Column: Varkensprijzen dalen verder, ogen gericht op Duitsland

Vorige week zette de daling van de varkensprijzen in en deze week gaat de prijs verder naar beneden, zo is de verwachting. De Boerenvarkensprijs houdt het op min 5 cent naar 2,40 euro, maar houdt zijn adem in.
De oorzaak is dat de vleeshandel onvoldoende zou zijn en dat er binnen Europa veel concurrentie is
Slachterijen in Nederland verlaagden met 2 of 3 centen om aan te geven dat voor hun de maat vol was en ze geen verliezen willen accepteren op het slachten van de varkens. De oorzaak is dat de vleeshandel onvoldoende zou zijn en dat er binnen Europa veel concurrentie is in de vleeshandel. Ook het aanbod in Nederland zou aan de hoge kant zijn, maar in cijfers kun je 271.600 slachtingen in week 25, de week na de Pinksteren, zeker niet aan de hoge kant noemen. Als de prijs naar beneden moet, zijn er altijd snel teveel varkens en passen slachterijen hun slachtprogramma aan om zo te zorgen dat er varkens overblijven. Helaas voor de Nederlandse slachterijen loopt de productie steeds verder terug en gaan er nog slechts 4.575 varkens op export. Vorig jaar waren het 276.000 slachtingen en 16.300 varkens op export.
Duitsland is voor komende week het grote vraagteken en dit zal van behoorlijke invloed zijn op wat de Nederlandse slachterijen gaan doen. De situatie is al maanden, het kan niet en het mag niet. En toch zijn de varkens met een paar grote stappen op een hoger niveau gekomen. Nu zijn we op het moment dat slachterijen ook in Duitsland het rustiger aan gaan doen. Dinsdag noteerde Teleporc nog 2,14 euro, bijna 1 cent minder dan de vorige week. Woensdag was de notering onveranderd met als onderliggende notering 2,00 tot 2,10 euro en dat was de week ervoor 2,10 tot 2,10 euro. Dit geeft wel aan dat er minder voor de varkens betaald werd. Vrijdag opnieuw Teleporc met een notering van 2,125 euro, dus 1,5 cent minder. Als men kijkt naar de handel op Teleporc dan was dat er niet of nauwelijks. Op sommige partijen nam men de moeite niet om op te bieden en daarmee is er een serieuze toon gezet. De varkensprijs kon in Duitsland woensdag aanstaande wel eens fors naar beneden gaan in Duitsland en wel met min 10 centen. Dat dit dan ook van forse invloed zal zijn op de Nederlandse varkensprijs mag duidelijk zijn. We hebben nog hoop dat door extreem warm weer het aanbod fors minder is dan verwacht, maar het spel lijkt al gespeeld te zijn.
België is geen voorloper als de prijs beter wordt, maar naar beneden zijn ze er als de kippen bij en verlagen nu al met min 5 centen voor de volgende week. Frankrijk doet het wat dat betreft fors beter en verhoogde afgelopen week nog met bijna 3 centen. Italië en Spanje noteren onveranderd. We staan voor een heel andere markt dan een maand geleden met heel andere verwachtingen. Toen was het hoeveel komt erbij door het krappe aanbod, nu is het: wie volgt wie en varkensprijs naar beneden, vleesprijs naar beneden. Waar stopt dit nu?
Duitsland laat de biggenprijs voor de daling van de varkensprijs al zakken
Biggen prijs is en wordt het kind van de rekening. Duitsland laat de biggenprijs voor de daling van de varkensprijs al zakken met 2,50 euro. Spanje daar gaat nog weer eens 3 euro van de biggenprijs af en komt op 51 euro en dat is 21 euro minder dan vorig jaar. Boerenbiggenprijs laat zijn notering dalen met 3 euro naar 66 euro. Het aanbod is nog steeds aan de hoge kant en we zien ook nog regelmatig biggen gewichten die rond de 30 kilogram liggen en dit zegt dat er nog steeds een voorraad aan biggen is. De komende weken als de groei van de vleesvarkens ook nog eens tegen gaat vallen, zou het overaanbod nog kunnen toenemen. Al met al; ook hier totaal andere verwachtingen dan een maand geleden.