Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsVleesParmaham wordt steeds duurzamer

Parmaham wordt steeds duurzamer

De productie van Parmaham wordt steeds duurzamer. Dat stelt het Consorzio del Prosciutto di Parma. Het Italiaanse consortium heeft recent een meerjarig project afgerond om de ecologische voetafdruk van de sector te verkleinen en de duurzaamheid van de beroemde Noord-Italiaanse ham verder te versterken. Elke Parmaham-producent kan nu energieverbruik en ecologische voetafdruk kan analyseren en verbeteren.

De volledige productiesector van Parmaham is onderzocht op milieu-impact en duurzaamheidsaspecten, in samenwerking met de Politecnico di Milano, softwareontwikkelaar Enersem van de Milanese technische universiteit en certificeringsinstantie CSQA. Daarbij is gebruikgemaakt van de officiële PEF (Product Environmental Footprint) -methodologie, een door de Europese Commissie erkende standaard. Op basis hiervan is een milieuprofiel opgesteld voor alle rauwe hammen met een BOB-erkenning (Beschermde Oorsprongsbenaming). Dit profiel is weer de basis voor toelating tot het Italiaanse keurmerk ‘Made Green in Italy’, een certificering die producten van hoge milieukwaliteit erkent.

Ecologische voetafdruk

In de meest recente fase van het project is speciale software ontwikkeld waarmee elke Parmaham-producent zijn energieverbruik en ecologische voetafdruk kan analyseren en verbeteren. De tool geeft volgens het Parma-consortium onder andere inzicht in prestaties en biedt gerichte aanbevelingen die zijn afgestemd op de bedrijfsvoering van elke producent. Veel bedrijven in de sector maken inmiddels gebruik van de software.

Betere concurrentiepositie

„De sterke band tussen Parmaham en het gebied van herkomst brengt ook verantwoordelijkheden met zich mee”, zegt Alessandro Utini, voorzitter van het Consorzio del Prosciutto di Parma. „Dit project helpt producenten om hun impact verder te beperken én verstevigt tegelijkertijd hun concurrentiepositie op internationale markten.”

Over Parmaham

Parmaham is een 100% natuurlijk product, afkomstig van varkens van toprassen die geboren en getogen zijn in Italië. De varkens worden onder meer gevoed met de wei die overblijft bij de productie van Parmezaanse kaas en ze worden pas na minimaal 9 maanden geslacht. Alleen de achterham wordt gebruikt voor Parmaham. Er wordt bij de lange rijping van minimaal 14 maanden geen gebruik gemaakt van conserveringsmiddelen, kleurstoffen en toegevoegde nitrieten of nitraten. Het Consorzio del Prosciutto di Parma waakt in de wereld over de kwaliteit en het merk van Parmaham. Er zijn strenge richtlijnen voor de producenten en verkopers van Parmaham. De Europese Unie heeft een keurmerk toegekend aan de officiële Parmaham – de BOB (beschermde oorsprongsbenaming). Er zijn nu 127 producenten in de provincie Parma onderdeel van het Consortium. Alleen zij mogen de naam en de Kroon voor hun ham voeren.

Tekst: Redactie Pig Business

Beeld: Consorzio del Prosciutto di Parma

Bron: Consorzio del Prosciutto di Parma

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top