Aanzienlijke verbetering darmgzondheid bij varkens bij inzet gesproeidroogd plasma

In een studie op basis van FeedOmics (een methode waarmee onderzoekers kunnen meten hoe elk voedingsbestanddeel op verschillende biologische niveaus met het dier reageert) onderzochten Wageningen Livestock Research en Wageningen Bioveterinary Research het effect van gesproeidroogd plasma op varkens. Ze deden dit in samenwerking met producent Darling Ingredients, het Nederlands Metabolomics Centre en de afdeling Analytical Biosciences van de Universiteit Leiden.
Vergelijking
In het onderzoek vergeleken ze de effecten van sojaschroot en gesproeidroogd plasma op de gezondheid van varkens. Gedurende een voederperiode van 3 weken verzamelden en analyseerden de onderzoekers monsters van de darm, bloedplasma en serum om zowel lokale als systemische reacties te beoordelen. Varkens die plasma kregen, hadden een duidelijk andere samenstelling van de darmmicrobiota. Zo daalde de aanwezigheid van Sarcina, een bacteriegeslacht dat in verband wordt gebracht met spijsverteringsproblemen. Op moleculair niveau verhoogde het plasma in de dunne darm de expressie van genen die betrokken zijn bij de vorming van structuren die essentieel zijn voor het behoud van een sterke darmbarrière. Bovendien beschikten deze varkens over hogere niveaus van belangrijke aminozuren zoals threonine, taurine en glutamaat. Deze aminozuren staan bekend om hun rol in het ondersteunen van de immuniteit en cellulaire stofwisseling. Ondanks de beschreven biologische veranderingen, bleven systemische immuunmarkers stabiel. Dit suggereert dat het gesproeidroogd plasma de darmgezondheid ondersteunt zonder het immuunsysteem te overmatig te activeren.
Hogere antioxidant-activiteit
Uit het onderzoek blijkt verder dat varkens die het plasma kregen een hogere antioxidant-activiteit en genexpressie vertoonden die verband houdt met immuunregulatie. De onderzoekers vermoeden dat het plasma een belangrijke rol speelt in het behouden van de immuunbalans in de darm en het verminderen van ontstekingen.
Wat is gesproeidroogd bloedplasma?
Gesproeidroogd bloedplasma, spray-dried animal plasma (SDAP), is een bijproduct van slachterijen. Het plasma dat verkregen is van geslachte varkens of runderen wordt gesproeidroogd en kan gebruikt worden voor de productie van zowel humane voedingsmiddelen als diervoeders. In veel experimenten die beschreven staan in de literatuur is aangetoond dat SDAP in voeders voor gespeende biggen aanzienlijke positieve effecten kan hebben op de voeropname en groei na spenen. In een meta-analyse, werd uit 68 vergelijkingen tussen SDAP bevattende voeders en controle voeders geconcludeerd dat de door SDAP veroorzaakte groei- en voeropnameverbetering respectievelijk 26,8 procent en 24,5 procent bedroegen. Twee experimenten uit de literatuur gaven aan dat SDAP in speenvoer speendiarree kan verminderen.
Bron: Proefschrift A.J. Dijk Universiteit Utrecht 2001

Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Ellen Meinen Agrio Archief
Bron: Wageningen University & Research