
Beïnvloeden luchtwegaandoeningen de kwaliteit van varkensvlees?
luchtwegaandoeningen-varkensvleeskwaliteit

Effect op mager vlees percentage
De bevleesdheid van varkenskarkassen is een belangrijk kwaliteitskenmerk en heeft een directe invloed op de waarde van het karkas. Onderzoeken tonen aan dat varkens met longletsels minder bevleesd zijn dan gezonde varkens. Bovendien is er een negatief verband tussen de omvang van de longletsels en het percentage mager vlees. Hoe groter de longletsels, hoe lager het mager vleespercentage. (2,3,4)
Invloed op vleeskwaliteit
De belangrijkste kwaliteitsparameter van vlees is de uiteindelijke pH-waarde van het vlees na het rijpingsproces. Deze pH waarde heeft een rechtstreekse invloed op het waterhoudend vermogen, een andere belangrijke kwaliteitseigenschap. Zelfs kleine veranderingen in de pH kunnen leiden tot afwijkingen in de kleur en smaak van het vlees, wat een directe invloed heeft op de kwaliteit van varkensvlees, de bruikbaarheid in de vleesverwerking en de aantrekkelijkheid voor de consument.
Studies toonden aan dat varkens met longletsels vaker afwijkende pH-waarden in het vlees vertonen (1,2,4). Twee soorten kwaliteitsproblemen kwamen vaker voor bij vlees van varkens met longletsels:
-
DFD-vlees (Dark, Firm, Dry): Donker, vast en droog vlees met een verhoogde pH.
-
PSE-vlees (Pale, Soft, Exudative): Bleek, zacht vlees met een laag waterbindend vermogen en een verlaagde pH.
Houdbaarheid van vers varkensvlees
Eveneens is gebleken dat vlees van varkens met ernstige longletsels een hogere hoeveelheid bacteriën bevat, waardoor het sneller bederft. De houdbaarheid van vers varkensvlees, bewaard bij 4 °C, afkomstig van varkens met ernstige longletsels, is 3 tot 4 keer korter (4). Vers varkensvlees met goede microbiologische kwaliteit kan 15 tot 20 dagen bewaard worden bij 4°C, terwijl vroegtijdig bederf in vlees van varkens met ernstige longletsels al op de zesde dag van bewaring werd vastgesteld.
Conclusie
De impact van longaandoeningen moet beoordeeld worden “van het varkensbedrijf tot op het bord”, waarbij er ook aandacht is voor de kwaliteitsveranderingen in het eindproduct. Luchtwegaandoeningen hebben wel degelijk invloed op de vleeskwaliteit van varkens. Gezonde longen betekenen niet alleen een betere groei, maar ook een beter bedrijfseconomisch resultaat en een constantere vleeskwaliteit. Investeren in longgezondheid loont dus op meerdere fronten.
Bronnen
-
Permentier et al. Lung lesions increase the risk of reduced meat quality of slaughter pigs. Meat Sci. 2015 Oct;108:106–8.
-
Karabasil et al. Association of the severity of lung lesions with carcass and meat quality in slaughter pigs. Acta Vet Hung. 2017 Sep;65(3):354–65.
-
Przyborowska-Zhalniarovich et al. Association between Enzootic Pneumonia-like Lung Lesions and Carcass Quality and Meat pH Value in Slaughter Pigs. Animals. 2023 Jul 5;13(13):2210.
-
Čobanović et al. Biochemical, carcass and meat quality alterations associated with different degree of lung lesions in slaughtered pigs. Prev Vet Med. 2021 Mar;188:105269.