Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemen‘Resistentieprobleem veel kleiner’

‘Resistentieprobleem veel kleiner’

Nederlandse ziekenhuizen deden niet mee aan een groot Europees onderzoek naar gezondheidsproblemen door resistente bacteriën. Volgens onderzoeksleider prof. Marc Bonten van het UMC Utrecht komen antibiotica-resistente bacteriën hier namelijk in verhouding maar weinig voor.

,,In vergelijking met de situatie in andere landen is het resistentieprobleem in Nederlandse ziekenhuizen veel kleiner. Dat neemt niet weg dat er ook hier sprake is van een toename van resistentie. In hoeverre dit veroorzaakt wordt door antibioticagebruik in de veehouderij is onbekend en onderwerp van onderzoek.“

Meer genuanceerde weergave
In veel publicaties afgelopen jaren, onder meer door de GGD, wordt juist gesproken van een groot probleem met deze ESBL-, VRE- en MRSA bacteriën, veroorzaakt door met name het antibioticagebruik in de intensieve veehouderij. De Utrechtse onderzoeker is daar niet blij mee; ,,We zouden een meer genuanceerde weergave over de feiten in de media over dit onderwerp van harte toejuichen.”

Uit het grote onderzoek in met name Zuid-Europese ziekenhuizen blijkt dat het voorkomen van verdere verspreiding van resistente bacteriën makkelijker is dan tot nu toe gedacht werd. Twee relatief simpele maatregelen, het wassen van patiënten met chloorhexidine en zorgverleners die hun handen desinfecteren, helpen meer dan het isoleren van besmette patiënten. De resultaten van het onderzoek werden onlangs gepubliceerd in het medische tijdschrift Lancet Infectious Diseases.

Antibioticaresistente bacteriën
De onderzoekers hielden bijna twee jaar in de gaten hoeveel patiënten een besmetting met antibioticaresistente bacteriën opliepen. Daarbij vergeleken ze de normale gang van zaken met twee programma’s die de verspreiding van bacteriën zouden moeten remmen.

In het eerste programma werden alle patiënten gewassen met ontsmettingsmiddel chloorhexidine en moesten zorgverleners hun handen desinfecteren voor en na elk patiëntcontact. In het tweede programma werden alle patiënten via een snelle genetische techniek onderzocht op de aanwezigheid van antibioticaresistente bacteriën. Bij besmetting met een gevaarlijke MRSA-, VRE- of ESBL-bacterie moest de patiënt daarna in isolatie verpleegd worden.

Verrassende resultaten
De resultaten zijn verrassend. Op de intensive care raakte 3,6 procent van de patiënten besmet met MRSA; 4,7 procent met een VRE; en 12,8 procent met ESBL-producerende bacteriën. Het wassen van patiënten en desinfecteren van handen door zorgverleners vermindert het aantal nieuwe besmettingen met resistente bacteriën sterk. Maar snelle genetische testen en geïsoleerd verplegen van besmette patiënten helpt het aantal besmettingen niet verder te verlagen.

‘Hygiëne is belangrijker dan screenen en isoleren bij het tegengaan van de verspreiding van resistente bacteriën’, zo vat onderzoekster Lennie Derde van het UMC Utrecht samen. Volgens haar is dat goed nieuws; ‘Hygiënemaatregelen zijn veel minder ingrijpend en goedkoper dan het isoleren van patiënten. Maar hygiënemaatregelen handhaven valt niet mee. In ons onderzoek voldeden de zorgverleners uiteindelijk in 70 procent van de momenten dat het moest aan de voorschriften voor handhygiëne. Dat is erg hoog, meestal komt dat niet boven de 50 procent uit.”

Tekst: Lauk Bouhuijzen

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top