Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsVleesRetail en consumentUniforme rekenmethode voor bepalen CO2-voetafdruk van varkensvlees ontwikkeld

Uniforme rekenmethode voor bepalen CO2-voetafdruk van varkensvlees ontwikkeld

Varkensvlees heeft een aanzienlijk lagere CO2-voetafdruk dan rundvlees.
Varkensvlees heeft een aanzienlijk lagere CO2-voetafdruk dan rundvlees.
Er is een uniforme rekenmethode voor het bepalen van de CO2-voetafdruk van Nederlands varkensvlees ontwikkeld. Deze methode is in opdracht van de Coalitie Vitale Varkenshouderij (CoViVa) ontwikkeld door onderzoekers van Wageningen University & Research in samenwerking met Kool Planet.

In de Nederlandse varkenshouderij brengen verschillende bedrijven de broeikasgasemissies van varkensvlees in kaart. Voor de berekening daarvan gebruiken zij verschillende aannames en achtergronddata. Dit zorgt voor verschillen in uitkomst en een oneerlijke vergelijking binnen de sector, stelt CoViVa.

De CO2-voetafdruk speelt binnen veel verschillende bedrijven in de Nederlandse varkensketen. Er zijn bedrijven met rapportageverplichtingen voor bijvoorbeeld de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD: richtlijn die bedrijven verplicht te rapporteren over hun impact op mens en klimaat) of zij hebben zich gecommitteerd aan Science Based Target initiative (SBTi: op wetenschap gebaseerde doelen die voor een grondige analyse van uitstoot en reductieplannen zorgen).

Daarnaast zijn er retailers die de CO2-voetafdruk al communiceren op de verpakking van producten. Voor het berekenen van de CO2-voetafdruk wordt de levenscyclusanalyse (LCA)-benadering gebruikt. Daarbij worden emissies in de hele keten gerapporteerd. Voor het berekenen van de LCA zijn verschillende standaarden en protocollen ontwikkeld. Bedrijven gebruiken daarvoor verschillende standaarden of details die voor de Nederlandse situatie ontbreken.

Sectorbelang

CoViVa noemt het in het belang van de sector dat voor rapportage naar afnemers en de overheid één uniforme methode wordt gebruikt. Daarom gaf de coalitie opdracht voor de ontwikkeling van een nieuw rekenregelrapport voor de Nederlandse situatie. Bedrijven in alle schakels van de sector kunnen met de uniforme LCA-methode – rekenregels en data – de CO2-voetafdruk berekenen.

Het rekenregelrapport beschrijft voor elke fase in de keten tot en met slachterij de rekenregels en de benodigde input en achtergrond data en sluit zoveel mogelijk aan bij de Product Environmental Footprint (PEF)-richtlijnen van de Europese Commissie. De partners van CoViVa omarmen deze uniforme methode en hebben afspraken gemaakt over onder andere verzameling van data en doorontwikkeling van de uniforme methode en borging.

Het rapport is gefinancierd door de Topsector Agri & Food van het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur, in een publiek-private samenwerking met CoViVa.

Foto van Tom Schotman
Tekst: Tom Schotman

Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.

Beeld: Susan Rexwinkel

Bronnen: Wageningen University, Research

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top