Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsDiergezondheidVarkensarts Van Kampen: ‘Voorkom najaarsverwerpen met licht, voeding en stalklimaat’

Varkensarts Van Kampen: ‘Voorkom najaarsverwerpen met licht, voeding en stalklimaat’

Met de seizoenswisseling van zomer naar herfst krijgen varkenshouders weer te maken met najaarsverwerpen. „De oorzaak van najaarsverwerpen is multifactorieel”, waarschuwt varkensarts Robin van Kampen. Door in te spelen op veranderingen in licht, temperatuur, voeding en gezondheid, kunnen varkenshouders de negatieve economische impact beperken.

Hoewel de precieze oorzaak van najaarsverwerpen niet duidelijk is, lijken volgens Van Kampen een aantal factoren een rol te spelen. Een belangrijke factor is de verandering in daglichturen. In de herfst nemen de dagen af in lengte. „Dit heeft invloed op de melatonineproductie, een hormoon dat onder andere de voortplanting beïnvloedt”, zegt Van Kampen, varkensarts bij De Oosthof Dierenartsen. „Een verminderde lichtintensiteit kan de hormoonhuishouding van de zeug verstoren. Hierdoor verloopt de innesteling van de embryo's moeilijker”, verklaart hij.

Conditie en stress

Ook kan volgens hem een verminderde lichaamsconditie invloed hebben op de dracht. „Na de zomer kan de lichaamsconditie van zeugen achteruit zijn gegaan, zeker als ze tijdens warme periodes minder hebben gegeten.” Temperatuurdalingen of wisselende temperaturen kunnen stress veroorzaken bij zeugen. „Stress is een bekende factor die de vruchtbaarheid negatief beïnvloedt”, zegt de varkensarts. Hij waarschuwt ook voor een verhoogde infectiedruk in de herfst. „Virussen zoals PRRS en bacteriële infecties kunnen bijdragen aan het verlies van de dracht.”

Verliezen productiecyclus

„Zeugen die verwerpen verliezen een volledige productiecyclus, wat leidt tot minder biggen, hogere kosten per zeug en verstoring van de productieritmes op het bedrijf”, zegt hij. Ook neemt volgens Van Kampen het werk per zeug toe, omdat er vaker geïnsemineerd moet worden of terugkomers gedetecteerd moeten worden.

Kans verkleinen

Om de kans op najaarsverwerpen te verkleinen, noemt de varkensarts een combinatie van maatregelen: „Zorg voor een constant dag- nachtritme voor de zeugen met minimaal 16 uur licht per dag tijdens het najaar en een lichthoeveelheid van minimaal 40 lux.” Ook waarschuwt Van Kampen ervoor om conditieverlies in de lactatieperiode te beperken: „Hou hiervoor in de eerste maand van de dracht een hoog voerniveau aan.” Het op peil houden van vaccinaties en minimalisatie van infectiedruk zijn ook preventieve maatregelen.

„Zorg voor een stabiel stalklimaat zonder grote temperatuurschommelingen”, zegt Van Kampen. Denk hierbij aan koeling in de warme zomermaanden en het tegengaan van grote dag-nachtverschillen in het najaar. „Verplaats zeugen niet in de risicoperiode van 5 dagen na insemineren tot 1 maand dracht. Zeugen kunnen het beste vlot na het dekken, als de berigheid eraf is, aan een groep worden toegevoegd", vervolgt hij. Ook raadt de varkensarts aan om te zorgen voor voldoende en toegankelijke eet- en drinkplekken en om overbezetting van de groepshuisvesting te voorkomen.

Tekst: Lorena Bronk

Beeld: Natasja Beverloo

Bron: De Oosthof Dierenartsen

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top