Duitsland slacht in 2025 meer eigen varkens, aanzienlijk minder import

Volgens voorlopige gegevens van het Duitse Federaal Bureau voor de Statistiek (Destatis) werden ongeveer 22,1 miljoen varkens geslacht in de grote slachthuizen. Dit was een stijging van 0,7 procent, oftewel 156.900 dieren, ten opzichte van de eerste helft van 2024.
Aandeel Duitse varkens toegenomen
De stijging is voornamelijk te danken aan een hoger aantal in Duitsland geproduceerde varkens. Met 21,7 miljoen dieren werden er 486.600 meer Duitse varkens geslacht dan in dezelfde periode vorig jaar (+2,3 procent). Het aantal buitenlandse varkens dat werd geslacht, onder meer uit Nederland, daalde daarentegen aanzienlijk, met 44,8 procent tot slechts 406.000 dieren.
Hogere slachtgewichten
Het Duitse varkensvleesproductievolume bedroeg in de eerste helft van het jaar 2,1 miljoen ton, een stijging van 1,8 procent, oftewel 38.100 ton, ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De sterkere stijging van de vleesproductie was te danken aan hogere slachtgewichten, vooral aan het begin van het jaar.
Varkensvlees belangrijkste vleesproduct
Met een aandeel van 63,2 procent in de totale vleesproductie in Duitsland blijft varkensvlees veruit de belangrijkste vleessoort. Pluimvee volgt met een aandeel van 23,0 procent. De pluimveeproductie bleef in de eerste helft van 2025 nagenoeg gelijk op 779.900 ton (-0,1 procent).
De rundvleesproductie kromp met 7,2 procent tot 462.200 ton, goed voor circa 13,6 procent van de totale vleesproductie. In totaal werd er in de eerste helft van 2025 in Duitsland circa 3,4 miljoen ton vlees geproduceerd. Dit was 0,1 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar.
Tekst: Redactie Pig Business
Beeld: Westfleisch
Bron: Destatis