Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemen'Sector verdient eigen vakbeurs'

15 en 16 oktober: Dutch Pork & Poultry Expo in Den Bosch

'Sector verdient eigen vakbeurs'

„Op de beursvloer staan voerfabrikanten, stalinrichters, farmaceuten en dienstverleners en daarmee allerlei bedrijven waar varkenshouders zaken mee doen", zegt Van 't Hof.
„Op de beursvloer staan voerfabrikanten, stalinrichters, farmaceuten en dienstverleners en daarmee allerlei bedrijven waar varkenshouders zaken mee doen", zegt Van 't Hof.
„De varkens- en pluimveesector verdient een eigen vakbeurs”, stelt beursorganisator Lucas van ’t Hof van Dutch Pork & Poultry Expo. Op donderdag 16 oktober is er een symposium voor varkenshouders. „We hebben een klein 200 exposanten en verwachten meer dan 5.000 bezoekers”, zegt Van ’t Hof.

Dutch Pork & Poultry Expo is woensdag 15 en donderdag 16 oktober in Den Bosch. De beursvloer in de Brabanthallen aan de Diezekade 2 in Den Bosch is beide dagen van 14.00 tot 22.00 uur geopend. De eerste beursdag is er een openingssymposium voor pluimveehouders. Op beursdag twee start om 12.00 uur een symposium voor varkenshouders. Bas Verbakel, docent Bedrijfskunde & Agribusiness aan de HAS Den Bosch trapt af. Hij gaat het hebben over bedrijfsstrategieën en waar je als toekomstig varkenshouder op voorbereid moet zijn. Daarna is het de beurt aan vicevoorzitter Eric Stiphout van de Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV). Hij schetst hoe de varkenshouderij er in de toekomst uit gaat zien.
Vervolgens presenteert Jaap de Wit van slachterij Westfort de kansen in de markt en de meerwaarde van ketens. Daarna is het podium voor Ron Coppens. Hij richtte het bedrijf D-Care op. Met slimme data en artificiële of kunstmatige intelligentie (AI) helpt D-Care varkenshouders om betere beslissingen te nemen en meer grip te krijgen op hun bedrijf. Hij legt uit hoe.
Als vijfde en laatste spreker is het de beurt aan algemeen directeur Ronald van de Ven van Voergroep Zuid. Hij schetst de veranderende voermarkt en gaat het hebben over diergezondheid.

Live cooking

Op de vakbeurs geven exposanten over tal van onderwerpen demonstraties en presentaties. „Naast inspirerende presentaties kunnen bezoekers hier ook genieten van live cooking, waar koks ter plekke de lekkerste gerechten bereiden en laten proeven van varkensvlees, kip en eieren", zegt Lucas van ’t Hof. Hij is head of cluster van agri, groen en horti binnen Easyfairs, de organisator van de vakbeurs. „Varkensslachterijen Vion en Westfort en kennisplatform Kip van Oranje stellen het vlees en de eieren hiervoor beschikbaar. Live cooking moet bezoekers inspiratie geven voor nieuwe gerechten met varkensvlees, pluimveevlees en eieren. Dat vindt allemaal plaats in een speciale festivalhal. De foodtrucks in deze hal maken deel uit van de volledig verzorgde en gratis bezoekerscatering. Overdag worden hier live podcasts opgenomen. Bovendien treedt zangeres Jorieke Sterken hier ’s avonds op. Ze is onder meer bekend van haar nummer ‘Vette Boeren’.”

We hebben een kleine 200 exposanten. Dat is boven verwachting

Uitermate trots

Van 't Hof is uitermate trots dat er een kleine 200 exposanten op de beursvloer staan. „Dat is boven verwachting." Op de beursvloer staan voerfabrikanten, stalinrichters, farmaceuten en dienstverleners. „Bedrijven uit alle segmenten waar varkenshouders mee te maken hebben, zijn aanwezig op de beursvloer."
Op Dutch Pork & Poultry Expo in oktober vorig jaar in Hardenberg stonden 150 exposanten. „Den Bosch is centraler gelegen voor de meeste varkens- en pluimveehouders. Voor varkenshouders uit het zuiden is Hardenberg wel een eind rijden. Daarom verwachten we ook iets meer bezoekers in Den Bosch." Van 't Hof hoopt ruim 5.000 bezoekers te verwelkomen. Op de vorige editie in Hardenberg waren er ruim 4.000. Van ’t Hof hoopt ook veel varkenshouders uit de Duitse en Belgische grensstreek te trekken. Zeker nu dit jaar geen EuroTier plaatsvindt. Op de Landbouw Intensieve Veehouderijdagen (LIV) – de voorgander van deze vakbeurs – kwamen vaak veel gestopte veehouders af. Dat is op Dutch Pork & Poultry Expo anders. „Onze exposanten nodigen enkel actieve varkens- en pluimveehouders uit.” De voorgaande edities was 33 procent van de bezoekers eigenaar en 14 procent meewerkende familielid. „Op de voorgaande edities waren meer eindbeslissers dan voorheen op de LIV", zegt Van 't Hof.

Het Beste Idee Van Varkensland

Een bijzondere toevoeging dit jaar is de finale van de jubileumeditie van Het Beste Idee Van Varkensland, dat voor het tiende jaar wordt georganiseerd. Deze vindt op beursdag 1 vanaf 19:30 uur plaats. Dit initiatief stimuleert vernieuwende ideeën in de varkenshouderij, legt verbindingen binnen de sector en draagt bij aan een toekomstbestendige bedrijfsvoering. De winnaar wordt beoordeeld door een onafhankelijke vakjury op waarde voor zowel het varken als de boer, het onderscheidend vermogen en het innovatieve karakter. Tijdens de finale kunnen bezoekers vragen stellen en in gesprek gaan met de finalisten, en zo de ideeën achter de inzendingen beter leren kennen.

Innovatie Award

De organisatie van de vakbeurs reikt tijdens de sectorborrel op beursdag 1 de Dutch Pork & Poultry Expo Innovatie Awards uit. Hier kunnen bezoekers vanaf nu tot het eind van de eerste beursdag op stemmen. In de categorie varkens zijn de volgende innovaties genomineerd:

• De VMS van RedVan Solutions, een doorloop-weegschaal met AI-ready functies
• De Groba Zeug-Big Bak, voor eenvoudig en hygiënisch voeren
• De Pulsfeeder van AHC Cawi Staltechniek, die automatisch ruwvoer verstrekt
• De AHV Control Liquid, een drench tegen diarree
• Het AI-systeem van Vion Farming, dat risico’s op staartbijten signaleert
De Ardol DualSnack Schotel, die jonge biggen spelenderwijs water en voer laat opnemen

ProgrammaDutch Pork & Poultry Expo 2025

Dag 1; Boerenverstand Podcasts
Varkenshouderij in beweging
Toekomst van familiebedrijven: hoe houd je je bedrijf toekomstbestendig? Voer & gezondheid: innovaties en uitdagingen in voeding en diergezondheid. Energie en kostenbesparing: slimme oplossingen voor een duurzamer bedrijf. Nieuwe generatie ondernemers: jonge boeren aan het woord.

19:30 uur Uitreiking Beste Idee Van Varkensland
21:00 uur: Internationaal Speelveld Vogelgriep en Varkenspest
Fabian Brockötter - hoofdredacteur Poultry World en vakblad Pluimveehouderij. Vincent ter Beek - hoofdredacteur PigProgress
21:20 uur: Uitreiking Innovatie Awards
Sector Netwerkborrel met optreden Jorieke Sterken

Dag 2; Varkenssymposium Nieuwe Oogst
12:00 - 14:00
Martijn van Rossum. Adjunct-hoofdredacteur Nieuwe Oogst
Dagvoorzitter
Bas Verbakel
Docent Bedrijfskunde en agribusiness HAS
Eric Stiphout
Vicevoorzitter POV
Jaap de Wit
Directeur supply chain Westfort Vleesproducten
Ron Coppens
Oprichter en CEO D-Care
Ronald van de Ven
Algemeen directeur Voergroep Zuid

De varkenshouderij verandert. Op naar een gouden toekomst? Heeft de varkenshouderij de toekomst? Dit jaar daalde het aantal varkens in Nederland voor het eerst sinds 1979 onder de 10 miljoen. Niet onverwacht. Twee derde van de kleine bedrijven met varkens is in tien jaar tijd gestopt. Vergeleken met 2015 is het aantal hokdierbedrijven met varkens bijna de helft lager. De bedrijven worden steeds groter. Dat roept de vraag op: hoe ziet het varkensbedrijf er over tien jaar uit? En wat vinden we wenselijk? Dierwaardige veehouderij, emissies, ruimtelijk beleid, diergezondheid, personeel, AI. Welke grote veranderingen komen eraan en hoe kun je je daarop voorbereiden? Waar liggen de marktkansen? Is er dan een gouden toekomst?

Tijdens het varkenssymposium van Nieuwe Oogst zal Martijn van Rossem met gastsprekers uit de varkenssector op zoek gaan naar antwoorden op deze vragen.

Programma
12:00 – 12:15 Inloop
12:15 – 13:00 Netwerklunch
13:00 – 14:00 Symposium

Foto van Tom Schotman
Tekst: Tom Schotman

Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.

Beeld: Easyfairs

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Meer in editie
Blader door deze editie
Rouwen om oude en halsstarrige denkbeelden

Rouwen om oude en halsstarrige denkbeelden

Hoeveel intelligente mensen geloven dat er nog steeds groeihormonen gebruikt worden, varkens en kippen volgepropt worden met antibiotica of dat ze geen daglicht zien of dat de CO2-voetafdruk van vlees zo hoog is dat je je zou moeten vleesschamen.
2025-85Maatschappij1 reactie
Mark Vossen is de innovatie-aanjager van de varkenshouderij, maar hij jaagt ook graag óp innovaties.

‘Varkensvlees zal gezond, gepersonaliseerd en gemakkelijk zijn’

Mark Vossen is de innovatie-aanjager van de varkenshouderij, maar hij jaagt ook graag óp innovaties. In alle spelonken van de varkenshouderij, landbouw en zelfs ver daarbuiten speurt hij met het Pig Pioneers Platform (PPP) naar nieuwe ontwikkelingen.
2025-88Ondernemen

Varkens stijgen en zeugen dalen in EU

In de eerste zes maanden van dit jaar was binnen de EU sprake van een licht stijgend aantal varkens. Daarentegen daalt het aantal fokzeugen aanzienlijk. Er is sprake van grote verschillen tussen de diverse lidstaten.
2025-815Markt
„Het feit dat ik met mijn vakgebied bezig kon zijn en tevens iets voor boeren kon doen, sprak mij erg aan”, vertelt Van der Wal.

‘Gescheiden stikstof en kali kun je gericht inzetten’

Stikstof en kalium uit mest zo scheiden dat je ze doelgericht kunt inzetten: Marrit van der Wal ontwikkelde een methode voor efficiëntere mestverwerking aan de Technische Universiteit Eindhoven.
2025-816Mest
Het komt regelmatig voor dat politie of NVWA voor niets komen na een anonieme oproep over zogenaamde overtredingen dierenwelzijn.

Dreigende activisten: ‘Wacht maar tot we je pakken!’

Geforceerde staldeuren, verborgen camera’s en indringers met bivakmutsen op: bij het Meldpunt Agro Intimidatie komt het allemaal voorbij. Sinds het meldpunt begin dit jaar is geopend, zijn er honderd meldingen binnengekomen van de agrarische sector.
2025-820Maatschappij
Het Beste Idee van Varkensland 2025: Recht uit de praktijk!

Het Beste Idee van Varkensland 2025: Recht uit de praktijk!

Het Beste Idee van Varkensland beleeft dit jaar zijn tiende editie. Vier finalisten dingen mee naar de titel, met innovatieve ideeën die de sector verder kunnen helpen.
2025-824Ondernemen
Varkenshouders die dierrechten leasen verkeren nog enkele weken in onzekerheid.

Onzekerheid troef over varkens- en pluimveerechten

Het voorstel van Landbouwminister Wiersma om een streep te zetten door de afroming van de varkens- en pluimveerechten eind van dit jaar, wordt met gejuich ontvangen, maar zorgt tegelijkertijd voor grote onzekerheid.
2025-830Politiek en beleid
Meer ventileren en inkomende lucht voorverwarmen houdt de slijmvliezen gezond en actief.

Schone stallucht houdt slijmvliezen varkens gezond

Hoe houd je het afweermechanisme van de luchtwegen van een varken gezond? Een goed functionerende slijmlaag op de slijmvliezen is daarvoor cruciaal. Als varkenshouder kun je daar zelf aan bijdragen door goed te letten op de kwaliteit van de stallucht.
2025-836Diergezondheid
In het Brabantse Haaren groeide Britt van der Linden (27) op in een agrarische omgeving.

'Ik wil een brug slaan tussen wetenschap en varkenshouder'

In het Brabantse Haaren groeide Britt van der Linden (27) op in een agrarische omgeving. Haar opa hield paarden en via het loonbedrijf van haar ouders kwam ze vaak bij boeren over de vloer. Koeien, varkens, kuikens; het boerenleven voelde vanzelfsprekend.
2025-838Ondernemen
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top