Vion slacht 19 procent dieren van een hoger welzijnsniveau

Vion stelt dat zij dierenwelzijnsnormen hanteert die strenger zijn dan de wettelijke vereisten. Daarbovenop zegt ze ook te blijven pionieren met nieuwe benaderingen. Zo heeft het bedrijf medewerkers getraind met behulp van virtuele varkens- en koeienbrillen om zo de omgang met dieren te verbeteren. Verder heeft Vion geïnvesteerd in digitale tools zoals sensor- en vision-systemen om welzijnsindicatoren op boerderijen te monitoren. Ook gaat het bedrijf door met de ontwikkeling van alternatieven voor CO2-bedwelming.
Dit maakt Vion bekend in het onderdeel maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) van haar jaarverslag over 2024. Een eerste stap die Vion zet in de voorbereiding op de ‘Corporate Sustainability Reporting Directive’, die vanaf het verslagjaar 2027 van toepassing zal zijn.
MVO-resultaten
Aan MVO-maatregelen ontkomt ook Vion niet. Zo heeft ze in 2024 het gebruik van groene stroom in Duitsland en Nederland uitgebreid. Ook rustte het bedrijf verwerkingslocaties uit met warmtepompen en energiezuinige koelsystemen. Verder is het bedrijf een samenwerking aangegaan met boeren en voerleveranciers om de CO2-voetafdruk te verkleinen. Dit werd gedaan met behulp van verbeterde datamodellen en een blockchain-gebaseerd model voor data verzameling op boerderijniveau. Een pilot met voer en mest reduceerde op deze bedrijven de CO2-voetafdruk met gemiddeld 15 procent. Voor 2025 staan nog meer pilots op de planning.
Uitfaseren landgebruik
In 2024 lanceerde Vion een succesvolle pilot met voer dat verband houdt met het uitfaseren van veranderend landgebruik en nam het maatregelen om ontbossing tegen te gaan. Vion stelt ook dat ze de circulaire landbouw bevordert door dierlijke bijproducten beter tot waarde te brengen en een proef te starten met de Wageningen Universiteit om op bedrijfsniveau mest verder te verwerken. Voor 2025 staan meer pilots op het gebied van biodiversiteitsindicatoren en circulariteit gepland.