Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsVleesDe Groene Weg zet keten in beweging voor groei biologisch vlees

De Groene Weg zet keten in beweging voor groei biologisch vlees

Hoe zorgen we voor structurele groei van biologische vlees- en vleeswaren in Nederland? Tijdens het symposium ‘Kansen en uitdagingen voor biologische marktontwikkeling’ bracht De Groene Weg op 27 mei meer dan 80 ketenpartners, boeren, beleidsmakers, retailers en wetenschappers, bijeen in de Oranjerie van Hydepark. Dit meld Vion in een eigen bericht.

Als producent van biologisch vlees wil De Groene Weg méér zijn dan een schakel in de keten. Het bedrijf profileert zich als ‘aanjager van kennisdeling en samenwerking’, en onderstreepte tijdens het symposium het belang van een gezamenlijke aanpak om biologische consumptie te versterken in een tijd waarin consumentenvertrouwen, overheidsbeleid en eetpatronen onder druk staan.

Hoe bereiken we 15 procent marktaandeel?

Directeur Allard Bakker trapte af met een oproep tot actie: „De Groene Weg heeft al decennia laten zien de groeimotor te zijn in de opschaling van biologisch in Nederland. Hoe bereiken we 15 procent marktaandeel? Als iedereen één dag per week biologisch (vlees) eet dan bereiken we dat doel. Wij zijn er voor opgesteld om dat mogelijk te maken. Daarom investeren we in kennisdeling en samenwerking. Alleen samen kunnen we biologische (vlees)consumptie structureel laten groeien.”

Inhoudelijke verdieping vanuit drie invalshoeken

Het symposium bood drie inhoudelijke bijdragen die samen een breed perspectief boden op de uitdagingen én kansen voor biologisch vlees:

Laurens Sloot (EFMI Business School) zette de ontwikkeling van de biologische markt af tegen de bredere transitie in voedselproductie. „Door inflatie zijn consumenten meer promotiegericht geworden. Biologisch heeft daardoor een lastigere positie. We moeten de positionering herzien: van ‘gezond en groen’ naar ‘kwaliteit en genieten’. Dan kan de bereidheid om te kiezen voor biologisch groeien.”

Pim Mostert (Wageningen Livestock Research) ging in op het meten van milieuprestaties binnen de biologische veehouderij via LCA’s. „Voor de biologische sector is er een gebrek aan data voor een LCA berekening. Zonder goede data over biologische teelt van veevoer kunnen we de milieuprestatie niet betrouwbaar meten. Europese standaarden voor rekenregels en datakwaliteit zijn daarom hard nodig.”

Suzanne de Bakker (Hogeschool Utrecht) richtte zich op gedragspsychologie en het stimuleren van duurzamer consumentengedrag. „Consumenten associëren biologisch vlees met ‘duur’. Om biologische keuzes te stimuleren, moeten we vóór het winkelbezoek al inzetten op positieve associaties. Er moet een sociale norm komen voor duurzame consumptie, te vergelijken met de veranderende norm ten opzichte van roken en alcohol. Campagnes die inspelen op persoonlijk gewin – ‘wat levert het míj op?’ – werken beter dan een focus op het maatschappelijk belang.”
Ook noemde ze de positieve effecten van nudging op de winkelvloer, een onderwerp waarop De Groene Weg recent zelf onderzoek liet uitvoeren.

Geen luxe, maar noodzaak

De rode draad van de middag: samenwerking is cruciaal. Volgens De Groene Weg is een integrale benadering onmisbaar, waarbij transparantie, langdurige relaties en kennisdeling centraal staan. „Verduurzaming is geen zaak van idealen, maar van keuzes maken én vasthouden. Transparantie en samenwerking zijn daarbij onmisbaar,” aldus het bedrijf.

Op weg naar praktijk en beleid

Allard Bakker sloot af met een vooruitblik: „Wij willen samen vooruit voor biologisch vlees en vleeswaren: door verhalen te delen, de praktijk zichtbaar te maken en elkaar te versterken in de keten. We hebben vanmiddag weer een stap gemaakt in de groei van biologische consumptie.”

De inzichten uit het symposium worden door De Groene Weg en ketenpartners meegenomen in verdere praktijkinitiatieven en beleidsadviezen om de biologische vleesmarkt in Nederland te versterken.

Foto van Anna Veltman
Tekst: Anna Veltman

Opgegroeid op het gemengd biodynamische bedrijf van Warmonderhof. Gestudeerd aan de HAS in Dronten en Wageningen UR. Naast het werk op ons biologische akkerbouwbedrijf in Biddinghuizen ben ik werkzaam als redacteur voor Ekoland.

Beeld: De Groene Weg

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top