Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsVleesNederland één van de grootste EU-importeurs van Parmaham

Nederland één van de grootste EU-importeurs van Parmaham

Gesneden parmaham.
Gesneden parmaham.
Nederland is fan van Parmaham. Van alle landen in de Europese Unie is Nederland het vierde exportland voor de Noord-Italiaanse hammen. In 2024 kwamen in totaal 76.110 hammen ons land binnen, een stijging van ruim 20 procent vergeleken met 2023. Dat meldt het Consorzio del Prosciutto di Parma.

In de EU gaan de meeste hammen naar Frankrijk (410.897 in 2024), Duitsland (311.464) en België (99.400). De Italianen zelf blijven de grootste liefhebbers van Parmaham. 62 procent van de hammen blijft in het thuisland, 38 procent wordt wereldwijd geëxporteerd.

Parmaham gaat als hele ham en in plakjes de grens over. In Nederland zijn vooral de voorverpakte gesneden hammen steeds populairder. Ruim 85 procent van de Parmaham in Nederland is voorgesneden, iets minder dan 15 procent zijn hele hammen. In 2023 lag de verhouding enigszins anders. Toen was zo’n 80 procent van de export naar ons land de voorgesneden variant en 20 procent de hele ham.

Bijna 10 miljoen hammen wereldwijd

De Verenigde Staten zijn, buiten thuisland Italië, de grootste afnemer van Parmaham. In 2024 gingen ruim 800.000 hammen richting Noord-Amerika, een stijging van meer dan 10 procent vergeleken met 2023. In totaal werden er in 2024 in de regio Parma ruim 9,2 miljoen van deze exclusieve hammen, een door de EU beschermd streekproduct (BOB), geproduceerd. Het aantal hammen dat beschikbaar is voor de export, blijft jaarlijks beperkt tot ongeveer 2,5 miljoen. Daarvan komt zo’n 3 procent in Nederland terecht, onder meer via geselecteerde Parmaham specialisten.

Over Parmaham

Parmaham is een 100 procent natuurlijk product, afkomstig van varkens van toprassen die geboren en getogen zijn in Italië. De varkens worden onder meer gevoed met de wei die overblijft bij de productie van Parmezaanse kaas en ze worden pas na minimaal tien maanden geslacht. Alleen de achterham wordt gebruikt voor Parmaham. Er wordt bij de lange rijping van minimaal veertien maanden geen gebruik gemaakt van conserveringsmiddelen, kleurstoffen en toegevoegde nitrieten of nitraten.

Het Consorzio del Prosciutto di Parma waakt in de wereld over de kwaliteit en het merk van Parmaham. Er zijn strenge richtlijnen voor de producenten en aan de erkende – de Parmaham Specialisten. De Europese Unie heeft een keurmerk toegekend aan de officiële Parmaham – de BOB (beschermde oorsprongsbenaming). Er zijn nu 127 producenten in de provincie Parma onderdeel van het Consortium. Alleen zij mogen de naam en de Kroon voor hun ham voeren.

Parmaham is een door de EU beschermd streekproduct (BOB) uit de regio Parma en is alleen gemaakt van de achterham van in Italië geboren en getogen dieren.
Parmaham is een door de EU beschermd streekproduct (BOB) uit de regio Parma en is alleen gemaakt van de achterham van in Italië geboren en getogen dieren.
Foto van Tom Schotman
Tekst: Tom Schotman

Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.

Beeld: Luca Dea, Wikipedia

Bron: Consorzio del Prosciutto di Parma

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top