Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsVleesVion met open deuren in de aanval

Vion met open deuren in de aanval

In reactie op de beruchte Zembla-uitzending over slachthuizen opent Vion steeds meer de deuren voor de pers. In het Algemeen Dagblad van afgelopen week staat een twee pagina's grote reportage over het slachthuis.

Al meerdere malen en onlangs nog na de presentatie van de Commissie Alders heeft Vion de vraag gekregen waarom het bedrijf geen smaadprocedure tegen Zembla start. Directeur communicatie Marc van der Lee antwoordt daarop steevast daar geen zin in te hebben omdat een dergelijke zaak enkel de negatieve sentimenten oprakelt.

Vion kiest voor een andere strategie; ze nodigt de pers uit om te laten zien dat er niets aan de hand is met de hygiëne op de werkvloer. „We geloven in die openheid”, zegt Van der Lee. „Als wij niet laten zien wat er op de werkvloer gebeurt, geven we de ruimte aan anderen om daar een eigen beeld van neer te zetten.”

Volkskrant
Eerder verscheen een drie pagina's groot artikel in de Volkskrant waarin de krant keek wat er nu precies aan de hand was en - met volledige medewerking van Vion - gehakt maakte van de Zembla-reportage.

In de krant mocht Dierenbescherming-directeur Frank Dales vertellen hoe hij door Zembla was gemanipuleerd om kritiek op Vion te leveren. Daarbij werd hij onvolledig geciteerd, vertelt hij; het zinnetje „Als dit waar is” werd uit de uitzending geknipt. Dat was nog voordat Hans Alders zijn rapport presenteerde, waarin hij meldde dat er niets aan de hand was met het Beter Leven keurmerk.

Algemeen Dagblad
Afgelopen week was het de beurt aan het AD. Journalisten Ellen van Galen en Ton Voermans hebben in de keuken mogen kijken en schrijven een lovende reportage over de hygiënische praktijken op de vloer van het slachthuis.

Ze laten kwaliteitsdirecteur Bert Urlings vertellen: „Wie iets laat vallen, mag het niet oprapen. Daar hebben we aparte medewerkers voor.” Ze vertellen over een Poolse vrouw die ieder karkas inspecteert op spatjes mest. Als ze er een vindt, omcirkelt ze dat en bindt een rood lint om de poot van het varken, dat vervolgens op een zijspoor komt.

En ze geven Urlings weer de ruimte om te stellen dat Vion toch nog een op de duizend karkassen controleert op bacteriën, terwijl dat volgens de wet maar bij vijf karkassen per twee weken hoeft te gebeuren.

Foto van Wim van Gruisen
Tekst: Wim van Gruisen

Zoon van een Zuid-Limburgse pluimveehouder met eigen slachterij, geschoold als econoom. Sinds 2011 in dienst van Agrio, waar hij artikelen schrijft voor de regio- en vakbladen en de Agrio-websites. Zijn focus lag aanvankelijk op landbouweconomie, tegenwoordig vooral op de Haagse en Brusselse politiek.

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Dossier(s)
Dit artikel is onderdeel van de volgende dossiers:
Vion
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top