Pigbusiness.nl logo
  • Nieuws
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf

  • Menu
De Heus logo
  • Home
  • Nieuws
  • Over De Heus
  • Contact
De HeusVoedingOok voor jou haalbaar; op je gemak vleesvarkens controleren

Ook voor jou haalbaar; op je gemak vleesvarkens controleren

Wanneer je vleesvarkens houdt, dan is het uiteraard je doel om dat zo zorgeloos mogelijk te doen. Toch is dat nog niet zo simpel. Bij De Heus zijn we elke dag bezig om ervoor te zorgen dat onze klanten dit doel om kunnen zetten naar werkelijkheid. Maar om daadwerkelijk zorgeloos vleesvarkens te kunnen houden, moet je wel op behoorlijk wat zaken alert zijn. Wij hebben de belangrijkste op een rijtje gezet.
Lees hele artikel

Het begint met premium biggen

Als vleesvarkenshouder begint alles met goede biggen. Daar heb je als echter vaak maar beperkt invloed op. Bij onze zeugenhouders zijn we volop bezig met het grootbrengen van kwaliteitsbiggen. Dit begint met een vitaal, zwaar geboren big, die voldoende biest opneemt, goed groeit en zonder verteringsstoornissen de 25 kilo bereikt. Op ons onderzoeksbedrijf de Elsenpas hebben we biggen van geboorte tot aan de slacht gevolgd en daar blijken de zwaarste biggen ook het hardste te groeien (figuur 1). Wanneer er met de gezondheid toch iets niet helemaal in orde is, dan hebben wij de Bedrijfs-scan vleesvarkens om samen voercurves, de hygiëne en het klimaat te controleren, of samen met onze varkensdierenarts systematisch gezondheidszaken te checken en zo de nodige veranderingen door te voeren.

Vijfsterrenhotel bij ontvangst

Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar wanneer je biggen ontvangt, dan moeten deze als het ware in een vijfsterrenhotel terechtkomen. Zorg er allereerst voor dat alles gereinigd en ontsmet is. Daarna moeten de hokken droog en warm zijn en moet er voldoende voer en water aanwezig zijn. Wanneer de biggen goed ontvangen zijn, begint het echte werk.

Eerste weken na opleg zijn cruciaal

De eerste weken na opleg gebeurt er heel veel voor een big. Daarom is een goede aansluiting van het startvoer op het biggenvoer belangrijk. Daarmee kun je bijvoorbeeld te dunne mest, of slecht vreten in de eerste weken voorkomen. Wanneer biggen in de opfok een streptokokkeninfectie hebben opgelopen, kunnen er soms in de eerste weken na opleg alsnog biggen uitvallen door hartklepontsteking. Door ander voer te geven, of gebruik te maken van additieven zoals zuren, kun je de darmgezondheid ondersteunen.

Lees verder
Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
De Heus is een internationaal opererende onderneming met als kernactiviteit de productie en vermarkten van hoogwaardige diervoeders. Sinds de oprichting in 1911 is de onderneming van een klein regionaal bedrijf doorgegroeid naar één van de grootste spelers in de Nederlandse mengvoederindustrie. De groei in Nederland is gerealiseerd door autonome groei en overnames. Mede door de snelle uitbreiding buiten Nederland behoort De Heus inmiddels tot de top 15 van diervoederleveranciers in de wereld.
Contactpersoon
  • Ronald Tibbe

    Verkoopleider sector varkens (Noord)

    r.tibbe@deheus.com

  • Antoine Dijkhoff

    Verkoopleider sector varkens (Zuid)

    adijkhoff@deheus.com

  • Verkoopbinnendienst

    (0318) 675 430

    info@de-heus.nl

Meer contact
Social
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Youtube
  • Instagram
Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top