Column: Tekort aan vleesvarkens doet de varkensprijs stijgen

In een paar weken tijd is de varkensmarkt behoorlijk veranderd. Wekenlang was het schuiven met de vleesvarkens en hopen dat je ze maar kwijt kon en nu is er al een vraag naar varkens, althans bij Van Rooi. Het is nu ook Van Rooi weer die de varkensprijs extra naar boven stuwt; al is het maar mondjesmaat.
8.000 vleesvarkens tekort, werd er gezegd en dan moet je ook wel extra betalen om ze te kunnen kopen
Afgelopen week moesten Vion en Compaxo nog even wat inhalen en dat probeerden ze dan ook. Vion deed 4 centen, maar Compaxo dacht: We hebben vorige week wat vergeten laten we er nu dan maar een cent extra bijdoen en kwam met een 5 centen verhoging. Van Rooi had woensdag ‘geen tijd’ om met een notering te komen en dat was de voorbode van weer een verhoging op de donderdag. Deze was plus 2 centen en daarmee liet hij de andere slachterijen achter zich. Je moet ook wel als je geen varkens genoeg hebt. 8.000 vleesvarkens tekort, werd er gezegd en dan moet je ook wel extra betalen om ze te kunnen kopen.
Het aanbod aan varkens loopt verder terug en ook het slachtgewicht gaat naar beneden. In week 8 was het aantal geslachte varkens weer net beneden de 300.000 dieren met een gewicht van 92,2 kilogram. Dat is toch 10.000 varkens en 0,4 kilogram minder dan in week 7 en de verwachting is dat de aantallen nog verder gaan dalen. Er is dus nog meer vraag naar varkens en dat moet dan wel weer hogere prijzen gaan opleveren. De Boerenvarkensprijs volgt Van Rooi graag en verhoogt ook met 2 centen naar 2,08 euro.
Met de oplopende Nederlandse varkensprijs is het amper nog interessant om naar Duitsland te rijden
Duitsland krijgt maar weinig varkens meer uit Nederland. De export van varkens loopt steeds verder terug. Waar afgelopen weken nog regelmatig zware varkens naar Spanje gingen, zien we het aantal varkens dat naar Duitsland gaat steeds verder terug lopen. In week 8 was de totale export van vleesvarkens slechts 13.230 varkens. Vorig jaar was het nog bijna 21.000 stuks. 10 jaar geleden waren het nog 70.000 varkens.
Van de 13.230 dieren gingen er 12.000 stuks naar Duitsland en met de oplopende Nederlandse varkensprijs is het amper nog interessant om naar Duitsland te rijden. De verwachting is dan ook dat de komende weken voor Duitsland bestemde varkens naar Van Rooi worden gebracht. In Duitsland zelf lopen de aantallen ook geleidelijk iets terug al blijft Tönnies klagen over nog steeds een te groot aanbod.
Op de Teleporc werden na lange tijd afgelopen vrijdag weer eens vleesvarkens verkocht. Één partij voor 1,725 euro. Op de marktplaats worden varkens aangeboden voor steeds hogere prijzen 1,73 tot 1,75 euro. Het wachten is dat het carnaval is afgelopen en dan is er de verwachting dat Duitsland een keer gaat verhogen. Er is nog wel een prijsafspraak van onveranderd tot 26 maart, maar de verwachting is dat deze niet gehaald wordt.
In Europa zien in Spanje een stijging van 3 centen, Denemarken plust 2,7 centen, Frankrijk blijft onveranderd en België verhoogt met slechts 1 cent. Je zou toch denken dat ze in België om nog varkens te ontvangen, door de inkrimping van de varkensstapel, ook eens meer zouden gaan betalen. Niet dus! Maar je kunt ook wachten tot het te laat is. Voor de komende weken zien we een steeds beter wordende varkensmarkt; al laat hij zich moeilijk voorspellen. Maar we laten ons graag regelmatig positief verrassen.
De biggenmarkt is al helemaal een vraagmarkt geworden
Het is dat Duitsland zijn import steeds laat dalen of het is dat Spanje gewoon meer voor de biggen biedt, want we zien een behoorlijk verschuiving van de aantallen geëxporteerde biggen. Duitsland neemt genoegen met slechts 35.000 Nederlandse biggen, maar Spanje gaat in week 8 al voor 72.000 biggen. Je kunt alles nakijken, maar ik kan me niet herinneren dat er ooit zoveel biggen in één week naar Spanje zijn gegaan. De prijs in Spanje stijgt ook alsmaar door. Deze week 3 euro erbij en verschillende handelaren hebben het over snel stijgende toeslagen aldaar.
Duitsland houdt het op plus 2 euro en dat zorgt voor een gat van meer dan 15 euro op de notering en dan is het niet zo verwonderlijk dat de biggen naar het zuiden worden gereden. De Boerenbiggenprijs laat de notering ook stijgen met 3 euro naar 68 euro. Ook voor de komende weken worden verder stijgende noteringen verwacht. Laten we wel beseffen, dit alles gebeurt in de week van het carnaval, het kan alleen nog maar beter worden.