Pigbusiness.nl logo
  • Nieuws
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf

  • Menu
Voergroep Zuid logo
  • Home
  • Nieuws
  • Over Voergroep Zuid
Voergroep ZuidDiergezondheidVideo: 'Fluitend door de stal'

Video: ‘Fluitend door de biggenstal’

Als de darmen gezond zijn, zijn de biggen dat ook. Maar hoe zorg je voor gezonde darmen? De biggenopfok kent namelijk veel uitdagingen. “Het is net koorddansen. Maar als je de balans houdt, ga je fluitend door de biggenstal”, aldus biggenspecialist Frank van de Pas.

Als varkenshouder wil je probleemloos draaien. Frank: “Je wilt een kwaliteitsbig produceren en de verzorger prettig laten werken. Als er iets speelt, duurt het verzorgen van de dieren snel twee keer zo lang. Om de big in balans te houden is extra aandacht op de cruciale momenten belangrijk.”

Trainen

De overgang van zeugenmelk naar vast voer is een uitdagende periode. Zo ziet ook biggenspecialist René Lemmens: “In de kraamstal zijn de darmen van de biggen ingesteld op melk. Dat is hét moment om de big al klaar te maken om het na spenen alleen af te kunnen. Zie het als kinderen die het huis uit gaan. Die moeten het ook ineens zelf kunnen. Het helpt als ze daar al op zijn voorbereid.”

Dit doe je door voor spenen goed bij te voeren. Daarbij is het belangrijk om hier op tijd mee te beginnen, zodat alle biggen leren verteren. “Als je de voeropname in beeld hebt, kunnen we de voersamenstelling daarop aansluiten”, aldus Frank.

De optimale biggenopfok is balanceren

De optimale biggenopfok is balanceren!
De optimale biggenopfok is balanceren!
YouTube toestemming
Het bekijken van deze video kan ertoe leiden dat cookies worden geplaatst door de aanbieder van deze video. Momenteel zijn jouw voorkeuren zo ingesteld dat je geen toestemming hebt gegeven om deze cookies te plaatsen, daarom kan je de inhoud niet bekijken. Wil je dat toch? Klik dan op de onderstaande knop om alsnog toestemming te geven.

Opstarten

De fase na spenen is allesbepalend voor het vervolg van de biggenopfok. René: “We willen dat de biggen de eerste 10 dagen na spenen veilig doorkomen, daarna kunnen we ze laten groeien. Daarvoor heb je goed inzicht nodig in de wensen van de big én omstandigheden die voelen als een vijfsterrenhotel.”

Om de behoefte van de big in beeld te krijgen, stel je vragen als: “Wat is de speenleeftijd en wat is het voeropnamepatroon? Op basis daarvan bepaal je jouw werkwijze. Zo zorg je dat het voer aansluit bij de behoefte van de big. Zeer belangrijk, aangezien darmvlokken kunnen afsterven bij te lage voeropname en te hoge voeropname leidt tot verteringsproblemen”, aldus René.

Gezonde groei

Met een gezonde big kun je na de opstart gemakkelijk werken. Daarvoor moet de basis aan de voorkant wel op orde zijn. Dat wil zeggen: trainen, een vijfsterrenhotel en goede voerkeuze. Een scherpe blik in de stal mag hierbij niet ontbreken. Frank: “Zie je volle buiken? Is de mest goed? Liggen de biggen ontspannen en op hun zij en op de juiste plek in het hok? Klopt dit? Dan is de big in balans!”

Lees meer over het vijfsterrenhotelLees meer over VitaBig®

Tekst: Voergroep Zuid

Beeld: Voergroep Zuid

Bron: Voergroep Zuid

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Coöperatie Voergroep Zuid
Voergroep Zuid is al ruim 128 jaar een vooruitstrevende, coöperatieve voerleverancier. Vanuit onze vier voerfabrieken leveren wij hoogwaardig voer en grondstoffen tegen een eerlijke prijs. Daarnaast geven wij onze klanten praktisch advies op het boerenerf. Hierbij hechten wij veel waarde aan een goede samenwerking met andere kennispartners en erfbetreders.

Samen ondersteunen wij varkenshouders optimaal bij het efficiënt en duurzaam produceren van biggen, fokgelten en vleesvarkens. Zo verdienen wij geld voor boeren in plaats van aan boeren.
Lees hier meer over...
  • Onze zeugenaanpak
  • Onze biggenaanpak
  • Onze vleesvarkensaanpak
  • Onze Brijvoeraanpak
  • Vitamine Hy.D
  • StalVitaal
  • Boeren met LEF
  • De Relax-aanpak
Volg onze social media:
  • Volg ons op Facebook
  • Volg ons op LinkedIn
  • Volg ons op Youtube
  • Volg ons op Instagram
Contactpersoon
  • Fons van Katwijk

    Fons van Katwijk

    Manager varkensteam

    06 249 034 33

    fons.v.katwijk@voergroepzuid.nl

  • Twan de Groot

    Twan de Groot

    Klimaatspecialist

    06 295 361 83

    twan.d.groot@voergroepzuid.nl

  • Bas Philipse

    Bas Philipse

    Manager Nutritie & Innovatie

    06 412 632 48

    bas.philipse@voergroepzuid.nl

  • Bart Hoeben

    Bart Hoeben

    Nutritionist zeugen biggen

    06 215 991 89

    bart.hoeben@voergroepzuid.nl

  • Ronald van Kol

    Ronald van Kol

    Nutritionist vleesvarkens

    06 515 059 39

    ronald.v.kol@voergroepzuid.nl

Bekijk hier ons hele team!
Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top