Brabant wil vergunningverlening lostrekken met realtime emissiemetingen bij 33 veehouders

De meetapparatuur is geïnstalleerd op bedrijven met varkens, pluimvee, melkvee, vleeskalveren en melkgeiten. Binnen het project ‘Continu meten’ is het noodzakelijk om jaarrond de stalemissies te monitoren. Dit is belangrijk aangezien vergunningen doorgaans zijn gebaseerd op emissies per dierplaats per jaar. Daarnaast zijn seizoensomstandigheden een bepalende factor die zo meegenomen wordt. Brabant is naar eigen zeggen de eerste provincie die op deze schaal emissiemetingen uitgevoerd.
Doelvoorschriften
Het continu meten van stalemissies levert nieuwe inzichten in mogelijkheden, uitdagingen en kosten van het meten in verschillende situaties. Het project loopt tot eind 2026. Vergunningverlening op basis van doelvoorschriften is een manier om de vergunningverlening weer op gang te brengen. In een doelvoorschrift staan maximale emissies voor een vergunde activiteit. Voor handhaving en toetsing is het daarom van belang dat de werkelijke emissies betrouwbaar zijn vastgesteld. Brabantse Omgevingsdiensten worden actief betrokken door de provincie die bedrijfsbezoeken en kennisdeelsessies organiseert.
Boeren zelf aan het stuur
„Boeren kunnen zelf een methode kiezen waarmee de uitstoot binnen de vergunde grenzen ligt”, vertelt Oudenhoven. Volgens hem geeft dat de veehouders vrijheid waardoor ze zelf achter het stuur zitten. Melkveehouder Richard Schouten wil graag vooroplopen en doet mee aan het project. Hij experimenteerde in het verleden al met maatregelen, zoals het verlagen van het eiwitgehalte in het rantsoen.
Vertraging
Brabant zocht al sinds eind 2022 deelnemers voor het project. Het duurde uiteindelijk langer dan verwacht voordat het meten kon beginnen. Dat kwam doordat de metingen volgens een protocol uitgevoerd moeten worden, wat de provincie uitwerkte in het Brabants Meetvoorschrift. Ook werden de deelnemende locaties vooraf beoordeeld op meetbaarheid. Elk bedrijf kreeg vervolgens een specifiek meetplan, waarna de meetapparatuur geïnstalleerd en gekalibreerd kon worden. Het project liep vertraging op omdat technisch personeel en techniek beperkt beschikbaar was.

Tekst: Lisa Lagerberg
Opgroeiend tussen de M.R.IJ. koeien op een melkveebedrijf in Limburg, ontwikkelde Lisa haar passie voor de agrarische sector. Ze versterkt de redactie bij Agrio waarbij ze schrijft voor de regionale websites en printuitgaven.
Beeld: Ruth van Schriek
Bron: Provincie Noord-Brabant