Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsMarktFotoserie: Levendige Thema-avond Markt in Dalfsen

Fotoserie: Levendige Thema-avond Markt in Dalfsen

Een bevlogen Marcel van den Berkmortel hield gisteren zijn verhaal voor 75 bezoekers op de Thema-avond Markt van Pig Business in Dalfsen. De varkenshouder en handelaar uit Sint Oedenrode vertelde de bezoekers zijn visie over de afzet van Nederlandse biggen en vleesvarkens. Op het eind van de avond gingen de bezoekers in groepen in discussie met drie varkenshandelaren. Elke keer stond een stelling centraal en ontstonden er levendige discussies.
Het imago van Nederlandse biggen is niet slecht in Duitsland, maar ook niet uitzonderlijk goed. De kwaliteit moet wel beter, wil Nederland de concurrentie winnen van de Denen in Duitsland. Dat was de belangrijkste boodschap van varkenshouder en varkenshan
Reuling Intervar (Netporc) - De Nederlandse big heeft een slechte naam in Duitsland - „Helaas moeten we deze stelling onderschrijven”, zegt Reuling Intervar. In januari 2013 heeft het varkenshandelbedrijf Netporc opgericht. Het is een  bigkwaliteitssystee
Varkenshandel Dijk – Zichtkeuring op de exportverzamelplaats is voorlopig het beste alternatief voor klepkeuring -  Per 1 maart heeft staatsecretaris Sharon Dijksma het kwaliteitssysteem Quality systems Livestock Logistics (QLL) ingetrokken. Voorlopig bet
Handelshuis Schuttert – De truckcookingkosten van 150 euro per koppel kunnen voor varkenshouders altijd uit – Sinds twee jaar heeft het handelsbedrijf uit Ommen een afgesloten cabine waar biggenauto’s worden gedesinfecteerd. Doel is om ziekte-overdracht t
Het imago van Nederlandse biggen is niet slecht in Duitsland, maar ook niet uitzonderlijk goed. De kwaliteit moet wel beter, wil Nederland de concurrentie winnen van de Denen in Duitsland. Dat was de belangrijkste boodschap van varkenshouder en varkenshan
Het imago van Nederlandse biggen is niet slecht in Duitsland, maar ook niet uitzonderlijk goed. De kwaliteit moet wel beter, wil Nederland de concurrentie winnen van de Denen in Duitsland. Dat was de belangrijkste boodschap van varkenshouder en varkenshandelaar Marcel van den Berkmortel uit het Brabantse Sint-Oedenrode. Hij was de gastspreker gisteren op de Thema-avond Markt van Pig Business bij FarmFocus in Dalfsen. Zo adviseert Van den Berkmortel om biggen voor export naar Duitsland standaard op vier weken te spenen. Ook moet volgens hem het aflevergewicht omhoog en kun je niet langer permitteren om biggen onder de 22 kilogram te leveren aan Duitse mesters. Nederlandse biggen hoeven niet allemaal 28 kilo te wegen, maar de koppels moeten volgens Van den Berkmortel wel uniforme gewichten hebben. „Duitse mesters willen geen koppels hebben met lichte biggen er tussen." Ook hamert hij op het nakomen van de vaccinaties wat in de praktijk niet altijd gebeurt. „We moeten zeggen wat we doen en doen wat we zeggen.” De Brabantse varkenshandelaar hield de zaal een spiegel voor dat biggenexport naar Duitsland niet altijd zo lucratief is als beweert wordt. „De continuïteit van constante biggenafname in Duitsland is minder. In de zomer komt het regelmatig voor dat ze geen biggen willen, en dan zit je daar opeens met je biggen.”
Reuling Intervar (Netporc) - De Nederlandse big heeft een slechte naam in Duitsland - „Helaas moeten we deze stelling onderschrijven”, zegt Reuling Intervar. In januari 2013 heeft het varkenshandelbedrijf Netporc opgericht. Het is een  bigkwaliteitssystee
Reuling Intervar (Netporc) - De Nederlandse big heeft een slechte naam in Duitsland - „Helaas moeten we deze stelling onderschrijven”, zegt Reuling Intervar. In januari 2013 heeft het varkenshandelbedrijf Netporc opgericht. Het is een bigkwaliteitssysteem met als doel om een maximale, betrouwbare bigkwaliteit te garanderen. Vermeerderaars die aan het concept meedoen moeten allemaal een dezelfde soort genetica voor zowel zeugen als beren gebruiken. Samen met een dierenarts van Reuling Intervar wordt de gezondheid nauwkeurig gevolgd. Vermeerderaars die onder Netporc leveren krijgen ondermeer slachtinfo terug vanuit Duitsland. Een aantal mensen uit het publiek blijft zich afvragen hoe de kwaliteit wordt gemeten. „Je kunt nog steeds niet de kwaliteit van de biggen meten”, is een opmerking uit het publiek. „De kwaliteit wordt gemeten aan de Duitse mester als hij glundert wanneer de biggen zijn stal inlopen. Dan weten wij genoeg”, reageert Reuling Intervar. Het handelsbedrijf wil met Netporc het imago van de Nederlandse big verbeteren en de concurrentie aangaan met de Denen. Iemand uit het publiek onderstreepte de visie van Reuling Intervar. „Wij hebben in Nederland 6 verschillende zeugen, 15 eindberen en de Denen hebben één zeug en één eindbeer en zijn op alle fronten transparanter dan wij.”
Varkenshandel Dijk – Zichtkeuring op de exportverzamelplaats is voorlopig het beste alternatief voor klepkeuring -  Per 1 maart heeft staatsecretaris Sharon Dijksma het kwaliteitssysteem Quality systems Livestock Logistics (QLL) ingetrokken. Voorlopig bet
Varkenshandel Dijk – Zichtkeuring op de exportverzamelplaats is voorlopig het beste alternatief voor klepkeuring - Per 1 maart heeft staatsecretaris Sharon Dijksma het kwaliteitssysteem Quality systems Livestock Logistics (QLL) ingetrokken. Voorlopig betekent dit een einde van de stalkeuring. Hierdoor zijn in principe alleen nog klepkeuringen tussen 6:00 en 18:00 uur toegestaan. Volgens medewerkers van Varkenshandel Dijk is het resultaat dat er een sterk verslechterde werkbare situatie ontstaan is voor zowel varkenshouder, handelaar als transporteur. „De capaciteit van het aantal dierenartsen bij NVWA is te krap, het kost veel te veel tijd en er zijn geen exportmogelijkheden in de vroege ochtend of avonduren. Het is kortom sterk kostenverhogend.” Voor op de korte termijn ziet Dijk veel potentie in verruiming van de openingstijden NVWA en ook voor meer mogelijkheden voor zichtkeuring op de exportverzamelplaats. „Een zichtkeuring op de exportverzamelplaats biedt in veel gevallen verreweg de beste borging van dierenwelzijn. Er kan rustig worden geladen, zonder gejakker wat voor iedereen beter is.” De mensen uit het publiek zijn vooral verontwaardigd over extra hoge kosten waar de varkenshouder voor opdraait. „De NVWA kost meer per uur als een notaris of advocaat, 248 euro gaat helemaal nergens over.” Een ander vindt dat de slachterij en bedrijfsleven voor de kosten moet opdraaien.
Handelshuis Schuttert – De truckcookingkosten van 150 euro per koppel kunnen voor varkenshouders altijd uit – Sinds twee jaar heeft het handelsbedrijf uit Ommen een afgesloten cabine waar biggenauto’s worden gedesinfecteerd. Doel is om ziekte-overdracht t
Handelshuis Schuttert – De truckcookingkosten van 150 euro per koppel kunnen voor varkenshouders altijd uit – Sinds twee jaar heeft het handelsbedrijf uit Ommen een afgesloten cabine waar biggenauto’s worden gedesinfecteerd. Doel is om ziekte-overdracht tegen te gaan. Door de combinatie van droogte en temperaturen van minstens 70 graden Celsius moet deze methode ziekteverwekkers uitroeien. Het gaat vooral om de ziektekiemen PRRS, Mycoplasma en APP. De kosten per behandeling zijn 150 euro. „Sommige varkenshouders vinden dat het uit kan en sommige ook niet”, zeggen medewerkers van Schuttert. „Wij weten alleen dat deze warmtebehandeling hetzelfde effect heeft als wanneer je vrijdag een wagen goed schoonmaakt en desinfecteert en vervolgens maandag pas weer gebruikt.” Een bezoeker is er van overtuigd dat de kosten altijd uitkunnen. „ We leggen allemaal de nadruk op vaccinatiegebruik en minder antibioticagebruik. De vermeerderaar doet zijn best, de vleesvarkenshouder doet zijn best. Maar tijdens het transport gooien we alles weg waar we zo hard aan hebben gewerkt. Daarom ben ik hier voorstander van, ook al omdat dit zorgt voor bewustwording bij de transporteur dat er goed moet worden schoongemaakt.”

Tekst: Ruben van Boekel

Beeld: Arjan Goorman

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top