Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemenBedrijfsomvang geen invloed op arbeidsefficiency

Omvang geen invloed op arbeidsefficiency

De bedrijfsomvang van een zeugenbedrijf maakt niet direct het verschil in arbeidsefficiency. Acht andere factoren bepalen wel of een zeugenhouder efficiënt werkt. Dit blijkt uit een grootschalig onderzoek van Abab Accountants en Adviseurs

Abab presenteerde zijn resultaten van het arbeidsonderzoek vorige week op de LIV Venray, met als thema 'Niet meer, maar anders'. Volgens André Klemans van het accountantsbureau speelt dit onderzoek in op de veranderingen in de markt.

„De schaalvergroting in de sector neemt toe en inzet van externe arbeidskrachten is dus noodzakelijk. Bovendien ontbraken tot dusver bedrijfsspecifieke kengetallen voor arbeid, waardoor goed vergelijken onmogelijk was.”

Twee kengetallen
Het accountantsbureau presenteerde twee kengetallen voor de zeugenhouderij: arbeidsproductiviteit en arbeidsinzet. De arbeidsproductiviteit geeft het gemiddeld aantal zeugen per FTE weer, aantal afgeleverde biggen per arbeidsduur en omzet in euro’s per arbeidsuur.

Arbeidsinzet geeft de arbeidskosten per big aan en de arbeidskosten per 1.000 euro aan omzet biggen. Met dit laatste kengetal wordt direct gestuurd op verdiensten per uur. Dit hoeft niet altijd bereikt te worden door inperking van de uurbehoefte, maar zeker wel door vergroting van opbrengsten, door het kiezen van een andere genetica, concept of afzetkanaal.

10 procent van kostprijs
Klemans zegt dat arbeid op een zeugenbedrijf 5 tot 10 procent deel uit van de kostprijs maakt. „Het verschil in arbeidskosten bij varkensbedrijven loopt op tot 4 euro per big. Bij 30 afgeleverde biggen per zeug per jaar, is dit 120 euro per zeug. Dit is 1.200 euro aan financieringscapaciteit per zeug”, rekende de bedrijfsadviseur de zaal het verschil voor.

Niet de bedrijfsomvang bepaalt het verschil in arbeidsefficiency, wel acht andere factoren: aflevergewichten, opbrengstprijs, aanvoerleeftijd opfokgelten, werkprotocollen, type voerinstallatie, genetica, afzetkanaal en type arbeidskrachten.

Vleesvarkenshouderij
Bij de vleesvarkens zijn in tegenstelling tot de zeugenhouderij geen significante bedrijfsfactoren aangetoond die het verschil bepalen. Maar er zijn volgens Klemans wel degelijk parallellen te trekken met de zeugenhouderij. „Omstandigheden, strategie en keuzes zijn belangrijker dan bedrijfsomvang.”

De vleesvarkensbedrijven met minder dan 3.000 dieren blijken meer vleesvarkens per arbeidsuur af te leveren dan de bedrijven met 4.500 vleesvarkens. Volgens Klemans worden kleinere bedrijven vaak gerund worden door parttimers die een strakke arbeidsplanning hebben.

„Bedrijven boven de 6.000 vleesvarkens zie je ook weer efficiënter werken, omdat hier meestal één persoon het werkt rondzet. Net als bij bedrijven rond de 4.500 vleesvarkens.”

Arbeidsscan
Als vervolg op het arbeidsonderzoek presenteert Abab de Arbeidsscan voor de zeugenhouderij. De scan geeft inzicht hoe een bedrijf presteert op arbeidsproductiviteit en arbeidsinzet. Met bedrijfseigen factoren volgt uit de scan een op maat gesneden norm voor arbeidsproductiviteit en arbeidsinzet voor de betreffende ondernemer.

Een verdeling van de ingezette arbeid per proces, kraamstal en biggenstal bijvoorbeeld, kan een aanvullend inzicht geven. Volgens Klemans zijn de bedrijfsuitkomsten meestal al voldoende om varkenshouders te wijzen op hun arbeidsefficiency. „Het begint met bewustwording. Dat is al de halve oplossing.”

Tekst: Ruben van Boekel

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top