Voorstel Wiersma: Bijdrage Diergezondheidsfonds varkens 20 procent lager

De totale ontwerpbegroting van het Diergezondheidsfonds voor 2026 bedraagt 38,1 miljoen euro. Van dit bedrag is 22,5 miljoen euro bestemd voor de monitoring van dierziekten, 7,6 miljoen euro voor crisisparaatheid en 4,9 miljoen euro voor werkzaamheden in het kader van de bestrijdingsmaatregelen bij uitbraken.
Daarnaast is 3 miljoen euro gereserveerd voor overige kosten, zoals de Autoriteit Diergeneesmiddelen. Voor 2026 wordt op basis van de afspraken in het convenant van de veehouderijsectoren een bijdrage van 24,9 miljoen euro gevraagd. De resterende 13,2 miljoen euro komt van het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur. In de ontwerpbegroting is 3 miljoen euro opgenomen voor overige kosten, waaronder voor de Stichting Diergeneesmiddelen autoriteit, monitoring paard en operationele kosten van het Diergezondheidsfonds.
Gestegen kosten
Over de gehele linie is volgens Wiersma een stijging van de kosten zichtbaar ten gevolge van gestegen kosten van leveranciers. Het merendeel van de begrote uitgaven, 4,2 miljoen euro, is voor de verdenkingen en bestrijding van Salmonella en HPAI. Voor HPAI is in de begroting uitgegaan van circa 5 HPAI besmette bedrijven in 2026. Deze inschatting is gemaakt op basis van het aantal HPAI-uitbraken in 2023, 2024 en begin 2025. Van de begrote uitgaven van het Diergezondheidsfonds wordt 13,2 miljoen euro gedekt door het ministerie van LVVN en 24,9 miljoen euro via de heffingen.
Varkens en pluimvee
Reden van de daling bij varkens is dat in 2025 ook een saldotekort van circa 1 miljoen euro is verwerkt in de tarieven. Eind 2025 wordt geen saldotekort meer verwacht voor de varkenssector. Ten opzichte van 2025 dalen de tarieven voor pluimvee met 45 tot 49 procent. Reden van de daling bij pluimvee is dat in 2025 zowel een saldotekort als de crisisreserve zijn aangevuld. Door uitbraken van Salmonella, Mycoplasma en HPAI in de voorgaande jaren waren tekorten ontstaan. Die tekorten zijn in 2025 in één jaar aangevuld. Dat betekent dat de tarieven in 2026 normaliseren.
Wegwerken tekort runderen
Voor de rundveehouderijsector stijgt de bijdrage vanwege saldotekorten uit het verleden, die moeten worden weggewerkt. Dit saldotekort is deels ontstaan in 2019 waardoor de heffing van runderen structureel een jaar achterloopt op de uitgaven. In 2025 is begonnen met het inlopen hiervan. Ten gevolge van blauwtongdiagnostiek waren ook de uitgaven in 2024 hoger dan begroot, waardoor het saldotekort is toegenomen. Met ZuivelNL, stichting Brancheorganisatie Kalversector (SBK) en LTO-vakgroep Vleesveehouderij is afgesproken om dit saldotekort verspreid over de komende twee jaar – 2026 en 2027 – aan te vullen door dit te verwerken in de heffingen.
Klik hier voor de Internetconsultatie en Wijziging Besluit Diergezondheid 2026

Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Ruth van Schriek
Bron: LVVN