Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemenFlexitariërs niet tuk op plantaardige vleesvervangers

Flexitariërs niet tuk op plantaardige vleesvervangers

Deze foto van pikante vega-worstjes in een Amerikaanse supermarkt, getweet door klant Naz Riahi, ging viraal in 2020.
Deze foto van pikante vega-worstjes in een Amerikaanse supermarkt, getweet door klant Naz Riahi, ging viraal in 2020.
Plantaardige vleesvervangers zijn vooral populair onder vegetariërs en ‘zware’ flexitariërs die heel weinig vlees eten. Flexitariërs die nog geregeld of veel vlees eten, waarderen de vleesvervangers een stuk minder.

Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Wageningen Universiteit. WUR-onderzoekers Muriel Verain en Hans Dagevos vroegen bijna tweeduizend Nederlandse volwassenen of ze de vlees- en zuivelconsumptie de komende jaren wilden verlagen. Hierop gaf de helft aan dat niet van plan te zijn. 30 procent wilde dat wel en 20 procent scoorde neutraal.

Ook vroegen zij de consumenten hoe ze hun vleesconsumptie wilden verminderen. Gingen ze kleinere vleesporties eten, vleesvervangers kopen, het vlees vervangen door andere eiwitbronnen zoals peulvruchten of noten, of vlees en zuivel gewoon weglaten?

Daaruit bleek dat de consumenten vooral bereid waren om de porties te verkleinen en om rood vlees te vervangen door wit vlees ‘Wat vanuit milieuoogpunt positief is, maar niet bijdraagt aan een verlaging in dierlijke eiwitten’, aldus de onderzoekers. Vlees vervangen door plantaardige vleesvervangers bleek de minst populaire strategie.

Grote verschillen

Maar toen de twee onderzoekers de groep consumenten nader onder de loep namen, bleken er grote verschillen. Onder flexitariërs die een of twee keer per week vlees aten bij het avondeten, waren vleesvervangers populair. Onder consumenten die drie tot vijf dagen in de week vlees aten, waren de vleesvervangers echter niet populair. En hardcore ‘elke-dag-vleeseters’ wilden ze helemaal niet. ‘De plantaardige vleesvervangers zijn dus niet populair onder mainstream-flexitariërs die de helft van de week vlees eten’, concluderen Dagevos en Verain.

Liever peulvruchten dan vega-balletjes

Deze uitkomst werd bevestigd toen aan de consumenten werd gevraagd wat hun favoriete alternatief voor vlees zou zijn. De mainstream flexitariërs waarderen peulvruchten, noten, zaden en paddenstoelen hoger dan de vegetarische burgers, balletjes of gehakt.

Twee uitkomsten

Deze studie levert twee contra-intuïtieve uitkomsten op, zeggen de onderzoekers. Enerzijds blijkt het heersende idee dat plantaardige vleesvervangers favoriet zijn onder flexitariërs als laagdrempelig alternatief voor vleesconsumptie, niet hard te maken.

Anderzijds blijken deze vleesvervangers juist wel populair onder de 6 procent van de consumenten die helemaal geen vlees eten, en bij de 9 procent die hooguit een of twee keer per week vlees eet. ‘Dit ontkracht het idee dat (semi-)vegetariërs weinig trek in plantaardige vleesvervangers zouden hebben’, volgens Dagevos en Verain.

Foto van Gineke Mons
Tekst: Gineke Mons

Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.

Beeld: Naz Riahi

Bron: WUR

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top