Pas twee varkensbedrijven willen verplaatsen met hulp van verplaatsingsregeling piekbelasting

De subsidie voor bedrijfsverplaatsing is bedoeld voor veehouderijen die onder de aanpak piekbelasting vallen. Het maakt niet uit welke diersoorten een bedrijf houdt. Een ondernemer komt voor subsidie in aanmerking bij de verplaatsing van een bedrijf als de stikstofneerslag van de oude veehouderijlocatie op een overbelast Natura 2000-gebied 2.500 mol of hoger is.
Kosten verplaatsing
Via deze subsidieregeling draagt de overheid bij in de kosten voor verhuizing van gebouwen, voorzieningen en dieren naar een nieuwe locatie. Daarnaast wordt de overname of vervanging van gebouwen op de nieuwe locatie, inclusief de proceskosten die daarmee gemoeid zijn, vergoed. Verder ontvangt het bedrijf steun voor de sloop van gebouwen op de oude locatie en de modernisering van de gebouwen en voorzieningen op de nieuwe locatie.
Concreet
Meer concreet: de veehouder kan subsidie krijgen voor de kosten (exclusief btw) voor: verhuizing van gebouwen, voorzieningen en dieren naar de nieuwe locatie (100 procent); overname of vervanging van gebouwen op de nieuwe locatie, inclusief proceskosten voor bijvoorbeeld de notaris (maximaal 100%); sloop van gebouwen op de oude locatie (100 procent, maximaal 45 euro per vierkante meter); modernisering van de gebouwen en voorzieningen op de nieuwe locatie (65 procent, maximaal 100.000 euro; voor jonge landbouwers: 80 procent tot maximaal € 100.000); inhuur van onafhankelijke deskundigen zoals een makelaar, accountant, bedrijfsadviseur of architect (95 procent, maximaal € 25.000).
Geen subsidie
De veehouder krijgt geen subsidie voor: sanering van de grond, het erf en alles wat daarbij hoort; overname van de bedrijfswoning, inclusief de grond, het erf en de landbouwgrond; de loonkosten; verhoging van de productiecapaciteit op de nieuwe locatie in vergelijking met de oude locatie.
Totaal 90 miljoen
Het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur heeft voor de Landelijke verplaatsingsregeling veehouderijen met piekbelasting een bedrag van 90 miljoen euro gereserveerd. Hiervan is momenteel in behandeling ruim 9,5 miljoen euro en is 80,4 miljoen euro nog beschikbaar. Dit is 89 procent van het oorspronkelijke budget. De regeling ging op maandag 6 januari van dit jaar open en tot 30 november 2027 kunnen aanvragen worden ingediend.
Voorwaarden Verplaatsingsregeling piekbelasting
Om in aanmerking te komen voor de ‘Verplaatsingsregeling piekbelasting’ dient de veehouder te voldoen aan de volgende voorwaarden: het bedrijf op de oude locatie valt onder de aanpak piekbelasting. De veehouder verplaatst zijn bedrijf naar een locatie in Nederland of een ander land binnen de Europese Unie. Het bedrijf op de nieuwe locatie in Nederland valt niet onder de aanpak piekbelasting. De veehouder start zijn bedrijf op de nieuwe locatie binnen 2 jaar na toewijzing van de subsidie. Hij rondt de bedrijfsverplaatsing af binnen 3 jaar na toewijzing van de subsidie. Ook op de oude locatie zijn dan alle werkzaamheden afgerond. Hij heeft geen andere subsidie toegekend gekregen voor verplaatsing of beëindiging van uw veehouderij. Hij houdt een administratie van de bedrijfsverplaatsing bij. Daaruit blijkt dat hij voldoet aan de voorwaarden van deze subsidie. Hij bewaart deze administratie minimaal 10 jaar na de vaststelling van deze subsidie.