Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsVlees'Vleesfraude bij Vion is onaannemelijk'

'Vleesfraude bij Vion is onaannemelijk'

Bij Vion is 50 procent meer aanbod van Beter Leven Kenmerk-vlees dan de vraag naar dit Stervlees, ook in tijden van pieken en dalen in de vraag. Het is dus onaannemelijk dat regulier vlees verkocht wordt als Stervlees.

Deze conclusie presenteerde Hans Alders vanmiddag in zijn rapport naar de beschuldigingen van fraude met vlees bij Vion in de Zembla-uitzending begin september. „Er wordt juist structureel vlees afgewaardeerd van Stervlees naar regulier vlees. Er wordt slechts 50 procent van een Stervarken vermarkt als Beter Leven Kenmerk-vlees.”

Blauwe zakken
Volgens Alders wordt de rest van het karkas verkocht als ‘gewoon’ vlees. Dit gebeurt direct aan de slachtlijn. De anonieme beschuldigingen van de Vion-medewerkers in de Zembla-uitzending zou volgens hem dus heel goed een misverstand kunnen zijn.

„Aan de lijn verdwijnt inderdaad van een karkas vlees in verschillende gekleurde zakken. Bovendien wil Unilever dat Stervlees wordt verpakt in blauwe zakken. Blauwe zakken, die in de rest van het proces gebruikt worden voor het afgewaardeerde Stervlees. Het is niet uitgesloten dat medewerkers deze gang van zaken verkeerd beoordeeld hebben.”

Akelig misverstand
De titel van Alders rapport luidde dan ook ‘Een akelig misverstand?’ Het vraagteken moest er volgens hem staan, omdat hij niet in de gelegenheid is gesteld om met de anonieme bronnen te spreken. ‘Het blijft een veronderstelling.’

Wel heeft Alders zelf de slachterijen bezocht en controles van Vion, Albert Heijen en Unilever beoordeeld, die na de Zembla-uitzending gehouden zijn. Alders concludeert dan ook dat er geen enkele aanwijzing is gevonden dat er gefraudeerd wordt met Stervlees.

Directeur Frank Dales van de Dierenbescherming reageerde verheugd. De Dierenbescherming neemt geen vervolgstappen richting de Zembla-makers. „We gaan verder met het Beter Leven Kenmerk. De boeren waren terecht aangenaam geraakt. We hebben met hen gesproken en we gaan met hen allemaal verder als producent.”

Foto van Mascha Scharenborg
Tekst: Mascha Scharenborg

Opgegroeid op een loonbedrijf en met een studie journalistiek op zak begon Mascha's loopbaan als redacteur bij Agrio. De agrarische sector, het boeiende boerenbestaan en de gepassioneerde ondernemers werden haar grote passie die ze gecombineerde met haar liefde voor het schrijven. Sinds een paar jaar voert ze haar werk op freelance basis uit.

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Dossier(s)
Dit artikel is onderdeel van de volgende dossiers:
Vion
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top