
'De resultaten laten zien dat mensen hier graag werken'


Paul maakt deel uit van wat binnen Van Asten Group ‘Organisatie 3.0’ wordt genoemd. “In 1974 begonnen Henry en Nelly de varkenshouderij. Later traden Roland, Marko en Monique van Asten toe tot het bedrijf. In de nieuwste fase betrekken we ook externe professionals om de organisatie verder te versterken. Daarbij hoort een vernieuwde bedrijfscultuur en duidelijke kernwaarden,” legt Paul uit.
In het begin werd er nog wat lacherig gedaan over deze kernwaarden. “De tien punten lijken vanzelfsprekend, maar niemand past ze altijd perfect toe. Omdat we werken met medewerkers uit verschillende culturen, is een duidelijke werkwijze extra belangrijk. Daarom hangen onze kernwaarden in de kantines, zodat ze voor iedereen zichtbaar en bespreekbaar zijn,” aldus Paul.
Betrokken medewerkers zorgen voor resultaten
Om te peilen hoe medewerkers de werkwijze ervaren, hield Van Asten Group een interne enquête. “Hieruit bleek dat de medewerkers de meerwaarde van onze aanpak zien. We lichten elke drie maanden één kernwaarde uit en bespreken deze in de kantine, in verschillende talen. Dat was even wennen, maar inmiddels werpt het zijn vruchten af,” vertelt Paul.
"We spenen nu 35,4 biggen per zeug per jaar en willen naar 36"
Paul Venner

Frank van de Pas, specialist zeugen-biggen bij Voergroep Zuid, merkt deze positieve bedrijfscultuur ook op: “Iedereen groet je vriendelijk en de kernwaarden zie je terug in de dagelijkse gang van zaken. Dat vertaalt zich ook in de prestaties. De resultaten laten zien dat mensen hier graag werken.”
Paul ervaart dat zelf ook: “We werken al jaren met nagenoeg hetzelfde team. Het lage verloop is een goed signaal en helpt ons om samen steeds betere resultaten te halen.”
Om medewerkers betrokken te houden, zijn de kantines voorzien van beeldschermen met actuele resultaten van hun eigen locatie én die van andere locaties. “Zo creëren we een gezonde competitie en zien medewerkers direct wat hun werk bijdraagt,” legt Paul uit.
Voerinnovaties en fermentatie als succesfactor
Paul en zijn team blijven continu zoeken naar verbeteringen in management en voeding. “Dieren veranderen, dus ons management en voer moeten meebewegen. Samen met Frank van de Pas, specialist in de stal, en Bas Philipse, manager nutritie & innovatie bij Voergroep Zuid, observeren en evalueren we waar we staan en stellen we nieuwe doelen,” vertelt Paul.
Niet elk doel wordt direct behaald, maar dat ziet Paul niet als een probleem. “Je wil ambitieus blijven en vooruitgang boeken. Dat gaat goed: we spenen een halve big per zeug per jaar meer dan vorig jaar, wat neerkomt op 35,4 biggen. In 2025 willen we naar de 36 biggen toe.” Een belangrijke optimalisatie was de verhouding tussen gefermenteerde grondstoffen en vezels in het voer. Frank: “Binnen ons zeugenconcept MamaVit® sturen we met OptiVit op vezelniveau. Dit zorgt ervoor dat voer niet te snel door het verteringsstelsel gaat en optimaal wordt opgenomen. Zie het als een rem op de verteringssnelheid.”
De resultaten spreken voor zich: “Het geboorteproces verloopt soepel en het percentage doodgeboren biggen is gedaald. Hierdoor zitten we 2,5% onder het landelijk gemiddelde. De combinatie van fermentatie en OptiVit werkt dus zeer goed samen,” aldus Frank. Daarnaast is het grootbrengende vermogen van de zeug verbeterd. Frank: “Het toomgewicht nam met 3 kilo toe en we brengen een halve big meer bij de zeug groot.”
Innovatie met fermentatie
Zo’n tien jaar geleden was Van Asten Group een van de eerste bedrijven die startten met fermentatie in veevoer. “We hadden de techniek en het volume om dit haalbaar te maken,” vertelt Paul.
Het doel? De darmgezondheid verbeteren, grondstoffen opwaarderen en voerkosten verlagen. “Door tarwegries te fermenteren krijgt het een voedingswaarde vergelijkbaar met tarwe,” legt Paul uit. Venner ziet duidelijk de voordelen: “Onze biggen komen probleemloos door de speendip
en we zien geen PIA bij de vleesvarkens, zonder dat we hoeven te enten. Dat heeft alles te maken met een verbeterde darmgezondheid.”
Toch waarschuwt hij dat fermentatie niet voor iedereen is: “Het vraagt een flinke investering en veel discipline. Het mag geen doel op zich worden om zoveel mogelijk ferment te voeren. Wij gebruiken het voor zo’n 20% van het rantsoen, maar bij biggen, zeugen en vleesvarkens kan dat verschillen.”
Sterke samenwerking voor blijvende vooruitgang
Paul is tevreden over de geboekte vooruitgang en het partnerschap met Voergroep Zuid. “We hebben een stabiele samenwerking waarin we zowel nutritioneel als qua bedrijfsbegeleiding alle kanten op kunnen.”
De focus blijft op lange termijn: “We willen in de top meedraaien, en dat vraagt om continu verbeteren. Door samen te werken met de juiste mensen en strategieën, blijven we groeien.”
Paul Venner
Directeur varkens Nederland - Van Asten Group
Paul Venner (32) werkt sinds 6 jaar bij van Asten Group. Hij startte 2019 op het moment dat de nieuwe biggenlocatie in aanbouw was. Toen deze in gebruik genomen werd, begon hij als Management Trainee.
Paul groeide op bij de varkenshouderij van zijn ouders, maar koos er gezien de uitdagende ontwikkelingsmogelijkheden voor om het bedrijf niet over te nemen. Paul: “Ik kon gerust nog enkele jaren verder, maar om écht toekomstgericht aan de slag te gaan was een flinke verbouwing nodig. Mede gezien onze ligging, zó dicht bij de Peel, hebben we ervoor gekozen om met de saneringsregeling deel te nemen.”
Sinds 2024 bekleed Paul de functie van directeur varkens Nederland. In deze rol is Paul het liefste tussen zijn collega’s te vinden. Paul: “Ik wil iedere week alle locaties bezoeken. Gezien de locatie in Sterksel de hoogste gezondheidsstatus heeft begin ik op maandag en dinsdag mijn week altijd in Sterksel. Later in de week bezoek ik op vaste momenten Horst en Panningen.”
Tekst: Voergroep Zuid
Beeld: Voergroep Zuid
Bron: Voergroep Zuid