Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsVleesSlachterij en verwerkingPraktische innovatie in diervriendelijke verdoving tijdens slacht

Praktische innovatie in diervriendelijke verdoving tijdens slacht

Het Duitse TIGER-project onderzoekt innovatieve gasverdovingsmethoden die het dierenwelzijn tijdens het slachten van varkens verbeteren. Door alternatieve gasmengsels te testen, worden stressvolle reacties verminderd zonder concessies te doen aan de vleeskwaliteit. Deze praktische oplossing biedt een diervriendelijker alternatief voor de traditionele CO2-verdoving.

Het project richt zich op het verbeteren van het dierenwelzijn tijdens het slachten van varkens. Momenteel wordt er vaak koolstofdioxide (CO2) gebruikt voor het verdoven, maar het gebruik van CO2 als verdovingsmethode veroorzaakt, vooral in het begin van het verdovingsproces, vaak stress bij de dieren. Het project onderzoekt daarom alternatieve gasmengsels die minder stressvol zijn zonder dat dit de vleeskwaliteit nadelig beïnvloedt.

Nieuwe gasmengsels voor minder stress

De onderzoekers testen verschillende mengsels van zogenaamde inerte gassen, zoals stikstof en argon, eventueel gecombineerd met CO2. Inerte gassen, ook wel edelgassen genoemd, zijn natuurlijke gassen die niet of nauwelijks reageren met andere stoffen. Deze gassen veroorzaken aanzienlijk minder stress en paniek bij de varkens. Hoe lager het CO2-gehalte in het mengsel, hoe rustiger de dieren blijven. In vergelijking met traditionele CO2-verdoving vertonen de varkens minder paniek, wat duidt op een hoger dierenwelzijn tijdens de verdoving.

Invloed op vleeskwaliteit

Naast dierenwelzijn onderzoekt het project ook de invloed van de gasmengsels op de kwaliteit van het vlees. Sommige gassen, zoals argon of mengsels van argon en stikstof, kunnen leiden tot bloedingen in het vlees. Dit vormt een uitdaging, omdat vleeskwaliteit een cruciale factor is in de sector. De onderzoekers werken daarom aan het verfijnen van gasconcentraties om een balans te vinden tussen dierenwelzijn en de gewenste vleeskwaliteit. De eerste resultaten laten zien dat verbeteringen mogelijk zijn.

Praktische haalbaarheid

Uit de studies blijkt dat de nieuwe gasmengsels effectief zijn in reële slachtomstandigheden. De technologie kan relatief eenvoudig worden toegepast in bestaande slachtprocessen. Het aanpassen van huidige systemen om gas met verschillende dichtheden te gebruiken is relatief eenvoudig. Hierdoor is er geen nieuwe apparatuur nodig. De kosten vormen nog een aandachtspunt: gassen zoals helium en argon zijn duurder dan CO2. Volgens de onderzoekers blijven de extra kosten per kilogram vlees beperkt, waardoor de technologie haalbaar is voor grootschalig gebruik.

De innovaties uit het TIGER-project bieden kansen om het dierenwelzijn in de varkenssector te verbeteren. Door minder stressvolle verdovingstechnieken toe te passen kunnen slachthuizen voldoen aan strengere dierenwelzijnsnormen.

Tekst: Esther Keijsers

Beeld: Ellen Meinen

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top