Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemenPolitiek en beleid'Veehouderij kan ammoniakuitstoot op korte termijn 50 procent verlagen'

Daling stikstofemissie landbouw enorm met innovaties ondanks mitsen en maren

'Veehouderij kan ammoniakuitstoot op korte termijn 50 procent verlagen'

Onderzoeker Wim de Vries van Wageningen UR merkt op dat de potentie van stikstofreductie door innovatie een stuk hoger ligt (61 procent) dan bij halvering van de veestapel (36 procent).
Onderzoeker Wim de Vries van Wageningen UR merkt op dat de potentie van stikstofreductie door innovatie een stuk hoger ligt (61 procent) dan bij halvering van de veestapel (36 procent).
De ammoniakuitstoot uit de veehouderij kan op de korte termijn halveren ten opzichte van het jaar 2019 als er innovatietechnieken worden ingevoerd. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Wageningen en Schuttelaar & Partners. Op de langere termijn kan de uitstoot van ammoniak en broeikasgassen tot wel 72 procent afnemen, concludeert het onderzoek, dat is uitgevoerd in opdracht van de Nederlandse provincies (IPO).

Wel zijn er veel mitsen en maren. Zo gaat het om theoretische aannames die de onderzoekers doen. De uitstoot die komt kijken bij de innovatietechnieken is niet in de praktijk onderzocht.

De komende jaren moet de veehouderij grote stappen zetten om de uitstoot van ammoniak en broeikasgassen verder te verlagen. Dit kan via innovatie, stellen de onderzoekers. Veel vernieuwingen voor de veehouderij zijn binnen één tot vijf jaar technisch uit te voeren. Maatregelen, zoals biologische mestaanzuring, luchtwassers en het schoonhouden van vloeren, leveren de meeste milieuwinst op voor emissies uit stallen. Aanvullend is een grote reductie mogelijk via zowel voer- en managementmaatregen als nieuwe mestaanwendingstechnieken.

Ammoniakuitstoot halveren

De emissies van ammoniak en broeikasgassen zijn op lange termijn met 61 tot 72 procent te beperken. Dit is een theoretische aanname die in de praktijk nog moet blijken en waarvoor nieuwe technieken zullen moeten worden ontwikkeld. Dat vraagt om investeringen in kennis en innovatie.

Op de korte termijn is de ammoniakuitstoot in theorie met 41 tot 50 procent te reduceren. Broeikasgassen kunnen met 27 tot 48 procent omlaag ten opzichte van de situatie in 2019. Opgeteld betekent dat een groot deel van de milieuopgave in het landelijk gebied te behalen is. Dan moeten wel álle veehouderijen álle vernieuwingen op de juiste wijze doorvoeren.

Potentie innovatie hoger dan opkoop

Onderzoeker Wim de Vries merkt op dat de potentie van stikstofreductie door innovatie een stuk hoger ligt (61 procent) dan bij halvering van de veestapel (36 procent). Provinciaal bestuurder Jelle Beemsterboer is enthousiast over deze percentages. „Dit laat zien dat we dus ook in moeten zetten op die innovatie. We moeten boeren gaan verleiden om te investeren in die reducties”, zegt hij tegen BNR Nieuwsradio. Punt van aandacht daarbij is het kostenplaatje: 400 miljoen euro per jaar, rekent onderzoeker De Vries. Momenteel heeft het kabinet 1,25 tot 2,5 miljard euro uitgetrokken voor innovatie, tot 2030.

De conclusies van het onderzoek kunnen enthousiast worden ontvangen door de BoerBurgerBeweging (BBB). Zij hameren al langer op stikstofreductie door middel van innovatie, in plaats van drastische maatregelen als het uitkopen van veehouders en de inkrimping van de veestapel.

Financiële maatregelen nodig

In welke mate de inzet van technische innovaties rond stalsystemen te prefereren zijn boven sociale of systeeminnovaties – waarmee het landbouwsysteem wijzigt zoals extensivering, vergroting van het areaal biologische landbouw, of de inzet van nieuwe gewassen en dierrassen – staat en valt met de langetermijnvisie op de positie van de landbouw in Nederland. Zo benadrukken de onderzoekers.

Om het potentieel van innovatie te benutten zijn technische, juridische en financiële maatregelen nodig. Een beleidsinzet op innovatie heeft op dit moment alleen kans van slagen als innovatieve technieken onderdeel uitmaken van een geborgd pakket van maatregelen om stikstofreductie te realiseren.

Dit wordt nog eens onderstreept door een recente uitspraak van de hoogste bestuursrechter. Uit die uitspraak volgt dat ook voor innovatieve maatregelen vaak een vergunning nodig is, waarbij de gehele activiteit opnieuw moet worden beoordeeld. Verdere uitwerking is hiervoor nodig. Innovatie, als onderdeel van een totaalpakket aan maatregelen, biedt mogelijkheden aan blijvende boeren om een bijdrage te leveren aan emissiereductie.

Meer informatie is te vinden in het rapport ‘Verkenning effecten landbouwinnovaties’.

Foto van Tom Schotman
Tekst: Tom Schotman

Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.

Beeld: Ingrid Sweers

Bron: Interprovinciaal Overleg

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Meer soortgelijk nieuws lezen?
Sloot dit artikel goed aan bij jouw behoefte? Wellicht is/zijn de volgende site(s) dan ook interressant voor jou:
Pluimveeweb.nl logo
Alles over de Pluimveehouderij, economie, beleid, huisvesting, mechanisatie, lucht, water licht, voeding, gezondheid, fijnstof, legpluimvee, vleeskuikens, ouderdieren, broederij en fokkerij op Pluimveeweb.nl
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top