Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsHuisvestingPositieve ervaringen Nedap Sorteren Vleesvarkens

Ervaringen Nedap Sorteren Vleesvarkens goed

De eerste ervaringen met het Nedap Sorteren Vleesvarkens zijn positief, meldt Nedap. Met dit concept is het mogelijk vleesvarkens in grote groepen van enkele honderden dieren te houden en toch op basis van gewicht en sexe te sturen en te voeren.

De basis van het systeem is individuele dieridentificatie op basis van radiogolven (RFID). Het sorteersysteem van Nedap herkent de individuele varkens en verzamelt 24 uur per dag en 7 dagen per week informatie over de gewichtsontwikkeling en de activiteit van de dieren.

„Op basis van de groei en de sekse van het dier wordt het varken automatisch naar de juiste voersoort geleid. Ook bij huisvesting in grote groepen, kan de varkenshouder zo verschillende voersoorten voeren”, legt Gerard Weijers van Nedap uit.

„Dit zorgt voor een betere voederconversie, groei en vleeskwaliteit. Bovendien brengt het systeem het volgen van varkens van geboorte tot slacht binnen handbereik. Als alle partners in de keten over de juiste data beschikken, kan de sector grote stappen op het gebied van genetische selectie, voersamenstelling en gezondheid zetten”, zegt Weijers.

Ervaringen vleesvarkenshouders
Vleesvarkenshouder Toon Classens uit Veulen koos als één van de eerste varkenshouders in Nederland voor het systeem. „Ik hoop hiermee een structurele verbetering van de technische resultaten te bereiken. Het technisch resultaat van de vleesvarkenshouderij staat al jaren vrijwel stil en een individuele benadering van de dieren kan dit verbeteren.”

Vleesvarkenshouders gaan in hun bedrijfsvoering uit van het gemiddelde varken. Informatie van individuele dieren is vaak niet beschikbaar, terwijl daarmee zowel technisch als financieel voordeel te behalen is.

Financiële voordelen
Wanneer een varken slachtrijp is, wordt het automatisch gesepareerd waardoor het mogelijk is om veel meer dieren binnen de gewichtsgrenzen van de slachterij af te leveren. Dit levert direct financieel voordeel op.

Dit bevestigt ook de Duitse varkenshouder Christoph Wennekamp: „Eerder selecteerde ik vooral op gevoel en dat leverde nog wel eens een korting van de slachterij op. Nu kan ik op precies 120 kilogram afleveren en ontvang ik netto de hoogste opbrengst.”

Beter financieel resultaat en imago
„Dit concept biedt mogelijkheden om het technisch en financieel resultaat te verbeteren”, stelt Nedap. Tevens draagt het huisvesten van varkens in grote groepen positief bij aan het imago van de varkenshouderij, volgens Nedap.

„Voor mezelf, maar zeker ook naar de buitenwereld toe, is dit gewoon een mooie manier van varkens houden”, vindt Classens. „In de toekomst wordt dat steeds belangrijker en dat wil ik voor zijn.”

Bovendien brengt de huisvesting rust in de groep. „Ze kunnen in de grote ruimte hun eigen plekje opzoeken, dat geeft rust. Ik ben ervan overtuigd dat de varkens door minder stress gezonder zijn en ook beter groeien”, zegt Wennekamp.

Foto van Tom Schotman
Tekst: Tom Schotman

Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.

Beeld: Nedap

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top