Varkensbedrijf Kuipers-Bax wint Agroscoopbokaal Varkens 2025

In 2024 werd een gemiddelde gecorrigeerde voederconversie op de varkenshouderij gerealiseerd van 2,25 en was de uitval slechts 2 procent. De goede resultaten worden behaald door de inzet van kwalitatieve voeders gecombineerd met een hoge norm voor hygiëne. Het gesloten varkensbedrijf in Leende en Gastel telt in totaal 280 zeugen en 2500 vleesvarkens. Naast de varkenshouderij is Maatschap Kuipers-Bax ook actief in de akkerbouw met 90 hectare landbouwgrond.
Scherpe voederconversie
„We investeren in luxere jeugdvoeders om de jeugdgroei extra te benutten”, legt Toon uit. Deze aanpak draagt volgens hem onder andere bij aan de scherpe voederconversie die wordt gerealiseerd. De Maatschap heeft TN70 zeugen en kruist deze met de PIC 410 eindbeer. De zeugen worden verzorgd op een externe locatie door medewerker Tonnie Claes. Toon: „Dit is qua genetica een uitdagende kruising, maar wij hebben dit met onze huidige werkwijze goed in de vingers. Het is hierbij vooral belangrijk dat je voldoende afleidingsmateriaal aanbiedt en de juiste voeders inzet." Ellen Intven, varkensspecialist bij ForFarmers, licht toe: „Wij sturen met onze voeders gericht op genetica-lijnen. Dit doen we met onze adviestool Feedscoop. Hiermee berekenen we de ideale curve in elke fase en zo bereiken we deze mooie resultaten.”
(Tekst gaat onder de video verder)
0,7 procent uitval biggen
Hygiëne is essentieel voor het succes van de ondernemers. „We hanteren een hoge kwaliteitsnorm en hebben daarom besloten hier een HyCare locatie van te maken", aldus Toon Kuipers. Door de hoge hygiënestatus en de focus op orde en netheid, is de uitval bij de vleesvarkens minimaal en slechts 0,7 procent bij de biggen. Margo Kuipers benadrukt het belang van netheid op het bedrijf: „Rondom de schuren is het opgeruimd en netjes, en ook de doucheruimtes, wc’s en bedrijfskleding zijn brandschoon." Deze focus op hygiëne draagt bij aan het werkgemak en werkplezier.
Trots
Toon Kuipers is trots op de resultaten die ze, samen met het team, hebben bereikt. Eens in de drie maanden zitten ze met het volledige team om tafel: de familie Kuipers-Bax, Tonnie Claes, de dierenarts, ForFarmers en Schippers. „De samenwerking met deze partners is super. Zowel Ellen als Henri de Vries, de accountmanager van de veevoercoöperatie, zijn hele toegankelijke en fijne mensen", zegt Toon. Voor de toekomst ligt de focus op verdere optimalisatie van zowel de varkenstak als de akkerbouw.
Achtergrond Agroscoopbokaal
Agroscoop is een digitaal monitoringsprogramma van ForFarmers en Reudink. Hiermee kunnen veehouders hun technische en financiële cijfers volgen en vergelijken met de cijfers van collega-veehouders. De specialisten van ForFarmers en Reudink gebruiken de data om hun klanten goed te begeleiden. De Agroscoopbokaal 2025 kent zes winnaars in de categorieën: biologisch (Reudink), melkvee, vleesvee, geiten, varkens en pluimvee. In mei en juni maken ForFarmers en Reudink de winnaars bekend via hun mediakanalen. Op 17 juni a.s. is de feestelijke uitreiking van de bokalen en worden de winnaars gehuldigd.

Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: ForFarmers
Bron: ForFarmers