Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsVoeding20 procent AR-varkenshouders realiseert dagelijkse groei boven de 1.000 gram

20 procent AR-varkenshouders realiseert dagelijkse groei boven de 1.000 gram

Mengvoedercoöperatie AgruniekRijnvallei (AR) zet 19 zeugenhouders en 28 vleesvarkenshouders in het zonnetje vanwege de opvallend goede gerealiseerde bedrijfsresultaten. Zo realiseert 20 procent van de vleesvarkenshouders een groei van meer dan 1.000 gram per dag bij een gemiddelde voederconversie die 8 procent lager is dan het landelijk gemiddelde. De zeugenhouders realiseren structureel een hogere bigoverleving met een soepeler afbigproces.

Goede prestaties van zowel vleesvarkens als zeugen vormen de basis voor een rendabele bedrijfsvoering. In dat kader worden de resultaten steeds verder geoptimaliseerd door continue verbeteringen op het vlak van genetica, voeding en management.

Vleesvarkens

De groei en voederconversie bij vleesvarkens zijn belangrijke prestatie-indicatoren. Gemiddeld realiseren vleesvarkens in Nederland een dagelijkse groei van 850 tot 1.000 gram. En dat bij een voederconversie van ongeveer 2,5 kilogram voer per kilogram groei. Opvallend is dat 20 procent van de AR-klanten een groei realiseert van meer dan 1.000 gram per dag. Daarbij ligt de gemiddelde voederconversie van AR-vleesvarkenshouders 8 procent lager dan het landelijk gemiddelde van 2,5 kilogram.

Concept

Als oorzaak van deze bovengemiddelde prestaties wijst AR naar haar Gezond hARd groeien-concept. Volgens de mengvoedercoöperatie richt dit concept zich op een optimale combinatie van voeding, gezondheid en management. Hierdoor groeien vleesvarkens niet alleen snel, maar ook op een gezonde en efficiënte manier. Dit leidt tot een hogere voerbenutting, betere karkaskwaliteit en een duurzamere productie.

Zeugen en biggen

Ook de zeugenhouders die klant zijn van AR tonen opvallend positieve resultaten. Ze behalen structureel een hogere big-overleving in de kraamstal. Ook verloopt het afbigproces duidelijk vlotter dan gemiddeld in Nederland. Een belangrijke rol hierbij is de voersamenstelling. Zo dragen de Structo Zeugenvoeders hierin een belangrijke rol. Dit voer draagt volgens AR bij aan vitalere zeugen, die bovendien langere tijd productief blijven en sterkere biggen voortbrengen. Een vitalere zeug betekent minder uitval, een betere melkproductie en een hogere vruchtbaarheid, wat uiteindelijk leidt tot gezondere en vitalere biggen.

Dierlijk eiwit

In de toekomst kunnen de prestaties nog verder worden geoptimaliseerd. Een optie daartoe is de inzet van verwerkt dierlijk eiwit. Verwerkt dierlijk eiwit zorgt voor een verbetering van de voerbenutting en draagt bij aan de gezondheid van de dieren. Het is goed verteerbaar en sluit naadloos aan op de voedingsbehoefte van zowel vleesvarkens, biggen als zeugen. Verwerkt dierlijk eiwit kan de groei verder optimaliseren, de voederconversie nog efficiënter maken biggen nog vitaler opgroeien.

Conclusie

Door een combinatie van genetische selectie, verbeterde huisvesting en nauwkeurige voermanagementstrategieën worden de prestaties van vleesvarkens en zeugen continu verbeterd. Met innovaties zoals verwerkt dierlijk eiwit, eventueel in combinatie met CCM, liggen er nog meer kansen voor de toekomst.

De 37 toppers

De zeugenhouders die voor hun prima resultaten de AR-varkensaward hebben ontvangen zijn:

Landbouwbedrijf Baake, Enschede; maatschap K. Mijnheer en J.H. Mijnheer-Veerman, Rouveen; J. Hardeman, Bennekom; vof E.C. en H.G. Jochemsen, Bennekom; H. van Leeuwen, Dreumel; Ruitenberg B.V., Giethoorn; varkenshouderij Wikkerink B.V., Sinderen; J.J. Versteeg, Vasse; J.A.A. Tilleman, Herveld; Denkavit, Voorthuizen; mts. R. van der Knaap en G.W. van der Knaap-Geijtenbeek Woudenberg; Vargis B.V., Hooge Mierde; vof Steenbreker, Zevenaar; Heideklomp B.V., Moergestel; vof Straatman-Klunder, Wilp; H.F. van Veldhuizen, Wijnbergen; varkensbedrijf Bongers, Doetinchem; Firma Teunissen, Wehl en agrarisch bedrijf Ter Huurne B.V., Hengevelde.

De vleesvarkenshouders die voor hun prima resultaten de AR-varkensaward hebben ontvangen zijn:

E. en A. van Drie vof, Nijkerk; Van Kessel B.V. Lunteren; W. van Ee, Lunteren; V.O.F. Tijmensen, Achterveld; Polderknor B.V., Finsterwolde; Landbouwbedrijf Baake, Enschede; J.G.B. Messing en T.E.H.M. Westerveld, Azewijn; Maatschap K. Mijnheer en J.H. Mijnheer-Veerman, Rouveen; Van den Berg - Klein Winkel, Ruurlo; Maatschap G.J. van Weelden en E.H. Klop, Hellouw; Vof Grandia Hoeve, Geldermalsen; Veldhorst Varkenshouderij B.V. (stal Van den Broek), Scherpenzeel; Mts Braafhart, Bennekom; Vleesvarkenshouderij Messing, Toldijk; mts. H.D. en G. Lekkerkerker, Montfoort; maatschap Vronik C.S., Haastrecht; mts. R. van der Knaap en G.W. van der Knaap-Geijtenbeek, Woudenberg; firma Gebr Korevaar, Brandwijk; maatschap Lubbers, Wehl; A.T.C.J. Leijser, Angeren; L.B.A. Steenbreker, Kilder; N.J.B. Steenbreker, Wehl; G.W.M. Kraaijevanger, Wehl; A.H.M. Tenhagen Varkenshouderij, Neede; maatschap Nonkes Erf, Daarlerveen; firma Teunissen, Wehl; mts Vosman, Raalte en varkensbedrijf Bongers, Doetinchem.

Foto van Guus Queisen
Tekst: Guus Queisen

Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.

Beeld: Agrio archief

Bron: AgruniekRijnvallei

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top