
Pachtgronden en het werkelijke rendement

Als gevolg daarvan werd het fictieve rendement op spaargelden verlaagd naar een niveau dat als redelijk wordt gezien. Tegelijkertijd werd het fictieve rendement op overige vermogensbestanddelen verhoogd. En dat leidde opnieuw tot discussie: hoe verhoudt het fictieve rendement zich eigenlijk tot het werkelijke rendement? Ook hierover heeft de Hoge Raad zich inmiddels meerdere keren uitgesproken.
Wat zegt de rechtspraak?
Uit de uitspraken blijkt dat bij de berekening van het werkelijke rendement op onroerende zaken, zoals verpachte gronden, zowel de inkomsten als de waardevermeerdering meetellen. Kosten zijn daarbij niet aftrekbaar. Heb je het vastgoed deels gefinancierd met geleend geld? Dan mag je een forfaitair percentage van de financieringslasten aftrekken. Dat percentage ligt echter flink lager dan het rendement op het vermogen, omdat het gebaseerd is op de lage hypotheekrente van de afgelopen jaren.
Ondertussen werkt de Belastingdienst aan een nieuw heffingssysteem, waarbij het werkelijk behaalde rendement leidend is. Maar dat systeem wordt op z’n vroegst in 2028 ingevoerd. Tot die tijd kun je voor de voorgaande jaren, vanaf de tweede helft van 2025, het werkelijke rendement zelf opgeven via daarvoor bestemde formulieren. Dit geldt voor de aanslagen inkomstenbelasting vanaf. 2022
Het rendement op pachtgrond berekenen: geen eenvoudige klus
Als je wilt uitgaan van het werkelijke rendement op verpachte grond, loop je al snel tegen de vraag aan: hoe bepaal je dat? Natuurlijk begin je met de ontvangen pachtprijs. Maar kosten zoals waterschapslasten zijn niet aftrekbaar. Het lastigst is de waardeverandering van de verpachte grond. Want wat is de economische waarde van verpachte grond precies?
Een goed uitgangspunt is het onderscheid tussen reguliere (niet-eindige) pacht en geliberaliseerde (eindige) pacht. Bij reguliere pacht speelt het voorkeursrecht van de pachter een rol, waardoor verkoop tegen vrije waarde lastig is. Ook het pachtnormenbesluit beïnvloedt de waarde. Bij geliberaliseerde pacht weet je tenminste wanneer het contract eindigt. Dat maakt de waardering iets eenvoudiger, maar kent daarentegen een jaarlijkse correctie op de waarde als gevolg van het verloop van de pachttermijn.
Denk je dat de jaarlijkse normbedragen van de Belastingdienst hierbij houvast bieden? Dan moeten we je teleurstellen. Die bedragen zijn slechts indicatief en zeggen niets over de werkelijke waarde van jouw grond. In tegenstelling tot de WOZ-waarde, die wel formeel wordt vastgesteld, zijn de normbedragen geen objectief toetsingskader.
Laat je kansen vooraf goed inschatten
aaff is graag overal van betekenis. Twijfel je of het werkelijke rendement op jouw verpachte grond lager ligt dan het fictieve rendement? Laat dan eerst een grove berekening maken. Zo voorkom je onnodige stappen of kosten. We denken graag met je mee met realistische inschattingen, op basis van kennis én ervaring. Heb je vragen of wil je sparren over jouw situatie? Neem gerust contact met ons op.