Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsVleesVan Rooi introduceert ‘Verde Varken concept’ voor ondernemerschap en dierenwelzijn

Van Rooi introduceert ‘Verde Varken concept’ voor ondernemerschap en dierenwelzijn

Van Rooi Group heeft de Stichting Verde Varken geïntroduceerd. Volgens de Brabantse varkensvleesverwerker een mijlpaal in transparantie, dierenwelzijn en duurzaamheid. De oprichting is tot stand gekomen na jarenlange, intensieve samenwerking met vooruitstrevende varkenshouders en ketenpartners. De stichting richt zich op maximale transparantie, een hoog dierenwelzijn en op duurzame milieubescherming.

Samenwerking met focus op dierenwelzijn en milieubescherming. De stichting is opgericht met een selecte groep varkenshouders die voldoen aan de strenge ketenvoorwaarden van Verde Varken. Deze voorwaarden gaan verder dan slechts ‘een beter leven voor het dier’. De stichting streeft volgens Van Rooi naar een waardeketen die de productie van kwalitatief goed en betaalbaar varkensvlees borgt. Deze productiekwaliteit is gebaseerd op milieubewustzijn, duurzaamheid, biodiversiteit, circulariteit en transparantie binnen de keten.

Win-winsituatie

Addy Van Rooi, van Van Rooi Group, geeft aan dat het succes van de ambitie voor een duurzame voedselproductie afhangt van de betrokkenheid en het voordeel voor alle partijen in de keten. Het moet een win-winsituatie voor de hele keten zijn. „De varkenshouders binnen de Verde Varken-keten worden beloond met een ketenspecifieke prijs. We hopen dat veel ketenpartners zich aansluiten bij Verde Varken. Samen blijven we de stichting ontwikkelen en passen we processen aan om voorbereid te zijn op de uitdagingen van de toekomst.”

Wat Verde Varken volgens Van Rooi uniek maakt, is de nadruk op het evenwicht tussen natuur, dier en goed ondernemerschap. De keten draagt de verantwoordelijkheid voor het beheren van processen, maar zet zich ook in voor voortdurende verbetering, in samenwerking met alle betrokken partners. Stap voor stap wordt gewerkt aan de verdere verduurzaming van de varkenssector, met speciale aandacht voor het verbeteren van dierenwelzijn.

Data en ketenmanagementsysteem

Door samen te werken met partners streeft Verde Varken naar een positieve impact op de voedselproductie en op het welzijn van onze planeet. Naast varkenshouders zijn partijen uit de genetica, veevoer-producenten, dierenartsen en transporteurs aangesloten bij de stichting. Alle betrokken partijen zullen gezamenlijk en in overleg werken aan de verbetering van de keten. Dit proces wordt ondersteund door data, verzameld via het ketenmanagementsysteem dat Van Rooi Group ontwikkelt.

CO2-voetafdruk

De deelnemende varkenshouders hebben, in samenwerking met Mérieux NutriSciences (het vroegere Blonk Consultancy), ook de CO2-voetafdruk van hun varkensproductie nauwkeurig in kaart gebracht. Hierbij is gebruikgemaakt van een Life Cycle Approach (LCA) waarin factoren als voersamenstelling (mengvoer, losse grondstoffen en natte bijproducten), veestapelontwikkeling, staltype, mestbewerking en energiegebruik zijn geanalyseerd.

Tekst: Redactie Pig Business

Beeld: Van Rooi

Bron: Van Rooi

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top