Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemenFresco: hogere opbrengst steeds urgenter

Fresco: hogere opbrengst steeds urgenter

De noodzaak om de landbouwopbrengst te verhogen wordt met de dag urgenter, omdat de wereldbevolking sterk groeit. Genetische modificatie biedt hierin aanzienlijke voordelen. Dat stelt Louise O. Fresco, hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, in een opinie-artikel in het Financieel Dagblad.


‘De wereldbevolking zal in 2050 naar verwachting een niveau van negen miljard individuen bereiken, terwijl de mensen in de ontwikkelingslanden – waar zich vrijwel de gehele bevolkingsgroei zal voordoen – gevarieerder willen eten. Tegen 2030 zal de vraag naar dierlijke producten verdubbelen, terwijl de totale vraag naar voedsel met 40 procent zal stijgen.’

De wetenschap heeft volgens Fresco veel bij te dragen aan de mondiale voedselzekerheid. 'Hoewel genetische modificatie niet essentieel is voor het voeden van de wereld, biedt het aanzienlijke voordelen, die wetenschappers in staat stellen eigenschappen te introduceren of te versterken – zoals de resistentie tegen virussen in cassave, of een betere verteerbaarheid van voedsel – die niet kunnen worden verwezenlijkt met conventionele teeltmethoden.’

Het verhogen van de opbrengst is niet hetzelfde als het voeden van de wereld, voegt Fresco daar aan toe. ‘Als een groot deel van de wereldbevolking zich het voedsel niet kan veroorloven dat wordt geproduceerd, is de omvang van de oogst irrelevant. Hoewel de afgelopen twintig jaar bijna een miljard mensen is verlost uit de armoede (door de Wereldbank gedefinieerd als een inkomen van minder dan $1,25 per dag, in termen van gelijke koopkracht), zal een dergelijke vooruitgang voor de volgende miljard mensen moeilijker blijken.’

Armoede terugdringen
‘Tegen deze achtergrond moeten beleidsmakers hun inspanningen verdubbelen om de armoede terug te dringen, door duurzame en inclusieve economische groei te ondersteunen.’

‘Een directere uitdaging is het zorg dragen voor genoeg water voor voedingsgewassen. Hiervoor zijn de bouw en het onderhoud nodig van efficiënte irrigatiesystemen, om oogsten te kunnen stabiliseren en boeren in staat te stellen ieder jaar een extra oogst binnen te halen.’

Dreigend tekort aan arbeidskrachten
‘Misschien wel de grootste rem op de landbouwproductie is het dreigende tekort aan arbeidskrachten, nu jonge mensen van het platteland, die van oudsher de agrarische beroepsbevolking hebben gevormd, naar de steden trekken. Omdat kleine boeren niet in staat zijn voldoende overschotten te leveren, zal de landbouwproductie steeds grootschaliger en mechanischer worden, zodat het gebruik van fossiele brandstoffen zal toenemen. Dit zal moeten worden gecompenseerd door de introductie van efficiëntere technologieën.’

Beluister het interview van Radio 1 met Louise O. Fresco

Foto van Fenneke Wiepkema
Tekst: Fenneke Wiepkema

Journalist, opgegroeid op een akkerbouwbedrijf. Schreef al voor verschillende landbouwuitgevers over het vakgebied akkerbouw en doet dit sinds 2012 als chef-redacteur akkerbouw bij Agrio. Schrijft en coördineert voor Akkerwijzer.nl, het vakblad Akkerwijzer en de regionale titels van Agrio.

Tekst: Louise O. Fresco

Beeld: Universiteit van Amsterdam

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top