuurde melkgift. Als we te maken hebben met te weinig bigontwikkeling, dan is er waarschijnlijk iets mis met de opstart van de melkgift. Dit kan meerdere oorzaken hebben, bijvoorbeeld een te lage voer- en wateropname. Dit gaan we analyseren volgens onze 5-eren aanpak. Vervolgens geven we de boer een praktisch advies wat hij kan realiseren en uiteindelijk gaan we de ontwikkeling samen evalueren!”

Goede biestverdeling

Zoals uitgelegd is een goede biestvoorziening zeer belangrijk. René: “Biggen die geen of te weinig biest gehad hebben, redden het simpelweg niet. Het toepassen van goede split-suckling zorgt voor een goede biestverdeling en rust aan de uier en dus rust in de toom. Zo houden we ook het ritme van de zeug vast!”

Hoe pas je split-suckling toe?

  1. Zorg dat je de eerste vijf biggen aanstreept.
  2. Plaats de aangestreepte vijf biggen vanaf de zestiende big apart, maar zorg wel dat ze droog en warm zitten.
  3. Na 2 uur verwissel je de biggen met andere biggen die volgedronken zijn.

“Zo win je met split-suckling veel in bigvitaliteit en zorg je voor uniforme tomen. Ook wanneer je de eerste vijf biggen niet hebt aangestreept kun je split-suckling toepassen. Zorg in dat geval dat je de grootste of volste biggen als eerste apart legt”, aldus Lemmens. Wil je voor jouw bedrijf een op maat gemaakt overlegbeleid? Dan komen onze specialisten graag langs!

Tekst: Voergroep Zuid, René Lemmens, Frank van de Pas

Beeld: Voergroep Zuid

Bron: Voergroep Zuid

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Coöperatie Voergroep Zuid
Voergroep Zuid is al ruim 127 jaar een vooruitstrevende, coöperatieve voerleverancier. Vanuit onze vier voerfabrieken leveren wij hoogwaardig voer en grondstoffen tegen een eerlijke prijs. Daarnaast geven wij onze klanten praktisch advies op het boerenerf. Hierbij hechten wij veel waarde aan een goede samenwerking met andere kennispartners en erfbetreders.

Samen ondersteunen wij varkenshouders optimaal bij het efficiënt en duurzaam produceren van biggen, fokgelten en vleesvarkens. Zo verdienen wij geld voor boeren in plaats van aan boeren.
Lees hier meer over...
  • Onze zeugenaanpak
  • Onze biggenaanpak
  • Onze vleesvarkensaanpak
  • Onze Brijvoeraanpak
  • Vitamine Hy.D
  • StalVitaal
  • Boeren met LEF
  • De Relax-aanpak
Volg onze social media:
  • Volg ons op Facebook
  • Volg ons op LinkedIn
  • Volg ons op Youtube
  • Volg ons op Instagram
Contactpersoon
  • Fons van Katwijk

    Fons van Katwijk

    Manager varkensteam

    06 249 034 33

    fons.v.katwijk@voergroepzuid.nl

  • Twan de Groot

    Twan de Groot

    Klimaatspecialist

    06 295 361 83

    twan.d.groot@voergroepzuid.nl

  • Bas Philipse

    Bas Philipse

    Manager Nutritie & Innovatie

    06 412 632 48

    bas.philipse@voergroepzuid.nl

  • Bart Hoeben

    Bart Hoeben

    Nutritionist zeugen biggen

    06 215 991 89

    bart.hoeben@voergroepzuid.nl

  • Ronald van Kol

    Ronald van Kol

    Nutritionist vleesvarkens

    06 515 059 39

    ronald.v.kol@voergroepzuid.nl

Bekijk hier ons hele team!
Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top