Column: De varkensprijs stijgt verder

We hebben voorlopers en we hebben volgers, Van Rooi was vorige week de voorloper, de rest gaat deze week volgen en misschien wel meer. Dit is de situatie op de varkensmarkt. Slachterijen willen graag de varkens hebben, ook al is er één slachtdag minder en daarom kwam Van Rooi afgelopen donderdag met een plus 2 centen.
Dit kon wel eens betekenen dat Duitsland weer een stap omhoog gaat zetten
Het aanbod is voldoende voor de vier slachtdagen, maar toch zeggen de slachterijen: ‘Varkenshouders, kom maar met de varkens, wij willen ze graag.’ Dat de overige slachterijen deze week gaan volgen, lijkt bijna een uitgemaakte zaak. Maar wat gaat Duitsland woensdag dan doen. Duitsland heeft deze week een volle slachtweek en dat kon wel eens betekenen dat Duitsland weer een stap omhoog gaat zetten. Wordt dit dan direct meegenomen in de verhoging van de Nederlandse slachterijen? Dit is nog een vraag. Het antwoord komt woensdag of gaan we weer wachten met verder verhogen tot donderdag? De Boerenvarkensprijs gaat na de verhoging van 5 centen voorgaande week ook deze week verhogen, maar nu slechts met 2 centen naar 2,35 euro.
In Nederland hebben we het slechts over een paar centen, in Duitsland steeg de Teleporc afgelopen vrijdag met 10 centen naar 2,15 euro. Gaat de ISN hier woensdag in mee, gaan ze slechts gedeeltelijk mee of stellen ze het verhogen van de varkensprijs nog een weekje uit? Vragen, vragen, vragen waar moeilijk een antwoord op is te geven. De Teleporc verhoogt echter niet zomaar met 10 centen, er zal echt wel iets gaan gebeuren. Of dit dan ook een 10 centen verhoging zal zijn, is evenwel nog de vraag.
Een aantal weken werd er in Duitsland wel gesproken over het feit dat het stijgen afgeremd moest gaan worden, omdat de prijs anders te snel op 2,50 euro gaat komen en in dit licht is de plus 10 centen dan weer niet waarschijnlijk. Hoe het ook is, de varkensprijs blijft stijgen maar het lijkt nu meer op een schaakspel dan dat de varkensprijs wordt aangepast aan vraag en aanbod.
Wat ook voor Duitsland nog weleens mee kan gaan spelen, is het feit dat Denemarken hun prijs de komende week met 21 centen gaan verhogen en dat betekent dat er minder Deense varkens in Duitsland worden geslacht. De Belgische varkensprijs blijft onveranderd, evenals de Franse en Spaanse varkensprijs. Italië verhoogt voor de zevende week op rij; al is het ditmaal slechts 0,9 cent. Wat voor de komende maanden ook wel eens mee kan gaan spelen, is dat China veel Amerikaans varkensvlees niet wil hebben. Je zou toch zeggen, dit moet ergens anders weer worden ingekocht.
Velen vinden een onveranderde biggenprijs het best passen bij de marktsituatie
De biggenmarkt is niet goed, maar ook niet slecht. Het aanbod is nog steeds voldoende voor de vraag en velen vinden een onveranderde biggenprijs het best passen bij de marktsituatie. Zo dus ook de Boerenbiggenprijs, deze blijft onveranderd op 80 euro. Duitsland heeft zijn biggenprijs ook onveranderd gelaten. Spanje heeft zijn biggenprijs met 1 euro verlaagd naar 74,50 euro en Duitsland staat nu op 72,50 euro.