Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsDiergezondheidSlachtbeperkingen bij Salmonella

Slachtbeperkingen bij Salmonella

Er lijken beperkingen aan te komen bij het slachten voor vleesvarkens vanaf een bedrijf dat als positief erkend is op de Salmonella (typhimurium) bacterie. Duitse slachterijen gaan hierin een voortrekkersrol innemen.

Agrifirm meldt dat deze dieren aan het einde van de dag apart geslacht moeten worden. Als er zich die dag een storing voordoet worden deze varkens 24 uur later pas geslacht. Een ander probleem is dat volgens dierenartsen zich steeds meer gevallen van acute Salmonella voordoen. Het dilemma met de behandeling is dat het meest werkzame injectiemiddel niet meer is toegestaan (Baytril®).

Categorie indeling
Er vindt bloedonderzoek plaats op Salmonella. Op de uitslagen is het niveau antistoffen tegen salmonella als maat voor de besmetting uitgedrukt in een OD (Optical Density) waarde (%).

Hoe hoger de OD-waarde, hoe meer antistoffen tegen Salmonella in het bloedserum zitten. Deze OD-waarden worden vervolgens ook gebruikt om het bedrijf in één van de drie categorieën in te delen.

Per erkenningsperiode van 4 maanden krijgt het bedrijf eerst een score. Vervolgens worden de scores van de laatste 3 erkenningsperiodes bij elkaar opgeteld om te bepalen in welke categorie het bedrijf valt: Categorie 1 (gering risico), 2 (matig risico) en 3 (hoog risico).

Aanpak
Naast het aanpakken van de risicofactoren (hygiëne, aankoop Salmonella positieve biggen, spoelworminfecties, te hoog aantal dierdag doseringen met m.n. breedspectrum antibiotica) bestaat de aanpak uit het aanzuren van het drinkwater of het voer.

Gebruik voor de bestrijding van Salmonella bij varkens een commercieel mengsel van organische zuren, deels gebaseerd op een gebufferde vorm van (mieren)zuur, te gebruiken in een dosering van ongeveer 2 liter per kuub drinkwater. De exacte dosering is afhankelijk van het beschikbare water (o.a. bufferend vermogen als gevolg van hoger bicarbonaatgehalte).

De pH van het water, gemeten aan de nippel, dient uit te komen rond de 3,8 (minimaal 3,6 en maximaal 4,0). Gebruik een pH-meter om de dosator te ijken. Verstrek deze dosering gedurende de hele ronde van opleg tot afleveren, is het advies van Agrifirm.

Tekst: Ruben van Boekel, Agrifirm

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top