Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemen2 bedrijven houden Weekend van het Varken overeind

2 bedrijven houden Weekend van het Varken overeind

Ooit deden er bijna veertig varkensbedrijven mee aan het Weekend van het Varken en trokken de open dagen tienduizenden bezoekers. Door het gebrek aan financiën kan de stichting Stap in de Stal het jaarlijkse evenement niet meer op deze grote schaal organiseren. Toch wordt het Weekend van het Varken overeind gehouden. Dit is te mede te danken aan twee Brabantse varkensbedrijven.

Van Den Berkmortel Varkens in Sint-Oedenrode en de familie Lodewijks van De Vaartse Hoeve in Dongen houden de traditie van het Weekend van het Varken in ere. Zij openen in het tweede weekend van september (8 en 9 september) de deuren voor publiek. Doreen van den Berkmortel is de drijvende kracht achter het Weekend van het Varken in Sint-Oedenrode. Alles wordt op die dag uit de kast getrokken om burgers op een leerzame en recreatieve manier kennis te laten maken met de varkenshouderij.

„Wij organiseren op ons bedrijf dit jaar voor de 9e keer het Weekend van het Varken. Wij betalen dit tegenwoordig grotendeels uit eigen middelen. En natuurlijk mede dankzij de hulp van vele vrijwilligers en een paar bedrijven die ons sponsoren, blijft het voor ons mogelijk om dit te doen”, zegt Van den Berkmortel. Zij vindt het jammer dat er de laatste jaren geen potje meer is voor de sector-pr in de varkenshouderij. Het is jammer dat het Weekend van het Varken daardoor niet meer groots kan worden opgezet, meent de Brabantse varkenshoudster.

Van groot belang

Van den Berkmortel vindt het desondanks van groot belang om tóch als varkenshouder te laten zien wat je doet. „Het is belangrijk dat onze agrarische sector in contact blijft met iedereen. Daarom is het ons doel kinderen op een speelse wijze de boerderij te laten leren kennen. Hierdoor creëren we bewustzijn over het eten op het bord en waar dat eten vandaan komt. Wij leveren graag een bijdrage aan deze communicatie met de burger. Zo raakt de nieuwe generatie niet vervreemd van de agrarische sector”, aldus Van den Berkmortel. Dat haar aanpak succesvol is, blijkt uit de bezoekcijfers van de afgelopen jaren. Elk jaar komen duizenden mensen af op haar open dagen, met als absoluut record van 6.500 bezoekers in 2017.

Dongen

Behalve bij Van den Berkmortel staat ook bij de familie Lodewijks van De Vaartse Hoeve aan de Ruiterbaan in Dongen, op 8 en 9 september alles in het teken van het Weekend van het Varken. Evenals vorig jaar houdt het bedrijf, dat ook een educatieve kijkstal heeft, op de zondag een BBQ-spektakel, waar 42 teams strijden om de titel.

Ook bij De Vaartse Hoeve worden opnieuw duizenden bezoekers verwacht. De familie Lodewijks stelt op haar website dat ook zij het belangrijk vindt om mensen te leren waar hun voedsel vandaan komt. „Vlees, dat komt uit de supermarkt, zeggen sommige kinderen. In onze educatieve kijkstal zien zij de varkens en leren ze over hun leven. Maandelijks bezoeken honderden mensen onze stal en velen van hen komen regelmatig terug”, aldus de familie.

Foto van Caroline van der Plas
Tekst: Caroline van der Plas

Tot oktober 2020 chefredacteur van Pig Business en Pluimveeweb bij Agrio Uitgeverij. Oprichter BoerBurgerTweet, mede-oprichter BoerBurgerBeweging en Team Agro NL. Schrijfster van het BoerBurgerBoek. Winnaar Gouden Greep 2019, de landelijke persprijs voor de beste landbouwjournalistiek, voor de artikelenserie Vegagressie. Haar motto was: Vertel je verhaal, anders vertellen anderen het voor je!

Beeld: Stichting Varkens Vandaag

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Meer soortgelijk nieuws lezen?
Sloot dit artikel goed aan bij jouw behoefte? Wellicht is/zijn de volgende site(s) dan ook interressant voor jou:
Stal-en-Akker.nl logo
Landbouwnieuws uit Limburg, Brabant en Zeeland over agrarische bedrijfsontwikkeling, geurhinder, mestverwerking, ammoniak, fijnstof, bouwblok, waterschap, landinrichting, melkvee, varkens, pluimvee, akkerbouw, kalveren, geiten.
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top