Betere bescherming vleesnamen binnen EU

In een reactie stellen de agrarische belangenorganisaties Farm Europe en EAT Europe dat ze het voorstel van de EC toejuichen om duidelijke principes voor de bescherming van namen van vleesproducten op te nemen in de ontwerpherziening van de gemeenschappelijke marktordening (GMO). Dit als een onderdeel van de bredere hervorming van het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB).
Aandachtspunten
Geheel tevreden zijn beide organisaties niet. Zo blijven er ook aandachtspunten binnen het voorstel. Termen als ‘hamburger’ of ‘worst’ zijn, volgens Farm Europe, namelijk niet meegenomen terwijl dit juist de meest misbruikte namen zijn bij het op de markt brengen van vleesvervangende producten. Farm Europe en EAT Europe zijn van mening dat de consumenten op correcte wijze geïnformeerd moeten worden, vooral over de voedingswaarde en de verwerkingsgraad van de producten die ze kopen.
Hele EU
Op haar website stelt Farm Europe, samen met EAT Europe, blij te zijn dat de EC erkent dat de terminologie van vleesproducten in de hele EU gelijk moet zijn. Volgens beide organisaties sluit dit voorstel aan bij hun recente gezamenlijke aan de commissarissen Várhelyi en Hansen, waarmee zij de in oktober 2024 gelanceerde campagne ‘Words Matter’ kracht bijzetten. De campagne onderstreept de dringende noodzaak om ervoor te zorgen dat de consument een duidelijk onderscheid kan maken tussen dierlijke producten en hun imitaties om misleidende marketing en marktverwarring te voorkomen.
Debat
Farm Europe en EAT Europe onderstrepen dat de strijd nog niet is gestreden. Zo is verder debat over de naamgeving van vleesproducten de komende maanden van belang. Vooral in het licht van de lopende discussies binnen het Europees Parlement, waaronder het verslag van Europarlementariër Imart, waarin al substantiële wijzigingen van de huidige GMO-verordening worden voorgesteld. Het uiteindelijke doel moet volgens Farm Europe en EAT Europe zijn om zowel de transparantie voor de consument als de levensvatbaarheid van de Europese veehouderij te waarborgen.
Voedselduurzaamheid
Belangrijke kwesties zoals transparantie, consumenteneducatie, voedselverwerkingsniveaus en in het laboratorium gekweekte vlees alternatieven staan centraal in de komende Eat Europe-studie over voedselduurzaamheid. De studie zal op 14 oktober 2025 officieel worden gepresenteerd aan het Europees Parlement, tijdens een evenement georganiseerd door Europarlementariër Herranz Garcia, met deelname van EU-commissaris voor Gezondheid en Dierenwelzijn, Oliver Várhelyi.

Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Guus Queisen
Bronnen: Farm Europe, Vleesmagazine