210 Vlaamse varkenshouders stoppen ermee

Nadat de Vlaamse bedrijven van de VLM een aanbod hadden ontvangen, kregen ze 1 jaar tijd om de stallen effectief stop te zetten en de stopzettingsvergoeding aan te vragen. Van de 324 goedgekeurde dossiers die een aanbod met een vergoeding hebben ontvangen zijn er 210 exploitaties die een aanvraag tot uitbetaling van de stopzettingsvergoeding hebben ingediend.
65 procent gaat dus in op het aanbod en zet varkensstallen op de exploitatie stop, goed voor ongeveer 185.315 varkens, waarvan de grote meerderheid varkens van 20 tot 110 kg zijn. De landbouwers hebben nu nog de mogelijkheid om hun stallen te slopen en binnen een termijn van twee jaar de uitbetaling van de sloopvergoeding aan te vragen.
3,2 miljoen nutriëntenemissierechten
Parallel met de uitbetaling worden er 3,2 miljoen nutriëntenemissierechten geannuleerd. Voor deze stopzetting is een budget voorzien van 23,4 miljoen euro of gemiddeld 110.000 euro per exploitatie. Door de twee oproepen heen worden er 369.890 varkens minder gehouden in Vlaanderen. Op 366 exploitaties waar varkens gehouden werden, zijn stallen ontmanteld sinds de start van de vrijwillige stopzettingsregeling.
Voorwaarden versoepeld
„Voor de tweede oproep hebben we de voorwaarden om in te stappen versoepeld”, zegt Vlaams landbouwminister Jo Brouns. „Waardoor ook bedrijven met een kleinere impact in aanmerking komen. Dat we een grotere deelname zien van bedrijven uit West-Vlaanderen is dan ook niet onverwacht. Voor mij blijft het essentieel dat deze daling van de varkensstapel in rekening gebracht wordt om de inspanningen van de volledige sector aan af te toetsen: dit moet dus ten goede komen aan de ontwikkelingskansen van de jonge en actieve landbouwers.”
Tekst: Matthias Vanheerentals
Beeld: Natasja Beverloo
Bron: VLM