Pigbusiness.nl logo
  • Nieuws
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf

  • Menu
De Heus logo
  • Home
  • Nieuws
  • Over De Heus
  • Contact
De HeusVoedingZo kun je een succesvol zeugenbedrijf verder verbeteren

Bekijk onze praktijkvoorbeelden

Zo kun je een succesvol zeugenbedrijf verder verbeteren

Lees het hele artikel
Als zeugenhouder wil je vooruit met je bedrijf. Je bent daarom altijd op zoek naar verbeterpunten. Toch is het niet altijd makkelijk om op je eigen goedlopende bedrijf verbeterpunten te vinden. Een frisse blik kan dan van grote waarde zijn. Het zeugen- en biggenteam van De Heus heeft daar een gestructureerde aanpak voor. We hebben wat praktijkvoorbeelden voor je op een rij gezet.

Achter de specialist staat een heel multidisciplinair team ter ondersteuning

Onze vertegenwoordigers verkopen voer, maar ze doen veel meer dan dat. Ze weten alles van de varkenshouderij en daarom noemen wij ze ook specialisten. Ze fungeren als klankbord voor varkenshouders. Onze specialisten zijn ook onderdeel van focus-teams, zoals het zeugen- en biggenteam. In die teams zitten niet alleen specialisten, maar ook productmanagers en een varkensdierenarts. Bovendien kunnen ze de hulp inroepen van onze onderzoekers, of ons internationale varkensteam.

Een gestructureerde aanpak is noodzakelijk

Om op een goedlopend bedrijf zaken te verbeteren, is een gestructureerde aanpak noodzakelijk. Dat begint met een data-analyse waarbij cijfers van bijvoorbeeld Agrovision en/of PigExpert geanalyseerd worden. Daarbij wordt niet alleen naar de verbeterpunten gekeken, maar ook nadrukkelijk naar zaken die juist al goed lopen. Daarna wordt de situatie in de stal bekeken en de manier van werken. Vervolgens wordt een werkplan gemaakt met een tijdlijn om de voortgang te monitoren.

PRAKTIJKVOORBEELD

Verbetering afbigpercentage

Bij deze zeugenhouder was het afbigpercentage 86%. Op zich niet slecht, maar de ondernemer wilde beter. De specialist heeft daarom een dagje meegelopen om te kijken hoe het insemineren verliep en daarbij vielen een paar zaken op die zijn aangepast:

  • Voor het insemineren werd een ouderwets pipetje vervangen door een modernere foam pipet;
  • De beer bleef een behoorlijke tijd voor de zeugen staan. Dat kan ervoor zorgen dat de zeug teveel aan de beer went. Die tijd is daarom beperkt;
  • Het ophangsysteem van de tube fungeerde niet goed. Het is vervangen door een systeem met veertjes, waardoor er sneller gewerkt kan worden.

De aanpassingen hebben gewerkt, want het afbigpercentage is van 86% gestegen naar 92%.

Bekijk alle praktijkvoorbeelden
Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
De Heus is een internationaal opererende onderneming met als kernactiviteit de productie en vermarkten van hoogwaardige diervoeders. Sinds de oprichting in 1911 is de onderneming van een klein regionaal bedrijf doorgegroeid naar één van de grootste spelers in de Nederlandse mengvoederindustrie. De groei in Nederland is gerealiseerd door autonome groei en overnames. Mede door de snelle uitbreiding buiten Nederland behoort De Heus inmiddels tot de top 15 van diervoederleveranciers in de wereld.
Contactpersoon
  • Ronald Tibbe

    Verkoopleider sector varkens (Noord)

    r.tibbe@deheus.com

  • Antoine Dijkhoff

    Verkoopleider sector varkens (Zuid)

    adijkhoff@deheus.com

  • Verkoopbinnendienst

    (0318) 675 430

    info@de-heus.nl

Meer contact
Social
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Youtube
  • Instagram
Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top