
15 en 16 oktober: Dutch Pork & Poultry Expo in Den Bosch
'Sector verdient eigen vakbeurs'

Dutch Pork & Poultry Expo is woensdag 15 en donderdag 16 oktober in Den Bosch. De beursvloer in de Brabanthallen aan de Diezekade 2 in Den Bosch is beide dagen van 14.00 tot 22.00 uur geopend. De eerste beursdag is er een openingssymposium voor pluimveehouders. Op beursdag twee start om 12.00 uur een symposium voor varkenshouders. Bas Verbakel, docent Bedrijfskunde & Agribusiness aan de HAS Den Bosch trapt af. Hij gaat het hebben over bedrijfsstrategieën en waar je als toekomstig varkenshouder op voorbereid moet zijn. Daarna is het de beurt aan vicevoorzitter Eric Stiphout van de Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV). Hij schetst hoe de varkenshouderij er in de toekomst uit gaat zien.
Vervolgens presenteert Jaap de Wit van slachterij Westfort de kansen in de markt en de meerwaarde van ketens. Daarna is het podium voor Ron Coppens. Hij richtte het bedrijf D-Care op. Met slimme data en artificiële of kunstmatige intelligentie (AI) helpt D-Care varkenshouders om betere beslissingen te nemen en meer grip te krijgen op hun bedrijf. Hij legt uit hoe.  
Als vijfde en laatste spreker is het de beurt aan algemeen directeur Ronald van de Ven van Voergroep Zuid. Hij schetst de veranderende voermarkt en gaat het hebben over diergezondheid.
Live cooking
Op de vakbeurs geven exposanten over tal van onderwerpen demonstraties en presentaties. „Naast inspirerende presentaties kunnen bezoekers hier ook genieten van live cooking, waar koks ter plekke de lekkerste gerechten bereiden en laten proeven van varkensvlees, kip en eieren", zegt Lucas van ’t Hof. Hij is head of cluster van agri, groen en horti binnen Easyfairs, de organisator van de vakbeurs. „Varkensslachterijen Vion en Westfort en kennisplatform Kip van Oranje stellen het vlees en de eieren hiervoor beschikbaar. Live cooking moet bezoekers inspiratie geven voor nieuwe gerechten met varkensvlees, pluimveevlees en eieren. Dat vindt allemaal plaats in een speciale festivalhal. De foodtrucks in deze hal maken deel uit van de volledig verzorgde en gratis bezoekerscatering. Overdag worden hier live podcasts opgenomen. Bovendien treedt zangeres Jorieke Sterken hier ’s avonds op. Ze is onder meer bekend van haar nummer ‘Vette Boeren’.”
We hebben een kleine 200 exposanten. Dat is boven verwachting
Uitermate trots
Van 't Hof is uitermate trots dat er een kleine 200 exposanten op de beursvloer staan. „Dat is boven verwachting." Op de beursvloer staan voerfabrikanten, stalinrichters, farmaceuten en dienstverleners. „Bedrijven uit alle segmenten waar varkenshouders mee te maken hebben, zijn aanwezig op de beursvloer." 
Op Dutch Pork & Poultry Expo in oktober vorig jaar in Hardenberg stonden 150 exposanten. „Den Bosch is centraler gelegen voor de meeste varkens- en pluimveehouders. Voor varkenshouders uit het zuiden is Hardenberg wel een eind rijden. Daarom verwachten we ook iets meer bezoekers in Den Bosch." Van 't Hof hoopt ruim 5.000 bezoekers te verwelkomen. Op de vorige editie in Hardenberg waren er ruim 4.000. Van ’t Hof hoopt ook veel varkenshouders uit de Duitse en Belgische grensstreek te trekken. Zeker nu dit jaar geen EuroTier plaatsvindt. Op de Landbouw Intensieve Veehouderijdagen (LIV) – de voorgander van deze vakbeurs – kwamen vaak veel gestopte veehouders af. Dat is op Dutch Pork & Poultry Expo anders. „Onze exposanten nodigen enkel actieve varkens- en pluimveehouders uit.” De voorgaande edities was 33 procent van de bezoekers eigenaar en 14 procent meewerkende familielid. „Op de voorgaande edities waren meer eindbeslissers dan voorheen op de LIV", zegt Van 't Hof. 
Het Beste Idee Van Varkensland
Een bijzondere toevoeging dit jaar is de finale van de jubileumeditie van Het Beste Idee Van Varkensland, dat voor het tiende jaar wordt georganiseerd. Deze vindt op beursdag 1 vanaf 19:30 uur plaats. Dit initiatief stimuleert vernieuwende ideeën in de varkenshouderij, legt verbindingen binnen de sector en draagt bij aan een toekomstbestendige bedrijfsvoering. De winnaar wordt beoordeeld door een onafhankelijke vakjury op waarde voor zowel het varken als de boer, het onderscheidend vermogen en het innovatieve karakter. Tijdens de finale kunnen bezoekers vragen stellen en in gesprek gaan met de finalisten, en zo de ideeën achter de inzendingen beter leren kennen.
Innovatie Award
De organisatie van de vakbeurs reikt tijdens de sectorborrel op beursdag 1 de Dutch Pork & Poultry Expo Innovatie Awards uit. Hier kunnen bezoekers vanaf nu tot het eind van de eerste beursdag op stemmen. In de categorie varkens zijn de volgende innovaties genomineerd:
• 	De VMS van RedVan Solutions, een doorloop-weegschaal met AI-ready functies
• 	De Groba Zeug-Big Bak, voor eenvoudig en hygiënisch voeren
• 	De Pulsfeeder van AHC Cawi Staltechniek, die automatisch ruwvoer verstrekt
• 	De AHV Control Liquid, een drench tegen diarree
• 	Het AI-systeem van Vion Farming, dat risico’s op staartbijten signaleert
De Ardol DualSnack Schotel, die jonge biggen spelenderwijs water en voer laat opnemen
ProgrammaDutch Pork & Poultry Expo 2025
Dag 1; Boerenverstand Podcasts
Varkenshouderij in beweging
Toekomst van familiebedrijven: hoe houd je je bedrijf toekomstbestendig? Voer & gezondheid: innovaties en uitdagingen in voeding en diergezondheid. Energie en kostenbesparing: slimme oplossingen voor een duurzamer bedrijf. Nieuwe generatie ondernemers: jonge boeren aan het woord.
19:30 uur	Uitreiking Beste Idee Van Varkensland
21:00 uur: Internationaal Speelveld Vogelgriep en Varkenspest
Fabian Brockötter - hoofdredacteur Poultry World en vakblad Pluimveehouderij. Vincent ter Beek - hoofdredacteur PigProgress
21:20 uur: Uitreiking Innovatie Awards 
Sector Netwerkborrel met optreden Jorieke Sterken
Dag 2; Varkenssymposium Nieuwe Oogst
12:00 - 14:00 
Martijn van Rossum. Adjunct-hoofdredacteur Nieuwe Oogst
Dagvoorzitter
Bas Verbakel
Docent Bedrijfskunde en agribusiness HAS
Eric Stiphout
Vicevoorzitter POV
Jaap de Wit
Directeur supply chain Westfort Vleesproducten
Ron Coppens
Oprichter en CEO D-Care
Ronald van de Ven
Algemeen directeur Voergroep Zuid
De varkenshouderij verandert. Op naar een gouden toekomst? Heeft de varkenshouderij de toekomst? Dit jaar daalde het aantal varkens in Nederland voor het eerst sinds 1979 onder de 10 miljoen. Niet onverwacht. Twee derde van de kleine bedrijven met varkens is in tien jaar tijd gestopt. Vergeleken met 2015 is het aantal hokdierbedrijven met varkens bijna de helft lager. De bedrijven worden steeds groter. Dat roept de vraag op: hoe ziet het varkensbedrijf er over tien jaar uit? En wat vinden we wenselijk? Dierwaardige veehouderij, emissies, ruimtelijk beleid, diergezondheid, personeel, AI. Welke grote veranderingen komen eraan en hoe kun je je daarop voorbereiden? Waar liggen de marktkansen? Is er dan een gouden toekomst?
Tijdens het varkenssymposium van Nieuwe Oogst zal Martijn van Rossem met gastsprekers uit de varkenssector op zoek gaan naar antwoorden op deze vragen.
Programma
12:00 – 12:15 Inloop
12:15 – 13:00 Netwerklunch
13:00 – 14:00 Symposium









