Pigbusiness.nl logo
  • Nieuws
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf

  • Menu
Ceva logo
  • Home
  • Nieuws
  • Over Ceva
  • Contact
CevaDiergezondheidluchtwegaandoeningen-varkensvleeskwaliteit

Beïnvloeden luchtwegaandoeningen de kwaliteit van varkensvlees?

luchtwegaandoeningen-varkensvleeskwaliteit

Varkenskarkas met zichtbare longletsels, illustratief voor de impact van luchtwegaandoeningen op vleeskwaliteit en mager vleespercentage.
Luchtwegaandoeningen hebben een aanzienlijke impact op de prestaties van vleesvarkens. Ze leiden tot economische verliezen door tragere groei, hogere voederconversie, hogere sterfte en hogere diergeneeskundige kosten. Hoewel er veel aandacht besteed wordt aan de impact van luchtwegaandoeningen op de prestaties van levende varkens, is er minder aandacht voor de effecten op karkaseigenschappen of vleeskwaliteit. In dit artikel bespreken we specifiek de impact van longaandoeningen op de kwaliteit van varkensvlees.

Effect op mager vlees percentage

De bevleesdheid van varkenskarkassen is een belangrijk kwaliteitskenmerk en heeft een directe invloed op de waarde van het karkas. Onderzoeken tonen aan dat varkens met longletsels minder bevleesd zijn dan gezonde varkens. Bovendien is er een negatief verband tussen de omvang van de longletsels en het percentage mager vlees. Hoe groter de longletsels, hoe lager het mager vleespercentage. (2,3,4)

Invloed op vleeskwaliteit

De belangrijkste kwaliteitsparameter van vlees is de uiteindelijke pH-waarde van het vlees na het rijpingsproces. Deze pH waarde heeft een rechtstreekse invloed op het waterhoudend vermogen, een andere belangrijke kwaliteitseigenschap. Zelfs kleine veranderingen in de pH kunnen leiden tot afwijkingen in de kleur en smaak van het vlees, wat een directe invloed heeft op de kwaliteit van varkensvlees, de bruikbaarheid in de vleesverwerking en de aantrekkelijkheid voor de consument.

Studies toonden aan dat varkens met longletsels vaker afwijkende pH-waarden in het vlees vertonen (1,2,4). Twee soorten kwaliteitsproblemen kwamen vaker voor bij vlees van varkens met longletsels:

  • DFD-vlees (Dark, Firm, Dry): Donker, vast en droog vlees met een verhoogde pH.

  • PSE-vlees (Pale, Soft, Exudative): Bleek, zacht vlees met een laag waterbindend vermogen en een verlaagde pH.

Houdbaarheid van vers varkensvlees

Eveneens is gebleken dat vlees van varkens met ernstige longletsels een hogere hoeveelheid bacteriën bevat, waardoor het sneller bederft. De houdbaarheid van vers varkensvlees, bewaard bij 4 °C, afkomstig van varkens met ernstige longletsels, is 3 tot 4 keer korter (4). Vers varkensvlees met goede microbiologische kwaliteit kan 15 tot 20 dagen bewaard worden bij 4°C, terwijl vroegtijdig bederf in vlees van varkens met ernstige longletsels al op de zesde dag van bewaring werd vastgesteld.

Conclusie

De impact van longaandoeningen moet beoordeeld worden “van het varkensbedrijf tot op het bord”, waarbij er ook aandacht is voor de kwaliteitsveranderingen in het eindproduct. Luchtwegaandoeningen hebben wel degelijk invloed op de vleeskwaliteit van varkens. Gezonde longen betekenen niet alleen een betere groei, maar ook een beter bedrijfseconomisch resultaat en een constantere vleeskwaliteit. Investeren in longgezondheid loont dus op meerdere fronten.

Bronnen

  1. Permentier et al. Lung lesions increase the risk of reduced meat quality of slaughter pigs. Meat Sci. 2015 Oct;108:106–8.

  1. Karabasil et al. Association of the severity of lung lesions with carcass and meat quality in slaughter pigs. Acta Vet Hung. 2017 Sep;65(3):354–65.

  1. Przyborowska-Zhalniarovich et al. Association between Enzootic Pneumonia-like Lung Lesions and Carcass Quality and Meat pH Value in Slaughter Pigs. Animals. 2023 Jul 5;13(13):2210.

  1. Čobanović et al. Biochemical, carcass and meat quality alterations associated with different degree of lung lesions in slaughtered pigs. Prev Vet Med. 2021 Mar;188:105269.

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Samen werken aan een gezond varkensbedrijf
Ceva streeft er voortdurend naar om betere oplossingen te vinden voor dierziekten; waardoor de gezondheid, het welzijn en de productiviteit van de dieren worden verbeterd. Steeds meer is Ceva zich gaan richten op de preventieve diergeneeskunde, vooral met vaccins. In het kader van ziektepreventie is een goede diergeneeskundige bedrijfsbegeleiding zeer belangrijk. Daarom wil Ceva een totaalservice naar de dierenarts en varkenshouder aanbieden. Een sterke technische ondersteuning, de Biovac autovaccins en longonderzoek met het Ceva Long Programma maken deel uit van deze totaalservice.
Samen met de dierenarts probleemoplossend werken staat centraal.
Lees verder
Links
  • Lees hier de brochure over bloedarmoede en coccidiose
  • Ceva producten varken
  • Longonderzoek aan de slachtlijn: hoe gaat het in zijn werk?
Contactpersoon
  • Steven Van Colen

    Steven Van Colen

    Veterinary Service Specialist Swine Benelux

    +32 (0)493 09 71 50

    steven.van-colen@ceva.com

    • Stuur mij een bericht via Whatsapp
  • Bert Cornelis

    Bert Cornelis

    Veterinary Service Specialist Swine Nederland

    +31 (0)6-26 34 74 30

    bert.cornelis@ceva.com

    • Stuur een bericht via Whatsapp
  • Eva De Jonghe

    Eva De Jonghe

    Veterinary Service Specialist Swine België

    +32 (0)476 83 05 56

    eva.de-jonghe@ceva.com

    • Stuur een bericht via Whatsapp
  • Pierre Lesenne

    Pierre Lesenne

    Key Account Manager Swine België

    +32 (0)494 69 77 39

    pierre.lesenne@ceva.com

    • Stuur een bericht via Whatsapp
  • Bennaar Dirven

    Bennaar Dirven

    Territory Manager Pork Value Chain Benelux

    +31 (0)6 57 21 50 48

    bennaar.dirven@ceva.com

  • Stijn Leenknegt

    Stijn Leenknegt

    Sales Manager Swine Benelux

    +32 (0)493 89 97 61

    stijn.leenknegt@ceva.com

Meer contact
Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top