Pigbusiness.nl logo
  • Nieuws
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf

  • Menu
Voergroep Zuid logo
  • Home
  • Nieuws
  • Over Voergroep Zuid
Voergroep ZuidVoedingVideo: 'De eerste week telt'

Video: 'De eerste week telt'

De opstartfase na spenen is cruciaal voor de big. “De eerste zeven dagen na spenen bepalen de darmontwikkeling van de big. Een gezonde big in deze week groeit beter, maar er liggen risico’s op de loer in deze fase”, zegt specialist varkenshouderij Wessel van Lankveld. “Daarom is het belangrijk alles op alles te zetten voor een goede start.”

Een vliegende start begint bij balans. Balans tussen groei, voeropname en darmontwikkeling zorgt ervoor dat de darmwand goed gesloten blijft. Daardoor krijgen toxines en bacteriën minder kans en verloopt de vertering efficiënt. Het resultaat: gezonde groei. Dit begint bij het zo vroeg mogelijk leren eten.

Leren eten

Wessel: “Het gaat er niet om zoveel mogelijk voer te geven, maar om zoveel mogelijk biggen aan het eten te krijgen. Dat betekent: smakelijk voer, kleinere porties, en vaker voeren.” Door de voeropname te meten, krijg je goed inzicht in het aantal biggen dat daadwerkelijk vast voer heeft opgenomen. Wessel: “Eten de biggen voor spenen gemiddeld 500 gram, dan heeft zo’n 80% van hen vast voer binnengekregen. Je kunt de opname nog verder verhogen met smakelijke zuivelproducten, maar die dragen niet bij aan de darmontwikkeling.”

'Een vlotte voeropname voor een gezonde darm'

Een vlotte voeropname voor een gezonde darm
Een vlotte voeropname voor een gezonde darm
YouTube toestemming
Het bekijken van deze video kan ertoe leiden dat cookies worden geplaatst door de aanbieder van deze video. Momenteel zijn jouw voorkeuren zo ingesteld dat je geen toestemming hebt gegeven om deze cookies te plaatsen, daarom kan je de inhoud niet bekijken. Wil je dat toch? Klik dan op de onderstaande knop om alsnog toestemming te geven.

Voer passend bij de big

Om naar behoefte te voeren, moet je eerst de werkelijke voeropname van de biggen in beeld brengen. Biggenspecialist Rens Peeters: “Dat kan simpelweg door te wegen hoeveel voer de biggen per dier opnemen. Of door te tellen hoeveel biggen echt gevulde buiken hebben en daar een richtwaarde aan te koppelen.” Vaak gebeurt dit pas als er iets speelt in de stal, maar eigenlijk is het goed om dit periodiek te meten. “Zo zie je of het huidige voer en het niveau VitaBalans nog aansluiten bij de behoefte van de big.”

Naast de voeropname moet de samenstelling ook aansluiten bij de enzymontwikkeling van de big. Wessel:
“Het draait niet alleen om snelheid, maar ook om ontwikkeling. Dat begint met onze Digest-voervisie waarbij we de vet-zetmeelverhouding afstemmen.

Rens Peeters: "In de eerste week drinken biggen zes à zeven keer meer water dan dat ze voer eten."
Rens Peeters: "In de eerste week drinken biggen zes à zeven keer meer water dan dat ze voer eten." Beeld: Voergroep Zuid

Bereid de afdeling voor

Naast passend voer moeten ook alle andere randvoorwaarden voor succes kloppen. Wessel: “Zorg voor voldoende tijd tussen schoonspuiten en opleggen, zodat het vocht uit de afdeling kan. Vergeet daarnaast niet na te ventileren als je verwarmt met een gaskachel.” Ook is het belangrijk dat er direct voer in de bakken ligt als de biggen in het hok komen. Ze gaan meteen op ontdekkingstocht, dan wil je dat ze voer tegenkomen. Een extra voerkom vergroot de kans dat ze direct gaan eten.

Om ze te stimuleren op zoek te gaan naar de vaste voerbak, kun je de kom af en toe vullen met water. Rens: “Zo krijgt de big extra voer binnen en stimuleren we haar om de voerbak op te zoeken. Bovendien helpt het bij de wateropname. In de eerste week drinken biggen zes à zeven keer meer water dan dat ze voer eten.”

Goed kijken

Naast meten is goed observeren minstens zo belangrijk. Een scherpe blik in de stal vertelt veel over de conditie van de biggen. Rens: “Voordat ik een afdeling in ga, open ik de deur heel voorzichtig. Zo kan ik eerst het liggedrag van de biggen beoordelen. Het liefst zie ik ze liggen als sigaren in een doosje. Daarna kijk ik naar de biggen zelf: zijn ze goed gevuld? Niet te dik in de vacht? Actief en nieuwsgierig?” Hierna beoordeelt de specialist het voer en water in de afdeling: “Een big heeft veel meer smaakpapillen dan een mens. Geen smaakwisseling blijft dus onopgemerkt. Ik proef het water en beoordeel de voerbak. Ligt er vooraan voer? Dan is er waarschijnlijk mee gespeeld, of staat de bak verkeerd afgesteld.”

Goed kijken, goed meten en goed sturen: juist in die eerste week maak je het verschil.

Tekst: Voergroep Zuid

Beeld: Voergroep Zuid

Bron: Voergroep Zuid

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Coöperatie Voergroep Zuid
Voergroep Zuid is al ruim 128 jaar een vooruitstrevende, coöperatieve voerleverancier. Vanuit onze vier voerfabrieken leveren wij hoogwaardig voer en grondstoffen tegen een eerlijke prijs. Daarnaast geven wij onze klanten praktisch advies op het boerenerf. Hierbij hechten wij veel waarde aan een goede samenwerking met andere kennispartners en erfbetreders.

Samen ondersteunen wij varkenshouders optimaal bij het efficiënt en duurzaam produceren van biggen, fokgelten en vleesvarkens. Zo verdienen wij geld voor boeren in plaats van aan boeren.
Lees hier meer over...
  • Onze zeugenaanpak
  • Onze biggenaanpak
  • Onze vleesvarkensaanpak
  • Onze Brijvoeraanpak
  • Vitamine Hy.D
  • StalVitaal
  • Boeren met LEF
  • De Relax-aanpak
Volg onze social media:
  • Volg ons op Facebook
  • Volg ons op LinkedIn
  • Volg ons op Youtube
  • Volg ons op Instagram
Contactpersoon
  • Fons van Katwijk

    Fons van Katwijk

    Manager varkensteam

    06 249 034 33

    fons.v.katwijk@voergroepzuid.nl

  • Twan de Groot

    Twan de Groot

    Klimaatspecialist

    06 295 361 83

    twan.d.groot@voergroepzuid.nl

  • Bas Philipse

    Bas Philipse

    Manager Nutritie & Innovatie

    06 412 632 48

    bas.philipse@voergroepzuid.nl

  • Bart Hoeben

    Bart Hoeben

    Nutritionist zeugen biggen

    06 215 991 89

    bart.hoeben@voergroepzuid.nl

  • Ronald van Kol

    Ronald van Kol

    Nutritionist vleesvarkens

    06 515 059 39

    ronald.v.kol@voergroepzuid.nl

Bekijk hier ons hele team!
Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top