Pigbusiness.nl logo
  • Nieuws
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf

  • Menu
AgruniekRijnvallei logo
  • Home
  • Nieuws
  • Over AgruniekRijnvallei
  • Contact
AgruniekRijnvalleiVoedingHoe houd ik mijn zeugen fit?

Hoe houd ik mijn zeugen fit?

Fitte zeugen presteren beter én je hebt er minder werk aan. Maar hoe herken je een fitte zeug? En belangrijker nog: hoe zorg je dat ze fit blíjven?

Eetlust is de graadmeter

In de kraamstal zie je het meteen: een fitte zeug eet goed. Heeft ze weinig trek? Dan is dat vaak het eerste signaal dat er iets mis is.

Wat er gebeurt in het lichaam van de zeug rond dracht en lactatie?

Tijdens de dracht en lactatie verandert er veel in het lichaam van de zeug. Aan het einde van de dracht, richting de lactatie schakelt de zeug over van het opbouwen van spier- en spekreserves naar het verbruiken ervan. De groei van de biggen, het werpproces en het op gang komen van de melkproductie vragen veel energie, eiwitten én calcium. Een fitte zeug kan dat prima aan. Maar als de conditie niet op orde is, kunnen er problemen ontstaan.

Tips voor fitte zeugen

  • Voorkom een te ruime conditie aan het einde van de dracht. Dit geeft een te hoge leverbelasting.
  • Maak gebruik van meerfasevoedering.
  • Zet zo nodig leverondersteunende producten in.
  • Monitor de conditie met de spek-spiermetingen.
  • Weeg de zeugen regelmatig en bepaal of ze niet te veel afvallen of aankomen.
  • Beoordeel samen met je specialist of de zeugen fit genoeg zijn en grijp indien nodig tijdig in.

Kenmerken niet-fitte zeugen

Niet-fitte zeugen vallen op. Ze werpen trager, produceren minder melk en eten slechter. Zeker wanneer zeugen aan het einde van de dracht (met name gelten) hun voer niet op kunnen is er iets mis. Je merkt het ook aan hun gedrag: ze zijn slapper en gaan trippelen. Gevolg? Minder vitale biggen, lagere speengewichten en lager percentage bigoverleving.

De belangrijkste oorzaken van verminderde fitheid zijn:

  • Te ruime conditie: te veel vetopslag werkt averechts.
  • Stress: denk aan hittestress, maar ook andere vormen van stress kunnen de oorzaak zijn
  • Negatieve energiebalans: als ze meer verbruikt dan ze opneemt.
  • Verstoorde calcium- en zuurstofhuishouding.
  • Problemen met insulineniveau in relatie tot voeropname: een belangrijk, maar vaak onderschat aspect.

De relatie tussen insuline en voeropname

Als een zeug eet, stijgt haar bloedsuikerspiegel. Het lichaam reageert hierop met de afgifte van insuline, die zorgt dat suiker (glucose) in lichaamscellen (lever, vet en spier) wordt opgenomen. Ook is het belangrijk voor de omzetting in glycogeen (energiereserve). Zo krijgen de lichaamscellen voldoende energie en daalt de bloedsuikerspiegel weer naar normaal. Aan het eind van de dracht wordt een zeug minder gevoelig voor insuline (insulineresistentie). Hierdoor blijft er meer suiker in het bloed, wat gunstig is voor de groei van de biggen en de ontwikkeling van het uier. Nadeel is dat de zeug de eigen vetreserves gaat aanspreken. Een zeug raakt daarom in de laatste maanden van de dracht 0,5-1 mm spek kwijt.

Veel vet leidt tot extra insulineresistentie

Wanneer het glucoseniveau te lang te hoog blijft, ontwikkelt zich extra insulineresistentie. Wanneer een zeug te veel vetweefsel aanmaakt, worden er niet alleen meer vetcellen gemaakt, maar worden de vetcellen ook groter. Dit kan ertoe leiden dat er te weinig bloedtoevoer is naar al die vergrote vetcellen. Ook de lever – die insuline uit het bloed haalt als het zijn taak heeft volbracht – raakt overbelast. De omzettingen in de lever verlopen hierdoor minder goed waardoor glucose nog langer in het bloed blijft. Deze zeugen hebben een te hoge bloedsuikerspiegel en worden futloos, moe en hebben een lagere voeropname. De biggen van deze zeugen hebben wel een goed geboortegewicht maar de vitaliteit en overlevingskansen zijn lager.

Conclusie

Fitheid begint bij een goede voerstrategie, het bewaken van de conditie en het voorkomen van stress. Houd je zeugen in balans, dan houd je ook hun prestaties op peil.

  • Eelco van de Hoef

    Eelco van de Hoef

    Innovatie en productmanager varkensvoeders

    06-50235373

    e.vandehoef@argroep.nl

Gerelateerde artikelen
AR Conditiescan zeugen
Hoe houdt u de melkproducten van uw zeugen op peil, ook tijdens de zomer?

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Bedrijfsprofiel
Wij zijn AR (AgruniekRijnvallei): een actieve land- en tuinbouwcoöperatie met veehouders, akkerbouwers en fruittelers als leden. Onze ambitie? Het ondersteunen van agrarische ondernemers met hun uitdagingen van vandaag de dag en met hun plannen voor later. We beloven ze daarbij niet alleen resultaat, maar maken onze beloftes ook waar. Dit doen we met behulp van praktische adviezen en een breed scala aan doordachte oplossingen. Wij ontwikkelen en produceren niet alleen kwalitatief hoogwaardig Zuiver Voer, maar staan u als veehouder ook graag bij met doordachte adviezen.
Assortiment
  • Biggen
  • Zeugen
  • Vleesvarkens
  • Zuiver Voer
  • Biologisch
Producten
  • CCM
Contact
Neem vrijblijvend contact met ons op
  • 0317-499510

    voer@argroep.nl

  • Eelco van de Hoef

    Eelco van de Hoef

    Innovatie en productmanager varkensvoeders

    06-50235373

    e.vandehoef@argroep.nl

  • Britt Engelsman

    Britt Engelsman

    Specialist varkens biologisch

    06-12836120

    b.engelsman@argroep.nl

  • Rob Schurink

    Rob Schurink

    Nutrionist varkens

    06-10060211

    r.schurink@argroep.nl

Meer contact
Social Media
  • Twitter
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • LinkedIn
Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top